Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Σημαντική προσφορά του ιατρείου διακοπής καπνίσματος


Σημαντική ανταπόκριση, συναντά το «Κέντρο Στήριξης Διακοπής Καπνίσµατος», που λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό στο Περιφερειακό Ιατρείο των Νέων Επιβατών (Κοινοτικό Κατάστηµα Ν. Επιβατών) με την εθελοντική προσφορά 4 γιατρών, όπως ανέφερε ένας από τους εθελοντές αυτούς, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, γιατρός Κυριάκος Στεφανίδης, μιλώντας στην εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή του δήμου στον FM 100,6.

To εξειδικευμένο αυτό ιατρείο, που λειτουργεί κάθε Τρίτη 7-10 μμ παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του σε όσους δημότες θέλουν να κόψουν το κάπνισμα. Η επίσκεψη,  γίνεται κατόπιν ραντεβού που κλείνεται στον αριθμό τηλεφώνου 23923-30400 και τα αποτελέσματα είναι άμεσα, όπως αυτό μπορεί να διαπιστωθεί με τη μέτρηση του μονοξειδίου του άνθρακα που γίνεται με ειδική συσκευή.
Στην εθελοντική ομάδα, μετέχουν ακόμη οι παθολόγοι γιατροί Χαρά Δηµητρούλα, Εµµανουήλ Βλαχογιάννης και η ψυχολόγος Άννα Πλαστήρα
Όπως είπε στην ίδια ραδιοφωνική εκπομπή ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού: «Η στήριξη για την διακοπή του καπνίσµατος και την απεξάρτηση από αυτό, µάς αφορά όλους. Η χρήση του καπνού αποτελεί κοινωνικό φαινόµενο. Οι καπνιστές σήµερα ξεκινούν τη συνήθεια αυτή, σε ηλικίες µικρότερες από το παρελθόν, κυρίως λόγω της διαφήµισης, που διαµορφώνει συγκεκριµένα πρότυπα προσωπικής, επαγγελµατικής ή κοινωνικής επιτυχίας. Ένα παιδί που µεγαλώνει σε περιβάλλον καπνιστών, έχει πάρα πολλές πιθανότητες να γίνει και το ίδιο καπνιστής. Είναι σηµαντικό ότι το 70-80% των καπνιστών θέλει να κόψει το κάπνισµα. Το 30-40% αυτών κάνουν τουλάχιστον µια τέτοια προσπάθεια το χρόνο», κατέληξε ο κ. Κυριάκος Στεφανίδης.
Η βοήθεια που τα ιατρεία διακοπής καπνίσµατος προσφέρουν σε όσους θέλουν να απαλλαγούν από το κάπνισµα, είναι πολύ σηµαντική. Στα ιατρεία διακοπής, η αντιµετώπιση του καπνιστή είναι συστηµατική, πολύπλευρη και ολοκληρωµένη. Παρά το γεγονός, ότι οι Έλληνες καπνιστές καπνίζουν περισσότερο και έχουν µεγάλη εξάρτηση, το 50-70 % όσων καταφεύγουν σε ιατρεία διακοπής το κόβουν, και µάλιστα σχετικά εύκολα. Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόµη και µια απλή συζήτηση µε έναν επαγγελµατία υγείας, διπλασιάζει τις πιθανότητες διακοπής του καπνίσµατος. Αντίθετα, όταν κάποιος κόψει µόνος του το κάπνισµα, το ξαναρχίζει, µέσα σε ένα χρόνο περίπου, σε ποσοστό 97%.

Ποια κίνητρα κάνουν τον Έλληνα να κόψει το κάπνισµα;
  • τα παιδιά στην οικογένεια. Οι ενήλικες αναγνωρίζουν πλέον τους κινδύνους από την έκθεση των παιδιών στο παθητικό κάπνισµα.
  • λόγοι υγείας -συνήθως στα µεγαλύτερης ηλικίας άτοµα (άνω των 50)
  • οι καπνιστές ηλικίας 22-30 ετών αποφασίζουν την διακοπή, για τη βελτίωση της προσωπικής τους εικόνας και της σωµατικής τους αντοχής. Επιπλέον, αντιλαµβάνονται ότι δύναµη και «µαγκιά» είναι σήµερα το να κόψει κάποιος το κάπνισµα, παρά το να καπνίζει.
  • η εξοικονόµηση χρηµάτων. Με κόστος 150 -300 ευρώ το µήνα, ένας καπνιστής χρειάζεται 3.000 ευρώ το χρόνο ή και περισσότερα για την αγορά τσιγάρων.

Το κάπνισμα αποτελεί ίσως, το μοναδικό σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την υγεία, αλλά και έναν σημαντικό παράγοντα θνησιμότητας που μπορεί να προληφθεί. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το ένα τρίτο του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού, δηλαδή 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι καπνιστές και ο καπνός προκαλεί ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο 4 εκατομμύρια θανάτους (ποσοστό που ισοδυναμεί με 10.000 θανάτους την ημέρα).
Το κάπνισμα αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για έναν μεγάλο αριθμό νοσημάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται: Πολλοί τύποι καρκίνου (πνεύμονα, οισοφάγου, φάρυγγα, στοματικής κοιλότητας, ουροδόχου κύστης, τραχήλου της μήτρας, παχέος εντέρου, νεφρού, παγκρέατος και γαστρικός), χρόνια αποφρακτική πνευμονική νόσος (ΧΑΠ) (χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα), επιδείνωση της πνευμονικής λειτουργίας, στεφανιαία νόσος, καρδιακό επεισόδιο, περιφερική αγγειοπάθεια, αρτηριοσκλήρυνση, πεπτικό έλκος κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.