Κυριακή 20 Μαΐου 2012

«ΚΑΤΩ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ» ...


του Απόστολου Παπαγιαννόπουλου
Δεν είναι πρώτη φορά που η κραυγή "Κάτω οι κλέφτες" ακούγεται στην Ελλάδα και απευθύνεται στους πολιτικούς μας . Αν διαβάσουμε την ιστορία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους θα την ... ακούσουμε πολλές φορές να λέγεται αλλά ελάχιστες φορές να τηρείται . Υπάρχει μια φορά που συνδέεται άμεσα με τη Θεσσαλονίκη και είχε τεράστιο κόστος στην τελευταία κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου και που την οδήγησε μάλιστα σε παραίτηση . Να πως έχει η υπόθεση:

Τον Οκτώβριο του 1930 ανακαλύπτεται τυχαία στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ότι το κινίνο που δινόταν σε δισκία στους ασθενείς ήταν νοθευμένο με ... αλεύρι και δεν είχε ως εκ τούτου καμιά θεραπευτική αξία . Το θέμα έφτασε τότε στη Βουλή και η αντιπολίτευση άσκησε ανελέητο σφυροκόπημα στην κυβέρνηση Βενιζέλου αφού το κινίνο ήταν βασικό φάρμακο για τον πληθυσμό της υπαίθρου όπου η ελονοσία κυριολεκτικά θέριζε με πολλά θύματα . Επρόκειτο δηλαδή για ένα σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων που ξεσήκωσε τότε τον κόσμο και όπως ήταν επόμενο το όλο θέμα το χρησιμοποίησε ο αντιπολιτευόμενος τυπος της εποχής με τον τίτλο "ΚΑΤΩ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ! ..." Τότε όμως το σύνθημα είχε άμεσο αντίκτυπο στην κυβέρνηση Βενιζέλου η οποία κάτω απο την φθορά αυτού του σκανδάλου και των σκανδάλων του λεγόμενου "λογιστικού λάθους" (που σχετίζεται με δασμούς των εισαγωμένων αλεύρων) αλλά και του σκανδάλου των καυσίμων όπου και πάλι ειχε ρόλο η Θεσσαλονίκη , ο Βενιζέλος αναγκάστηκε να παραιτηθεί σαν αύριο στις 21 Μαϊου 1932 ...
΄Εκτοτε η κραυγή τουν λαού "ΚΑΤΩ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ" ακούγεται περισσότερο συχνά αλλά σπανίζουν οι ...παραιτήσεις κυβερνήσεων γι΄αυτόν τον λόγο .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.