Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Εντυπωσιάζει η 9η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου


Σημαντικές εκδηλώσεις, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της 9ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως τις 27 Μαΐου στις εκθεσιακές εγκαταστάσεις της Helexpo. Μεταξύ των 200 και πλέον εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της Έκθεσης, θα είναι οι αναγνώσεις σε ανοιχτά λεωφορεία και καραβάκια από νεαρούς συγγραφείς και ποιητές της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια διοργάνωση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, της Helexpo και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών, στην οποία έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 60 εκδοτικοί οίκοι της χώρας.
Συγγραφείς από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στη διοργάνωση, όπως οι Βικτόρια Χίσλοπ, Ναταλί Μπακόπουλος, Φλοράνς Νουαβίλ, Αντρέ Σιφρίν, Αγκάτα Τούσινσκα, Εντγκαρ Κέρετ και Μετίν Αρντιτί. Ο σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα θα δώσει το «παρών» με την ιδιότητα του συγγραφέα -θα έρθει για να παρουσιάσει το πρώτο αυτοβιογραφικό βιβλίο του με τίτλο «Εγώ πού βρίσκομαι σε αυτήν την ιστορία;».
Δέκα ακόμη διακεκριμένοι συγγραφείς της Σερβίας θα συμμετάσχουν στην έκθεση, ενώ το σερβικό περίπτερο θα φιλοξενήσει την έκθεση «Ιβο Αντριτς - λογοτέχνης και/ή διπλωμάτης». Η Σερβία -τιμώμενη της 9ης ΔΕΒΘ- είναι η χώρα που μεταφράζει τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα ελληνικά λογοτεχνικά βιβλία. Σύμφωνα με το αρχείο του ΕΚΕΒΙ, 457 τίτλοι ελληνικών βιβλίων έχουν μεταφραστεί στα σέρβικα.
Οπως κάθε χρόνο η ΔΕΒΘ έχει φροντίσει και για τους μικρούς φίλους. Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αρχαία Αίγυπτος» τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για έναν από τους σημαντικότερους αρχαίους πολιτισμούς. Θα ενημερωθούν για τους Φαραώ και τις πυραμίδες, τις μούμιες, τα ιερογλυφικά, τη ζωή, τον πολιτισμό και την τέχνη των Αρχαίων Αιγυπτίων.
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα φιλοξενηθούν τρεις εικαστικές εκθέσεις («Θεσσαλονίκη 1912-2012: μεγάλα γεγονότα στον καθρέφτη του Τύπου», «Ενθύμιον - από τη ζωή της Εβραϊκής Κοινότητας - Θεσσαλονίκη 1897-1917», «Εκθεση τεκμηρίων από τους Βαλκανικούς Πολέμους»). Επιπλέον, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Νικηφόρου Βρεττάκου, το ΕΚΕΒΙ, σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης, διοργανώνει αφιέρωμα στον ποιητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.