Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Α.Τσίπρας στο CNN: "Δεν θέλουμε να βγεί η Ελλάδα από την Ευρωζώνη"


«Δεν θέλουμε να βγούμε από την Ευρωζώνη, αλλά θεωρούμε ότι η κ. Μέρκελ θέτει το ευρώ και την ευρωζώνη σε μεγάλο κίνδυνο εμμένοντας στα μέτρα λιτότητας» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο CNN.

Ο Α.Τσίπρας πρόσθεσε επίσης: «Θέλουμε να αλλάξουμε τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Και θέλουμε να το επιτύχουμε με την ενσωμάτωση και των άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων και λαών, των ανθρώπων που επιθυμούν μια μεγάλη αλλαγή, καθώς ο καθένας σήμερα κατανοεί ότι με την τωρινή πολιτική οδηγούμαστε κατευθείαν στην κόλαση».
 Σε ερώτηση για τις συνέπειες σε περίπτωση επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «εάν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή, την επόμενη μέρα θα έχουν το ίδιο πρόβλημα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες», σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «διαφωνώ πραγματικά με πολλά πράγματα που λέει ή κάνει η κ. Μέρκελ, αλλά συμφωνώ μ' αυτό που είπε ότι, εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ την επόμενη μέρα οι αγορές θα αναζητήσουν τον επόμενο και ο επόμενος θα είναι η Ιταλία ή η Ισπανία».
 Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «η Ιταλία έχει ένα τεράστιο δημόσιο χρέος, όχι όπως της Ελλάδας, και κατά συνέπεια μπορείτε να κατανοήσετε τι εννοούσα όταν αναφερόμουν στο δρόμο προς την κόλαση. Δεν θέλουμε να εισέλθει η Ευρώπη σε έναν καταστροφικό δρόμο και γι' αυτό εάν θέλουμε να σώσουμε την Ευρώπη, θα πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση».
 Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την αντίθεσή του για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή, επισημαίνοντας: «Δεν θέλουμε την ολική καταστροφή της ευρωζώνης και της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, δεν επιθυμούμε την επιστροφή στη δραχμή, καθώς οι φτωχοί θα είχαν τις δραχμές στην Ελλάδα, ενώ οι πλούσιοι θα αγόραζαν τα πάντα με τα ευρώ».
 Επίσης, ερωτηθείς για το τι θα κάνει σε περίπτωση εκλογής του (εννοώντας σχηματισμού κυβέρνησης), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε: «Πρώτα από όλα θα ακυρώσουμε τα μέτρα λιτότητας. Θεωρούμε ότι η τρέχουσα κρίση δεν είναι μια ελληνική κρίση, αλλά μια ευρωπαϊκή κρίση και θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε μια κοινή λύση, σχετικά με το ρόλο της ΕΚΤ και των ευρωομολόγων, καθώς και για τη διαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους όλων των ευρωπαϊκών χωρών».
 Τέλος, στην ερώτηση εάν θα έχει συμμάχους σ' αυτή τη διαπραγμάτευση, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Θεωρούμε ότι θα βρούμε συμμάχους. Έχουμε τα ίδια προβλήματα με την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, αλλά και με την Ιρλανδία και με χώρες της κεντρικής Ευρώπης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.