Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Εντείνουν τις προετοιμασίες τους τα κόμματα


Εντείνουν τις προετοιμασίες τους τα πολιτικά κόμματα της χώρας,  εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων και την προεκλογική αντιπαράθεση να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Ηλείας θα τοποθετηθεί τελικά ο πρώην βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Γιώργος Κοντογιάννης, όπως έγινε γνωστό μετά από τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον Αντώνη Σαμαρά.
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την εκτίμησή του στο πρόσωπο του κ. Κοντογιάννη, καθώς όπως είπε, «αν και στο πνεύμα της ενότητας των δυνάμεών μας, του ζητήθηκε να ηγηθεί του προεκλογικού αγώνα», ο ίδιος προτίμησε την τρίτη θέση του ψηφοδελτίου, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη συσπείρωση της παράταξης στο νομό, προκειμένου να κερδηθούν και οι τρεις βουλευτικές έδρες».
Υπενθυμίζεται ότι τα περί τοποθέτησης του κ. Κοντογιάννη στη δεύτερη θέση της λίστας της ΝΔ, εκεί όπου είχε εκλεγεί με σταυρό προτίμησης η κ. Αυγερινοπούλου είχαν προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους του κόμματος.
Η ακύρωση του προγράμματος λιτότητας και η προσπάθεια αύξησης των συντάξεων θα είναι τα πρώτα δύο μέτρα, στα οποία θα προχωρήσει μια κυβέρνηση της Αριστεράς, δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Vesti. 

«To πρώτο βήμα είναι να ακυρώσουμε το πρόγραμμα λιτότητας. Την πρώτη κιόλας ημέρα το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς συζήτηση στη Βουλή. Επίσης, θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τις συντάξεις, βάζοντας πρόσθετο φόρο στους πλούσιους» 
δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Επιπλέον, όπως είπε: «Θα κάνουμε διάλογο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Θα τους εξηγήσουμε ότι το πρόβλημα της Ευρώπης είναι κοινό πρόβλημα», ενώ τόνισε ότι «χωρίς ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ από την κρίση δεν θα βγούμε».
Mε τα προεδρεία της ΟΚΕ, της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ θα συναντηθεί στις 12 το μεσημέρι, στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, στη συνάντηση θα συζητηθούν:
α) Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης (παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής και έξι βασικά σημεία διεκδίκησης).
β) Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου εθνικού παραγωγικού μοντέλου-εξειδίκευση και κατανομή του χρηματοδοτικού πακέτου στήριξης της ανάπτυξης.
γ) Η σύνδεση ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και την στήριξη της απασχόλησης.
δ) Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας (ασφαλιστικές εισφορές).
ε) Η συμμετοχή των εργοδοτικών φορέων στο πρόγραμμα «εισιτήριο στην απασχόληση» (κατάρτιση και πρακτική άσκηση).
Ομιλία σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώων (πρώην Φλέμινγκ) στην Ηλιούπολη θα απευθύνει στις 8:00 μ.μ. η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του κόμματος Π. Μεντρέκας έκανε λόγο για μεροληπτική υπέρ της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ κάλυψη της προεκλογικής περιόδου από τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης. Διαμαρτυρήθηκε μάλιστα τηλεφωνικά για το θέμα στον υπουργό Εσωτερικών Αντ. Μανιτάκη.
Όπως κατήγγειλε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, σε ό,τι αφορά στα κεντρικά δελτία ειδήσεων, οι τηλεοπτικοί σταθμοί διαχωρίζουν τα κόμματα σε δυο κατηγορίες: στην αρχή εμφανίζουν τις θέσεις και τη δραστηριότητα δύο έως τριών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) και μόνο στο τέλος του δελτίου και σε ελάχιστα δευτερόλεπτα παρουσιάζουν τη δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος και άλλων κομμάτων.
Ειδικότερα όσον αφορά στα δελτία ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης ο κ. Μεντρέκας υποστήριξε ότι ο τρόπος παρουσίασης της δράσης του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων είναι «εντελώς άνισος και δυσανάλογος». Σύμφωνα με τον ίδιο, «προκλητικά μεροληπτική» υπέρ συγκεκριμένων κομμάτων και επιθετική απέναντι σε άλλα είναι και η αντιμετώπιση από πλευράς ορισμένων δημοσιογράφων που έχουν την ευθύνη και συντονίζουν τις συζητήσεις, ενώ όπως σημείωσε, θέμα υπάρχει και ως προς τον αριθμό των προσκεκλημένων στις τηλεοπτικές συζητήσεις και ειδικά ως προς τις βραδινές εκπομπές.
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κατήγγειλε παράλληλα ότι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΕΣΡ σχετικά με την προεκλογική προβολή των κομμάτων εμφανίζουν εντελώς ψευδή εικόνα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο κόμμα του, ενώ ζήτησε να δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία για τον αριθμό προσκεκλημένων στις τηλεοπτικές συζητήσεις ανά ζώνη καθώς και για το χρόνο προβολής των κομμάτων.
Με τον υπουργό Εργασίας, Αντώνη Ρουπακιώτη, θα συναντηθεί στις 10 το πρωί ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.
Η συνάντηση του κ. Κουβέλη με τον κ. Ρουπακιώτη πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά τις άκαρπες επαφές του υπουργού Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους για τις συμβάσεις και τα εργασιακά. 

Κατά τη συνάντηση ο υπηρεσιακός υπουργός πρότεινε μορατόριουμ στην εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπουν μείωση των μισθών και δήλωσε ότι περιμένει από τον πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο την έγκριση για τη σύγκληση των εθνικών επιτροπών απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας κάτι που ήταν αίτημα της εργατικής πλευράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.