Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Δήμος Θερμαϊκού: "Το ταμείον είναι μείον"


Από την "κατάληψη" στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού
Με τα πιο μελανά χρώματα, περιγράφθηκε το βράδυ της Τρίτης, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η οικτρή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο δήμος Θερμαϊκού. «Το ταμείο είναι μείον», αναφώνησε κάποια στιγμή ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Η συνεδρίαση άργησε μισή περίπου ώρα να ξεκινήσει, λόγω της συμβολικής «κατάληψης» της αίθουσας από τρεις εργαζόμενους που είχαν εργαστεί στην Επανομή στα τέλη του 2010 και παραμένουν ακόμη απλήρωτοι.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν την «εδώ και τώρα» καταβολή των χρημάτων που έχουν να λαμβάνουν, ενώ ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Κούτουκας εξήγησε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός πως είχαν εργαστεί για κάποιες ημέρες μετά το τέλος της σύμβασής τους, όμως ακόμη δεν βρέθηκε κάποια φόρμουλα για την εξόφλησή τους. «Δεν υπάρχει πρόθεση της διοίκησης να μην τους πληρώσει», είπε.
Τελικά οι τρεις εργαζόμενοι πείσθηκαν να αποχωρήσουν από την αίθουσα, για να αρχίσει η συνεδρίαση, μετά τη διαβεβαίωση ότι το θέμα τους θα συζητηθεί στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου που συνεδριάζει σήμερα.
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου προσπαθεί να ηρεμίσει τους 3 εργαζόμενους
Η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο δήμος Θερμαϊκού, παρουσιάστηκε λίγο αργότερα, όταν συζητήθηκαν τα αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τριμηνιαίας έκθεσης, ενώ ο ετήσιος προϋπολογισμός είναι 30.089.634 ευρώ, τα πραγματικά  έσοδα που εισπράχθηκαν ανέρχονται μόλις στα 5 εκατομμύρια ευρώ. Από τα έξοδα, το μεγαλύτερο μέρος αφορά τη δαπάνη μισθοδοσίας του προσωπικού, ενώ τα υπόλοιπα έξοδα ανήλθαν στα 2.150.650 ευρώ.
Με βάση την κατάσταση αυτή, δικαιολογημένα κάποια στιγμή ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση», Γρηγόρης Παραδείσης αναφώνησε «Ποιος έχει το κλειδί για να κλείσει αυτόν τον δήμο;». Καθώς όπως σημείωσε διοίκηση χωρίς χρήματα, δεν μπορεί να γίνει. Για να επαναφέρει παλαιότερη πρότασή του για περιορισμό των λειτουργικών δαπανών του δήμου και εκποίηση μέρους της περιουσίας του για να αντιμετωπίσει την οικονομική καχεξία στην οποία βρίσκεται.
Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, επισήμανε ότι στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, με τις στρατιές των ανέργων, δεν μπορεί κανείς να κλείσει νομικά πρόσωπα και να απολύσει προσωπικό. Για να προσθέσει ότι στον 1,5 χρόνο αυτής της διοίκησης δεν υπήρξε ούτε ένας εργαζόμενος απλήρωτος. «Καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια. Δεν φτάνουν τα έσοδα. Με τη μείωση της επιχορήγησης από το κράτος αλλά και τις μειώσεις στα ενοίκια των καταστημάτων που έχει ο δήμος, φτάσαμε σε ένα οριακό σημείο. Έρχονται και κλαίνε οι οφειλέτες, λέγοντας ότι δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το δήμο. Σε κάποιες περιπτώσεις κάναμε για πρώτη φορά και κατασχέσεις. Όμως το πρόβλημα οξύνεται ακόμη περισσότερο», σημείωσε
Και όταν λίγο αργότερα, τέθηκε θέμα ενίσχυσης από τον δήμο με χρήματα των εθελοντικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στα όρια του δήμου Θερμαϊκού, ο κ. Κούτουκας σε μία έκρηξή του παρατήρησε: «Πάρτε το χαμπάρι. Πραγματικά χρήματα στο δήμο δεν υπάρχουν. Είμαστε στο ταμείο μείον κατά 258.000 ευρώ»!
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Μαυρομάτης, επισήμανε ότι η διοίκηση με την πορεία που ακολουθεί, οδηγεί το δήμο σε εκτροχιασμό. Και αφού ανακοίνωσε ότι η παράταξή του καταψηφίζει τον απολογισμό τριμήνου, καθώς ο στόχος που είχε θέσει η δημοτική αρχή στην αρχή του έτους, υπολείπεται κατά πολύ, είπε απευθυνόμενος προς τα μέλη της διοίκησης: «Είστε εκτός τόπου και χρόνου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.