Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Ανάδειξη θαλάσσιου μετώπου του Θερμαϊκού


Μοναδικές εκδηλώσεις, για την ανάδειξη του θαλάσσιου μετώπου του Θερμαϊκού, που εκτείνεται από την παραλία της Αρετσούς μέχρι το Αεροδρόμιο Μακεδονία, περιλαμβάνει το πρόγραμμα του «Θεσσαλονίκη Αλλιώς», που οργανώνει το free press «Parallaxi» και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 9 και την Κυριακή 10 Ιουνίου.

Πρόκειται για δεκαπέντε πρωτοβουλίες αστικού ακτιβισμού, που έχουν καταθέσει ισάριθμες προτάσεις για μία διαφορετική αντιμετώπιση παγιωμένων αντιλήψεων σχετικά με ζητήματα που αφορούν όλους τους πολίτες. Πολιτιστικές, κοινωνικές, αρχιτεκτονικές δράσεις που στηρίζονται στη λογική των ευρύτερων δυνατών συνεργιών.
Περισσότεροι από 300 φορείς και ομάδες, 2000 συμμετέχοντες, 400 εθελοντές και περίπου 100.000 θεατές συνθέτουν το μέχρι στιγμής ανθρώπινο δυναμικό του «Θεσσαλονίκη Αλλιώς».

Το πρόγραμμα των δράσεων

Σάββατο, 9 Ιουνίου
Ώρες 10:00-16:00
Η γέννηση μιας παραλίας
Νωρίς το πρωί του Σαββάτου η ομάδα της Parallaxi «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς» ενώνει τις δυνάμεις της με το Δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη και με τη δράση του ΣΚΑΪ «Καθαρίζουμε την Ελλάδα» και παρεμβαίνει στην ακτή πίσω από το εμπορικό κέντρο «Απολλώνια Πολιτεία» με σκοπό να δημιουργήσει μία παραλία χαλάρωσης σε όποιον το επιθυμεί.
-Εθελοντικά καθαρίζουμε το χώρο που θα έχει καταστήσει προσπελάσιμο ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη και διαμορφώνουμε μία παραλία από την αρχή. Εξοπλισμός παραλίας και ομπρέλες από το ΙΚΕΑ, βιβλία από τη «2η ευκαιρία για το βιβλίο», αλλάζουν ριζικά την όψη μίας παρατημένης ακτής και τη ζωντανεύουν με διαφορετικό τρόπο για μερικές ώρες, δίνοντας το παράδειγμα στο παράκτιους δήμους για το πώς θα μπορούσαν να την αξιοποιήσουν μελλοντικά.
Κι επειδή παραλία χωρίς φαγητό και ποτό δε γίνεται... το ΙΚΕΑ προσφέρει δωρεάν hot dog σε όλους τους επισκέπτες και η Δουμπιά φροντίζει, ώστε να δροσιστούν όλοι κάτω από τον ήλιο με παγωμένο νερό.
-Ειδικές δράσεις περιμένουν τα παιδιά που θα θελήσουν να χαρούν για πρώτη φορά μία παραλία μέσα στην πόλη.
12:00-14:00 η Lalaland διοργανώνει τη δράση «Στου γιαλού τα βοτσαλάκια!» και καλεί τα παιδιά να φτιάξουν οικολογικές, θαλασσινές κορνίζες με άμμο, χαρτί αλλά και μικρούς ζωγραφικούς πίνακες πάνω σε βότσαλα! Απαραίτητο συστατικό... πολλή φαντασία.
12:00-14:00 Τα εργαστήρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης δημιουργούν με «άμμο στην άμμο». Χρησιμοποιώντας την άμμο ως πρώτη ύλη και ως καμβά για κατασκευές μπορεί να ζωγραφίσει κανείς εικόνες. Ζωγραφική εγκατάσταση στην αμμουδιά με χρωματισμένη άμμο. Μπουκάλια με στρώσεις και αποχρώσεις από χρωματιστή άμμο. Στέρεα κάστρα με άμμο και καλούπια από συσκευασίες και χαρτόνι είναι μόνο μερικές από τις εφαρμογές.
-Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρχιπέλαγος, Αρκτούρος και ΕΛΜΕΠΑ ενημερώνουν το κοινό για τη δράση τους με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που θα έχει προηγηθεί (5 Ιουνίου).
-Σκάφη του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης ανοίγουν πανιά καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέμβασης, «πολιορκώντας» και εγκαινιάζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη νέα παραλία. Παράλληλα, όποιος το επιθυμεί θα έχει την ευκαιρία για μία σύντομη επίσκεψη γνωριμίας στα σκάφη.

12:00-14:00
Πλοία στη στεριά- Καρνάγιο ή ταρσανάς
Καθημερινά χιλιάδες Θεσσαλονικείς διερχόμενοι από το ανατολικό παράκτιο μέτωπο της πόλης προσπερνούν το καρνάγιο της, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την είσοδο της πόλης στο Φοίνικα. Στριμωγμένο πια ανάμεσα σε σύγχρονα πολυκαταστήματα, εγκαταλειμμένα οικόπεδα και χώρους στάθμευσης, καταφέρνει ακόμα και σήμερα να κρατήσει ζωντανή την παράδοση δεκαετιών.
Κοιτάζοντας ψηλά όσο πλησιάζεις, το εντοπίζεις βλέποντας τους γερανούς του, αμέσως μετά την έκταση της ΒΙΑΜΥΛ. Άφησε το βλέμμα σου λοιπόν να σε οδηγήσει σε ένα από τα πιο ανεξερεύνητα τοπία της πόλης. Το Σάββατο στις 9 του Ιούνη ο χρόνος θα σταματήσει για λίγο στα Καρνάγια. Εσύ θα μπορείς απλά να εισέλθεις σε έναν άλλο κόσμο.
Στο καρνάγιο οι συνθήκες εργασίας είναι αντίξοες, η δουλειά σκληρή και το πελατολόγιο συνεχώς μειώνεται. Οι άνθρωποι της θάλασσας έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες. Είναι περήφανοι για τα "παιδιά" τους, απαθανατίζοντας κάθε στιγμή της ζωής τους, από το πρώτο σκαρί μέχρι την πρώτη πλεύση στη θάλασσα, και στη συνέχεια την επιστροφή τους για τα "χάδια". Κατέχουν μια τέχνη που δεν τη μαθαίνεις αλλά τη ζεις. Μια τέχνη που κληρονομείται από πατέρα σε γιο. Ο τέταρτης γενιάς γιος της οικογενείας Ιωαννίδη, θα μας υποδεχτεί θα μας φιλοξενήσει και θα αναλάβει να μας ξεναγήσει στο άγνωστο αυτό κομμάτι της ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Τέσσερις μοναδικές ξεναγήσεις οργανωμένες από την Parallaxi και την ομάδα του Θεσσαλονίκη Αλλιώς, το πρωί του Σαββάτου 9 Ιουνίου συνοδευόμενες από ένα αναπάντεχο θεατρικό δρώμενο εμπνευσμένο από σκηνές της ζωής των ναυτικών από τη δεκαετία του ’40, που ετοιμάζει η ηθοποιός Νόπη Ράντη. Ένα μοναδικό ταξίδι, στο χρόνο, την ιστορία των καρνάγιων, τα μυστικά της σκουριάς και του ξύλου, τους ήχους της θάλασσας, τη μυρωδιά της αλμύρας.
Δηλώστε συμμετοχή στις ξεναγήσεις, στέλνοντας τα στοιχεία σας (Ονοματεπώνυμο & Τηλέφωνο Επικοινωνίας & την ώρα προτίμησής σας) στη διεύθυνση thessalonikiallios@gmail.com μέχρι και τη Δευτέρα, 4 Ιουνίου. Οι ξεναγήσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι τέσσερις, στις 12:00, στις 12:30, στη 13:00 και στη 13:30.

12:30-14:30
Ιδέες και Προτάσεις για το παράκτιο μέτωπο
Προτάσεις, σχέδια, σκέψεις και ιδέες για τη μελλοντική αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου όπως και παραδείγματα από εφαρμογές αστικού σχεδιασμού σε πόλεις του εξωτερικού, θα παρουσιαστούν στην ημερίδαπου θα φιλοξενηθεί στο αμφιθέατρο της Αδαμαντίου Σχολής (Καλαμαρί).
- Ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, κ. Ιγνάτιος Καϊτετζίδης και ο αντιδήμαρχος Καλαμαριάς,,, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταθέτουν τις βλέψεις και τα οράματά τους για την μελλοντική αξιοποίηση και αναζωογόνηση των περιοχών που περιλαμβάνονται στους αντίστοιχους δήμους.
- Ο Λόης Παπαδόπουλος, Αρχιτέκτων, παρουσιάζει τις μελλοντικές ανάγκες των αστικών ακτών, πιθανές νέες χρήσεις και διαφορετικής χροιάς προσεγγίσεις για το παράκτιο μέτωπο.
- Η Χάρις Χριστοδούλου, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, Λέκτορας ΑΠΘ, παρουσιάζει πολεοδομικούς, τοπικούς μετασχηματισμούς της παραλίας Μίκρας.
- H Hώ Καρύδη, Αρχιτέκτων ΕΜΠ, MA AA, Λέκτορας ΕΜΠ (ΠΔ 407), παρουσιάζει επιτυχημένους μηχανισμούς εμπλοκής πόλης-θάλασσας.
- Ο «ποδηλάτης του κόσμου» για τη «Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014», Γρηγόρης Βερροιώτης παρουσιάζει παραδείγματα ευρωπαϊκών πόλεων που επιτυχημένα αξιοποίησαν το παράκτιο μέτωπό τους.

* Η ημερίδα θα μαγνητοσκοπηθεί από την δημοτική τηλεόραση TV100. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

17:00-22:00
Η Ζωή στο Αγρόκτημα
-Οι ποδηλάτες της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν σε μία μεγάληποδηλατοπορεία με αφετηρία το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης μέχρι την Περαία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής η πορεία κάνει στάσεις στις δράσεις των «Ακτών Αλλιώς» για να καταλήξει στο Αγρόκτημα του Α.Π.Θ. που βρίσκεται πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία», εντοπίζοντας όλα τα επικίνδυνα σημεία μίας διαδρομής που θα μπορούσε να είναι σημείο αναφοράς για την πόλη.
-Το κατάστημα ποδηλάτων BikeMotion προσφέρει στους επισκέπτες του Αγροκτήματος ποδήλατα για να ξεναγηθούν στις καταπράσινες εκτάσεις του ΑΠΘ μέσω τριών οργανωμένων διαδρομών.
-Τρεις περιπατητικές ξεναγήσεις στο νότιο τμήμα του Αγροκτήματος με τη βοήθεια των μεταπτυχιακών φοιτητών της Γεωπονικής Σχολής προσφέρουν ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία και τις δραστηριότητές του.
-Τα Παιδιά εν Δράσει μετατρέπουν την έκταση σε «Αγρόκτημα των Θαυμάτων» και προσκαλούν τα παιδιά σε ένα παιχνίδι γνωριμίας με τα είδη που καλλιεργούνται στο Αγρόκτημα, με τον κόσμο των φυτών και με τη γη.
-Οι Circus Camino προσφέρουν ένα μοναδικό ζογκλερικό θέαμα με φωτιές και όχι μόνο.
-Σίγουρα τους έχετε ακούσει στους δρόμους της πόλης να δίνουν τόνο στην ατμόσφαιρα με τη μουσική τους. Ο Σίμος με το ακορντεόν του και οιSouvlaki Factory συγκεντρώνονται στους χώρους του Αγροκτήματος, στήνοντας τις δικές τους μουσικές γωνιές.
-Καθηγητές της Γεωπονικής Σχολής μαθαίνουν στους ενδιαφερόμενους τα μυστικά της αστικής κηπουρικής στους αστικούς λαχανόκηπους του Α.Π.Θ. ενόψει του καλοκαιριού.

Κυριακή, 10 Ιουνίου

12:00-15:00
Η ψαραγορά της πόλης
Ο χώρος πίσω από το νοσοκομείο Παναγία αναμορφώνεται και η υπάρχουσα ψαραγορά μετατρέπεται σε μία εντελώς διαφορετική, εκτεταμένη, εμπνευσμένη από ευρωπαϊκά πρότυπα αγορά.
-Ψαράδες της Θεσσαλονίκης παίρνουν μέρος, προσφέροντας τα αλιεύματα της ημέρας σε ειδικές τιμές.
-Καταστήματα της πόλης στήνουν τους δικούς τους πάγκους, πουλώνταςβιολογικά προϊόντα και τρόφιμα καθώς και είδη αλιείας.
-Ο Φώτης Θεοδωρίδης με τη μπάντα του θα συνοδεύσουν με ζωντανή μουσική το εγχείρημα.
-Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα για ένα διαφορετικό κυριακάτικο ούζο σε αυτοσχέδια ουζερί που θα στηθούν εκείνη τη μέρα και θα σερβίρουν όστρακα ως συνοδευτικά του ούζου Μπαμπατζίμ που θα προσφέρεται δωρεάν.

12:30-16:30
Το Ευ Ζην της ακτής
Ο Ιππικός Όμιλος Βορείου Ελλάδος αλλάζει όψη και μετατρέπεται σε ένα χώρο ευεξίας και χαλάρωσης για μικρούς και μεγάλους λίγα βήματα από τη θάλασσα στο τέρμα της Κρήνης, πίσω από το Εθνικό Γυμναστήριο της Μίκρας.
-Σατυανάντα Γιόγκα από το Atma Studio Yoga, σιάτσου από την Ακαδημία Σιάτσου της Δάφνης Τζιγιαννοπούλου, καποέιρα, αϊκίντο και τάι τσι από την ομάδα της ΧΑΝΘ και ζώνη γαλήνης και διαλογισμού από την Έλεν Κόντος απλώνονται στα γρασίδια του Ιππικού Ομίλου σε μαθήματα επίδειξης και ελεύθερης συμμετοχής για όλες τις ηλικίες.
-Σε μία πράσινη έκταση του Ομίλου οργανώνουμε ένα μεγάλο πικ-νικ. Καλούμε τους επισκέπτες να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα ενός γεύματος δίπλα στη θάλασσα, φέρνοντας ο καθένας το δικό τους εξοπλισμό και τρόφιμα. Μαγειρέψτε και πακετάρετε τα φαγητά της αρεσκείας σας, πάρτε και το ανάλογο τραπεζομάντηλο μαζί σας και ελάτε μαζί μας σε ένα συλλογικό πικ-νικ σε μία καταπράσινη έκταση με ομπρέλες και σκιά.
-Έχετε δοκιμάσει Mini Golf; Αν όχι, θα έχετε μία ευκαιρία σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον.
-Παράλληλα, δράσεις για παιδιά, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα γνωριμίας με τα άλογα και τα πόνυ του Ομίλου.
Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μαθαίνει στα παιδιά τα πάντα για το «Νερό…η περιπέτεια της ζωής». Τα παιδιά μέσα από μουσικοκινητικές δραστηριότητες, θεατρικό παιχνίδι και δημιουργικά εργαστήρια, αντιλαμβάνονται τη λειτουργία του υδρολογικούκύκλου του νερού, την πρωταρχική του σημασία για την ύπαρξη και διατήρηση του θαλάσσιου πλούτου, αλλά και προβληματίζονται για τη σωστή διαχείρηση του νερού, λόγω της άνισης κατανομής του.
Η Ανθή Θάνου αφηγείται «παραμύθια της θάλασσας» με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Παναγιώτη Κουλέλη.
Ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Σύνδρομο Down εκθέτει στους χώρους του ομίλου φωτογραφίες των παιδιών με θέμα τη θάλασσα.
Η ομάδα του Αρκτούρου κατασκευάζει λουλούδια με τα παιδιά από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια νερού σε μια προσπάθεια να γίνει κατανοητή η αξία του νερού και η σύνδεσή του με το δάσος.
-Όλοι έχουμε αποπειραθεί κάποια στιγμή να δημιουργήσουμε το δικό μας καραβάκι. Μάθετε την τέχνη αυτή σε ένα εργαστήριο κατασκευής ξύλινων καραβιών με υλικά που ξεβράζει η θάλασσα από τη Ράνια Κανάρη.

19:00-24:00
Party on the beach
Η ακτή Καλαμάκι- Καλαμίτσα του Δήμου Καλαμαριάς (έναντι στρατοπέδου Κόδρα) διαμορφώνεται κατάλληλα, ώστε να υποδεχτεί ένα beach partyαπό τα παλιά!
19:00-21:00 Θυμάστε παιχνίδια που παίζατε στην παραλία; Πόσον καιρό έχετε να περάσετε κάτω από το όριο του limbo; Η ομάδα του Θεσσαλονίκη Αλλιώς σας προσκαλεί στο δικό της πάρτυ για τα δεύτερα γενέθλιά της.
21:00... Οι Onirama, επτά χρόνια μετά την εμφάνιση τους στα γενέθλια της Parallaxi, επιστρέφουν για να απογειώσουν το... αλλιώτικο πάρτυ! Τραγούδια που όλοι έχουμε αγαπήσει από το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο σε συνδυασμό με τα καλύτερα τραγούδια από τη δισκογραφία του συγκροτήματος ανεβάζουν τους ρυθμούς.
23:30... Μία έκπληξη υπόσχεται να μας ταξιδέψει σε ουρανό και θάλασσα και να κλείσει τη βραδιά...

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε συνεργασία με τον ΟΑΣΘ τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων ενισχύονται, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τη μεταφορά του κοινού προς τα σημεία των δράσεων. Τα λεωφορεία που κινούνται εντός των συνεργαζόμενων δήμων (Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Πυλαίας- Χορτιάτη) σηματοδοτούνται σχετικά και οι ηλεκτρονικές πινακίδες στις «έξυπνες» στάσεις ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους για το πρόγραμμα και τη μεταφορά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.