Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Υποψήφιο για τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία βιβλίο του Σπ. Κουζινόπουλου


Υποψήφιο για τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία του έτους, στην κατηγορία «Χρονικό-Μαρτυρία», είναι το βιβλίο του δημοσιογράφου Σπύρου Κουζινόπουλου «Δράμα 1941: Μια παρεξηγημένη εξέγερση», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτης.

Στην κατηγορία αυτή, είναι υποψήφιοι επτά συγγραφείς για έργα τους και συγκεκριμένα οι:
1.    Χρήστος Δανιήλ για το έργο του «"...Ιούς, Μανιούς, ίσως και Aqua Marina - : Μάτση Χατζηλαζάρου, η πρώτη Ελληνίδα υπερρεαλίστρια», εκδόσεις Τόπος.
2.    Γιώργος Κοτανίδης για το έργο του « Όλοι μαζί, τώρα!», εκδόσεις Καστανιώτης.
3.    Σπύρος Κουζινόπουλος για το έργο του «Δράμα 1941: Μια παρεξηγημένη εξέγερση», εκδόσεις Καστανιώτης.
4.    Μακρής – Στάικος Πέτρος Στ., για το έργο του «"Ο Άγγλος πρόξενος" : Ο υποπλοίαρχος Noël C. Rees και οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες: Ελλάδα - Μέση Ανατολή (1939-1944)», εκδόσεις Ωκεανίδα.
5.    Αλέξανδρος Μασσαβέτας για το έργο του «Κωνσταντινούπολη - : Η πόλη των απόντων», εκδόσεις Πατάκης.
6.    Γιάννης Παπακώστας για το έργο του «O Emile Legrand και η ελληνική βιβλιογραφία: Αρχειακή μελέτη», εκδόσεις  Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη.
7.    Λυδία Σαπουνάκη – Δρακάκη [και] Μαρία Λουΐζα Τζόγια – Μοάτσου για το έργο « Η δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου», εκδόσεις Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.
Υποψήφιοι για Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία είναι επίσης άλλοι 37 συγγραφείς στις κατηγορίες Διηγήματος-Νουβέλας, Μυθιστορήματος, Ποίησης, Δοκιμίου-Κριτικής, Πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, καθώς και Λογοτεχνικής Μετάφρασης.

Τα μέλη της επιτροπής
Η αρμόδια επιτροπή που θα κρίνει και θα απονείμει τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία έχει ως εξής:
Νίκος Δαββέτας, Κριτικός Λογοτεχνίας και Συγγραφέας, Πρόεδρος
Λίζυ Τσιριμώκου, Καθηγήτρια του Α.Π.Θ., Αντιπρόεδρος
Χρήστος Αστερίου, Συγγραφέας
Άννα Καρακατσούλη, Επίκ. Καθηγήτρια του Ε.Κ.Π.Α.
Δημήτρης Καργιώτης, Επίκ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Τίνα Μανδηλαρά, Κριτικός Λογοτεχνίας
Ανδρέας Μήτσου, Συγγραφέας
Δημήτρης Μίγγας, Συγγραφέας
Λίνα Πανταλέων, Κριτικός Λογοτεχνίας

H Έκθεση της Επιτροπής
Οι βραχείες λίστες των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων συνοδεύονται από Αιτιολογημένη Έκθεση της Επιτροπής, στην οποία εξετάζονται οι τάσεις της λογοτεχνικής παραγωγής και αποτιμάται η στάθμη των λογοτεχνικών έργων που εκδόθηκαν κατά το 2011.

Η έκθεση της επιτροπής για την κατηγορία «Χρονικό – Μαρτυρία», αναφέρει τα ακόλουθα:

Στην κατηγορία «Χρονικό – Μαρτυρία» καταγράφονται εφέτος 219 τίτλοι, εμφανίζονται δηλαδή μειωμένοι κατά 1/3 σε σύγκριση με την παραγωγή του 2010. Η ποσοτική αυτή πτώση δεν επηρεάζει ωστόσο την χαρακτηριστική ποικιλομορφία της κατηγορίας ούτε το ενδιαφέρον της θεματολογίας που παραμένει ευρύτατη. Εκτός από την καταγραφή λαϊκών παραδόσεων, τοπικών ιστοριών και θρύλων, προσωπικών εμπειριών και καταγραφών (αλληλογραφίες, απομνημονεύματα, ημερολόγια), και την διεξοδική παρουσίαση περιστατικών και άγνωστων σελίδων από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την Αντίσταση και τον Εμφύλιο, επισημαίνουμε ιδιαίτερα την αυξημένη παρουσία κειμένων που αφορούν τον χώρο του πολιτισμού και της πνευματικής δημιουργίας (ιδιαίτερα επιμελημένα λευκώματα, συνεντεύξεις και αναμνήσεις ποιητών, ηθοποιών και συνθετών, καταγραφές της ιστορίας θεατρικών θεσμών της σύγχρονης Ελλάδας), τις πολύ ενδιαφέρουσες ταξιδιωτικές εντυπώσεις και οδοιπορικά και την έμφαση στην περιοχή της Μικράς Ασίας και τις μνήμες και εμπειρίες του εκεί Ελληνισμού. Παράλληλα διαπιστώνουμε ότι στην παραγωγή του 2011 προστίθενται οι επίκαιρες καταγραφές και αναλύσεις σχετικά με την τρέχουσα οικονομική κρίση.
Η βραχεία λίστα αποτυπώνει αυτόν τον πλούτο τεκμηρίων, καταγραφών, μελετών και ενθυμήσεων και περιλαμβάνει πολύ αξιόλογα δείγματα από τις κύριες θεματικές που καλύπτει η φετινή παραγωγή ώστε να μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτική του συνόλου. Πιστεύουμε ότι το γενικό επίπεδο των πρόσφατων τίτλων είναι πολύ ικανοποιητικό στο πλαίσιο πάντα της πολύπλευρης προέλευσης των έργων αυτής της κατηγορίας και της ανομοιομορφίας των συγγραφέων και των επιδιώξεών τους.

2 σχόλια:

  1. {'Αλλη μια πιθανή μεγάλη διάκριση για τον συντοπίτη μας Σπύρο Κουζινόπουλο.Το Ιστολόγιο Tsounami και εγώ προσωπικά του ευχόμαστε κάθε επιτυχία και το βιβλίο του να βραβευθεί πρώτο.}

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.