Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Ο γιορτασμός της απελευθέρωσης το 1981

72 χρόνια ελεύθερης από τους Ναζί Θεσσαλονίκης
Ο Θαν. Γιαννούσης μετά την κατάθεση στεφάνου στου Παύλου Μελά. Διακρίνονται επίσης οι δήμαρχοι Σταυρούπολης, Χρήστος Τσακίρης, Αμπελοκήπων Κώστας Σαπρανίδης, Πολίχνης Έλλη Παπαπαναγιώτου, αντιστασιακοί κ.α.
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Είδαμε στο προηγούμενο το πώς γιορτάστηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης μετά από 36 ολόκληρα χρόνια, τον Οκτώβριο του 1980, η τρισένδοξη επέτειος της  απελευθέρωσης της πόλης από το ναζιστικό ζυγό. Συνεχίζουμε με έναν ακόμη πιο συγκλονιστικό εορτασμό που πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο την επόμενη χρονιά, το 1981.
Η πρωτοτυπία εκείνου του εορτασμού βρίσκονταν στο γεγονός ότι είχε προγραμματίσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε αγαστή συνεργασία με τους άλλους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος, να τιμηθεί η επέτειος και ιδιαίτερα η μνήμη των χιλιάδων θυμάτων της ναζιστικής κατοχής στους τόπους εκτελέσεων, όπου θυσίασαν τη ζωή τους για το ιερό ιδανικό της Ελευθερίας, μερικά από τα καλύτερα παιδιά της Μακεδονικής πρωτεύουσας.
Όπως διαβάζουμε στα σχετικά ρεπορτάζ των εφημερίδων της εποχής, «ανεπανάληπτες συγκινητικές στιγμές έζησαν οι παλαίμαχοι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και οι δημοκράτες της Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια των εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν από το Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφερειακή Επιτροπή Μακεδονίας-Θράκης της ΠΕΑΕΑ (Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης) για το γιορτασμό της 37ης επετείου της απελευθέρωσης της πόλης από τα χιτλερικά στρατεύματα κατοχής».
Τον πρώτο λόγο από πλευράς Δήμου Θεσσαλονίκης, είχε ο τότε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Θανάσης Γιαννούσης, καθώς ο δήμαρχος Μιχάλης Παπαδόπουλος ήταν βαριά άρρωστος και δυστυχώς επρόκειτο να καταλήξει λίγο αργότερα, στις 31 Ιανουαρίου 1982, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας είχε εκφωνήσει ως εκπρόσωπος του δημάρχου ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Χαρατζίδης.
Μετά την κατάθεση στεφάνων διακρίνονται ο Θαν.Γιαννούσης, ο τότε νομάρχης Λυκούργος Σακελλάρης και οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μήτσος Σαχίνης και του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης και Γιάννης Γλαβίνας. Στο κέντρο πίσω με τα άσπρα μαλλιά, ο ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, επικεφαλής ομάδας σαμποτέρ της οργάνωσης "Ελευθερία", Χάρης Αντωνιάδης
Μετά την έπαρση της σημαίας στο Δημαρχείο, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στους τόπους μαρτυρίου και εκτελέσεων και συγκεκριμένα:
-Στη Σταυρούπολη, απέναντι από το φοβερό στρατόπεδο Παύλου Μελά όπου κρατούνταν στη διάρκεια της Κατοχής χιλιάδες πατριώτες και εκατοντάδες από αυτούς εκτελέστηκαν στη συνέχεια από τους εγκληματίες ναζί.
-Στο Επταπύργιο, δίπλα στις φυλακές του Γεντί Κουλέ που ήταν τόπος μαρτυρίου και εκτελέσεων από τους κατακτητές.
-Στο «Κόκκινο Σπίτι», στα Χίλια Δέντρα, όπου είχαν στηθεί για εκτέλεση δεκάδες πατριώτες.
-Στην πλατεία Ελευθερίας, τόπο συγκέντρωσης και βασανισμού χιλιάδων Εβραίων της Θεσσαλονίκης πριν οδηγηθούν στα στρατόπεδα θανάτου στη Γερμανία και την Αυστρία.
Από τις ίδιες εκδηλώσεις του 1981: Βουρκωμένοι αντιστασιακοί στο τέλος άδουν το "πέσατε θύματα" και ανάμεσά τους,
ο θρυλικός "Τίγρης" της υπόθεσης Λαμπράκη, Μανόλης Χατζηαποστόλου
Μετά τις καταθέσεις, ακολούθησε μεγάλη εκδήλωση στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, παρουσία και των άλλων δημάρχων του πολεοδομικού συγκροτήματος και όπου μίλησε ο εκπρόσωπος του άρρωστου δημάρχου, δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Χαρατζίδης, ενώ είχαν απευθύνει χαιρετισμό ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θανάσης Γιαννούσης και ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Παπαθεοδώρου. Η εκδήλωση έκλεισε με τον ύμνο του ΕΛΑΣ και τον Εθνικό Ύμνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.