Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

O επιτυχημένος «Περίπατος Μνήμης» για τη Θεσσαλονίκη της Κατοχής, της Εθνικής Αντίστασης και της απελευθέρωσης

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στον περίπατο μνήμης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό της σημερινής επετείου απελευθέρωσης της πόλης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Στη δράση που διοργάνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης βρέθηκαν πάνω από 250 άτομα, μεταξύ των οποίων πλήθος επισήμων, όπως, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Σωκράτης Φάμελλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος κα.
Η πορεία ξεκίνησε από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης και κατέληξε στην πλατεία Ελευθερίας αφού πέρασε από διάφορες στάσεις. Στον εξωτερικό χώρο του δημαρχείου έγινε σύντομη αναφορά στον πόλεμο του 1940 και στις θυσίες των Θεσσαλονικέων καθώς και στους θανάτους από πείνα και κρύο.
ΧΑΝΘ
Ο περίπατος, ο οποίος ήταν πρόταση του δημοσιογράφου και συγγραφέα Σπύρου Κουζινόπουλου, πέρασε μπροστά από τη ΧΑΝΘ, έγινε αναφορά στους πέντε σχηματισμούς των ανταρτών του ΕΛΑΣ και στην είσοδό τους στην πόλη. Έγινε επεξήγηση ότι στη ΧΑΝΘ είχαν συγκεντρωθεί περίπου 500 καλά οπλισμένοι 'ανδρες της "Εκατονταρχίας" και  συνεργάτες των Γερμανών και περιγραφή των προσπαθειών που κατέβαλε ο συνταγματάρχης Ευρυπίδης Μπακιρτζής στρατιωτικός αρχηγός της ομάδας Μεραρχιών Μακεδονίας του ΕΛΑΣ για την αναίμακτη παράδοσή τους.
Βασιλικό Θέατρο
Στη συνέχεια ο περίπατος διέσχισε την οδό Νικ. Γερμανού και πραγματοποίησε στάση μπροστά στο Βασιλικό Θέατρο, όπου τέσσερις ηθοποιοί έκαναν αφήγηση για το θέατρο του Λευκού Πύργου και τη θεατρική δραστηριότητα της περιόδου της κατοχής.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε η ονοματοδοσία της ανώνυμης οδού που περνάει μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο, από το Λευκό Πύργο έως το δημαρχείο σε «Λεωφόρος 30ης Οκτωβρίου». Ακόμη, τοποθετήθηκε μαρμάρινη στήλη που μνημονεύει τα ιστορικά γεγονότα της 30ης Οκτωβρίου 1944. «Στη μνήμη των μαχητών του ΕΛΑΣ που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 30 Οκτωβρίου 1944», γράφει.
Τα αποκαλυπτήρια της στήλης από τον Πρόεδρο της Βουλής, το Δήμαρχο κ.α.
Ο περίπατος συνεχίστηκε προς το άγαλμα του Βότση, όπου έγινε αναφορά στη συγκλονιστική διαδήλωση από τους φοιτητές της ΕΠΟΝ την 25η Μαρτίου 1943 και στην ανάλογη διαδήλωση που επαναλήφθηκε και την επόμενη χρονιά. Προκάλεσε συγκίνηση στο πλήθος η σύντομη αναφορά που έκανε για εκείνες τις κινητοποιήσεις της ΕΠΟΝ ο υπέργηρος πλέον ΕΠΟΝίτης Βλάσης Γωγούσης.
Ο Βλάσης Γωγούσης στέκεται προσοχή μπροστά
στο άγαλμα του Ν.Βότση, όπως στέκονταν εκεί και
στις μεγάλες κατοχικές διαδηλώσεις της ΕΠΟΝ
Ο περίπατος συνεχίστηκε επί της λεωφόρου Νίκης (αντίθετα από τη φορά της κυκλοφορίας) περπατώντας στο πλακόστρωτο, και έγινε περιγραφή της υπονόμευσης του Λευκού Πύργου, της παραλίας και του λιμανιού με εκρηκτικά από τους χιτλερικούς, της διάσωσης των μύλων Αλλατίνη από τον εφεδρικό ΕΛΑΣ. Ακόμη, έγινε αναφορά στην ανατίναξη του τμήματος του λιμανιού και παρουσίαση της συγκλονιστικής περιγραφής του Γιώργου Βαφόπουλου για το θέμα.
Ακολούθησε ανηφορική διαδρομή επί της οδού Ικτίνου και στάση μπροστά στο κτίριο της οδού Τσιμισκή 72, όπου ήταν το αρχηγείου της Γκεστάπο. Εκεί έγινε αφήγηση σχετικά με τις φρικαλεότητες των κατακτητών, τις εκτελέσεις και τα βασανιστήρια.
Η διαδρομή συνεχίστηκε επί της οδού Αγίας Σοφίας και πραγματοποιήθηκε σύντομη στάση μπροστά στην εκκλησία όπου έγινε η δοξολογία της απελευθέρωσης.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε βάδισμα επί της Ερμού με στάση στο νούμερο 19. Εκεί έγινε αναφορά ότι στο σημείο αυτό λειτουργούσε ο πολύγραφος της οργάνωσης «Ελευθερία».
Ο περίπατος κατέληξε στην Πλατεία Ελευθερίας. Εκεί έγινε υπενθύμιση της υποδοχής των κατακτητών στο Βαρδάρι στις 9 Απριλίου 1941. Πραγματοποιήθηκε αφήγηση της συγκέντρωσης των Εβραίων ανδρών στην πλατεία το "Μαύρο Σάββατο", δύο χρόνια αργότερα (11 Ιουλίου 1942). Έγινε αναφορά στα βασανιστήρια και στους εξευτελισμούς, στα οποία υπέβαλαν οι Ναζί στους συγκεντρωμένους ανθρώπους, στην αποστολή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στον αφανισμό  της εβραϊκής κοινότητας της πόλης. Επίσης, έγινε αναφορά στις θυσίες της Θεσσαλονίκης στα χρόνια της κατοχής με επισήμανση για τους τόπους των εκτελέσεων.


Πηγή: Voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.