Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Η μεγάλη γιορτή του σινεμά: Το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από 3 έως 13 Νοεμβρίου

Ενδιαφέρουσες ταινίες, θα προβληθούν στo 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο, πιστό στο καθιερωμένο του ραντεβού με τους θεατές, θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 13 Νοεμβρίου 2016.  Η μεγαλύτερη γιορτή του σινεμά φέρνει στη Θεσσαλονίκη τις καλύτερες ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, κινηματογραφικές εκπλήξεις, σημαντικούς προσκεκλημένους, αφιερώματα και παράλληλες εκδηλώσεις.

Το ανανεωμένο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης αλλάζει από φέτος μέρα έναρξης και μας περιμένει την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016, με ταινία έναρξης το Paterson του Τζιμ Τζάρμους ενώ η τελετή λήξης και η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθούν –αντί για Σάββατο- την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016.
Στις φετινές προβολές του Φεστιβάλ ξεχωρίζουμε σε ειδική προβολή “The Salesman” του Asghar Farhadi (Γαλλία, Ιράν – Βραβεία καλύτερου σεναρίου (Asghar Farhadi) και ανδρικού ρόλου (Σαχάμπ Χοσεϊνί) στο Φεστιβάλ Καννών 2016), το πολυαναμενόμενο “A decent woman” του Lukas Valenta Rinner, από την Αργεντινή, εκτός διαγωνιστικού η κατάμαυρη κωμωδία “Swiss Army Man” των Daniel Scheinert και Daniel Kwan, εξαιρετικά επίκαιρο στους Ανοιχτούς Ορίζοντες το “Dark Night”του Tim Sutton (ΗΠΑ) που αποκαλύπτει τον απόλυτο εφιάλτη που παίρνει σάρκα και οστά από την επιδημία της χρήσης όπλων στις ΗΠΑ και στο Βαλκανικό, οι βραβευμένοι στη Θεσσαλονίκη, Petar Valchanov and Kristina Grozeva με το “Glory ένα δυνατό κοινωνικοπολιτικό σχόλιο για τον σύγχρονο δυτικό κόσμο.
Ανατρεπτικοί δημιουργοί, καινούριες ενότητες, πρωτότυπα αφιερώματα, οι καλύτερες ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά και σχεδόν όλες οι ελληνικές παραγωγές της χρονιάς, υπόσχονται δυνατές κινηματογραφικές στιγμές στο ανανεωμένο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Αυτές τις μέρες ο designer Δημήτρης Παπάζογλου, εργάζεται πάνω στο σχεδιασμό και την καλλιτεχνική επιμέλεια της αφίσας, του καταλόγου και της εφημερίδας «Πρώτο Πλάνο», ενώ ο σκηνοθέτης Αργύρης Παπαδημητρόπουλος μοντάρει πυρετωδώς το διαφημιστικό σποτ.
Το πρόγραμμα των ταινιών έχει επισήμως ολοκληρωθεί και θα ανακοινωθεί στις 24 Οκτωβρίου στην συνέντευξη Τύπου στην Θεσσαλονίκη. Ιδού όμως μια πρώτη γεύση.
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Το νέο τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που ιδρύθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, όπως ορίζει ο Νόμος, είναι σχεδόν έτοιμο. Κάντε όμως λίγη υπομονή: στις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η φετινή επιλογή.
ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ
Μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες που παρουσιάστηκαν φέτος στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ θα κάνουν την ελληνική πρεμιέρα τους στην Θεσσαλονίκη. Ανάμεσά τους:
* Η ταινία Ο εμποράκος του Ασγκάρ Φαραντί, μια τραγική ιστορία εκδίκησης εμπνευσμένη από τον «Θάνατο του εμποράκου» του Άρθουρ Μίλερ. Μια ηθοποιός που ανεβάζει το έργο του Μίλερ στην Τεχεράνη δέχεται την επίθεση ενός αγνώστου μέσα στο σπίτι της και ο σύζυγός της αναλαμβάνει να βρει μόνος του τον ένοχο, βιώνοντας έναν αναπάντεχο παραλληλισμό για τον οποίο βέβαια δεν είναι έτοιμος (βραβείο α΄ ανδρικού ρόλου και σεναρίου στο Φεστιβάλ Καννών).
* Η νέα ταινία των αδελφών Νταρντέν Το άγνωστο κορίτσι. Μια νεαρή γιατρός αναζητά με εμμονή την ταυτότητα μιας γυναίκας που πέθανε. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε αρνηθεί να αναλάβει την θεραπεία της – ένα φιλμ στο γνώριμο ρεαλιστικό στυλ των δημιουργών με ευαισθησία, αλλά και μια δόση μυστηρίου.
Το υπερφυσικό ψυχολογικό θρίλερ Personal Shopper του Ολιβιέ Ασαγιάς, ο οποίος επιλέγει ξανά ως πρωταγωνίστριά του την Κρίστεν Στιούαρτ, στο ρόλο μιας νεαρής κοπέλας που προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον πρόσφατα χαμένο αδελφό της.
* Την πρώτη ταινία -εκτός Ιαπωνίας- του auteur του τρόμου Κιγιόσι Κουροσάουα: τοDaguerrotype, με τους Ταχάρ Ραχίμ και Ματιέ Αμαλρίκ. Μια ιστορία φαντασμάτων για γερά νεύρα, όπου ο νεαρός βοηθός ενός φωτογράφου νταγκεροτυπίας (πρώιμη φωτογραφική τεχνική με πλάκες χαλκού) ζει ένα σκοτεινό έρωτα με την κόρη του αφεντικού του.
Τη βιογραφία της θρυλικής ποιήτριας Έμιλι Ντίκινσον με τίτλο A Quiet Passion δια χειρός Τέρενς Ντέιβις, με την Σίνθια Νίξον να δίνει μια ερμηνεία για Όσκαρ.
* Από τη νέα γενιά πολλά υποσχόμενων κινηματογραφιστών, ο Μεξικανός Αμάτ Εσκαλάντε προκαλεί με το τολμηρό The Untamed (Αργυρός Λέων στο Φεστιβάλ Βενετίας), στο οποίο ένα παντρεμένο ζευγάρι βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα εξωγήινο πλάσμα με πλοκάμια, πηγή ηδονής αλλά και καταστροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.