Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Ένας μήνας από τις πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Ένας ακριβώς μήνας, συμπληρώθηκε σήμερα από την καταστροφική καταιγίδα της 7ης Σεπτεμβρίου που έπληξε τις μισές σχεδόν περιοχές του Δήμου Θερμαϊκού, προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές στις υποδομές, πλημμυρίζοντας εκατοντάδες σπίτια, δημιουργώντας τεράστιους κινδύνους για πολλά ακόμη λόγω των σοβαρών κατολισθήσεων και αφήνοντας πίσω της δύο ανθρώπινα θύματα.

Στον ένα αυτό μήνα, ελπίζουμε να γίναμε σοφότεροι όλοι: πολίτες, δημοτική αρχή Θερμαϊκού, Περιφέρεια, κυβέρνηση. Να διδαχθήκαμε από το σκληρό μάθημα που μας έδωσαν τα καιρικά φαινόμενα. Καθώς, όταν βιάζεις τη φύση, μπαζώνοντας τα ρέματα και χτίζοντας πάνω σ’ αυτά, όταν δεν καθαρίζεις τα ρέματα και τους χειμάρρους από σκουπίδια, ογκώδη αντικείμενα και κλαδιά και όταν δεν δημιουργείς αγωγούς ομβρίων υδάτων, είναι αναπόφευκτο ότι θα έχεις παρόμοια ή και χειρότερα πλημμυρικά φαινόμενα.

Αλήθεια, μήπως μπορεί να μας πει κάποιος από τη σημερινή διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού αν καθαρίστηκαν ποτέ τα ρέματα στα δύο και χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι του Δήμου ο κ. Γιάννης Μαυρομάτης; Αλλά το ίδιο ερώτημα ισχύει και για τις προηγούμενες διοικήσεις του δήμου Θερμαϊκού που αμφιβάλλουμε αν ποτέ καταπιάστηκαν με το σοβαρό αυτό θέμα, εάν έσκυψαν με την προσήκουσα σοβαρότητα στο πρόβλημα.

Κι όμως, ακόμη από το 2009, είχε εκδοθεί Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (Π.Π.Ε.Α.) από την τότε Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ( τη σημερινή Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης), στην οποία επισημαίνονταν με έμφαση ότι «οι φυσικές κοίτες των ρεμάτων δεν υφίστανται πλέον» καθώς «παρατηρείται πλήρης καταπάτηση των ρεμάτων από οικοδομικά τετράγωνα».  Δυστυχώς, το θέμα έγινε εδώ και επτά χρόνια «μπαλάκι» μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Θερμαϊκού, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Δεν παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι η φοβερή καταιγίδα που έπληξε την Αγία Τριάδα, τη Νέα Μηχανιώνα και μεγάλα τμήματα του Αγγελοχωρίου, των Νέων Επιβατών και της Επανομής, ήταν ασυνήθιστα μεγάλης έντασης και διάρκειας, καθώς εκείνο το βράδυ της 6ης προς 7η Σεπτεμβρίου, έπεσε τόσο νερό όσο πέφτει έναν ολόκληρο χρόνο.  Όμως, αν είχαμε προνοήσει και αν είχαμε καθαρά τα ρέματα, σίγουρα το μέγεθος της καταστροφής θα ήταν πολύ μικρότερο.

Δεν παραβλέπουμε επίσης το ότι όλος ο μηχανισμός του Δήμου Θερμαϊκού, ρίχτηκε για την αποκατάσταση όσο περισσότερων βλαβών και τον καθαρισμό των περισσοτέρων ρεμάτων, με τη βοήθεια και των μηχανημάτων που απέστειλαν οι γειτονικοί Δήμοι. Όμως μένουν πολλά ακόμη να γίνουν. Μένει η πλήρης αποκατάσταση του οδικού δικτύου και της αγροτικής οδοποιίας, εκκρεμούν τα άμεσα έργα αντιστήριξης που πρέπει να γίνουν στα σημεία όπου λόγω των κατολισθήσεων κινδυνεύουν σπίτια και το Κέντρο Υγείας Ν.Μηχανιώνας, μένουν τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής και φυσικά η αποζημίωση των πλημμυροπαθών.

Και φυσικά στα διδάγματα της πριν ένα μήνα καταστροφής, πρέπει να συμπεριλάβουμε και τον αυστηρό έλεγχο που πρέπει να υπάρχει εκ μέρους της δημοτικής αρχής στην παραλαβή των όποιων έργων αναλαμβάνουν να κατασκευάσουν εργολάβοι. Όταν για παράδειγμα, παραλαμβάνεις έναν δρόμο  με τον ασφαλτοτάπητα να είναι πάχους…. τσιγαρόχαρτου, είναι μοιραίο ότι κάποια στιγμή ο δρόμος αυτός θα καταστραφεί σε όλο το μήκος του, όπως έγινε με την οδό Ερυθραίας της Ν.Μηχανιώνας. Ή όταν πάλι κατασκευάζεις έναν δρόμο χωρίς πρόβλεψη για την απορροή των όμβριων υδάτων, τότε σίγουρα αυτό τον δρόμο θα τον παρασύρουν τα ορμητικά νερά, όπως έγινε στον Πάλιουρα.

Τελειώνοντας, δεν μπορούμε να μην αποτίσουμε φόρο τιμής στα δύο αδικοχαμένα θύματα της τραγωδίας της 7ης Σεπτεμβρίου, τον 55χρονο Δημοσθένη Μπαλιατσάκη από την Αγία Τριάδα και την 53χρονη Σταυρούλα Πιπερά από τη Νέα Μηχανιώνα, το 40ήμερο μνημόσυνο της οποίας γίνεται αύριο Σάββατο 8 Οκτωβρίου, στις 10:00 το πρωί στον ιερό ναό της Παναγίας Φανερωμένης στη Ν.Μηχανιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.