Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Μεγάλωσε το φαινόμενο της κατολίσθησης στον «βράχο»

Οι βροχές των δύο τελευταίων ημερών, αύξησαν τα προβλήματα στον «βράχο» της Νέας Μηχανιώνας, καθώς φαίνεται ότι επηρεάστηκε κι’ άλλο η προϋπάρχουσα διάβρωση και συνεχίστηκε το φαινόμενο της κατολίσθησης εξ αιτίας και των υδρογεωλογικών συνθηκών.

Οι τεράστιοι όγκοι χώματος που έφυγαν από το πρανές της Ν.Μηχανιώνας, ιδιαίτερα στην περιοχή του Κέντρου Υγείας και της Ιχθυόσκαλας, δείχνουν και το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και την ανάγκη έγκαιρης αντιμετώπισής του. Πολύ περισσότερο που διαγράφεται ο κίνδυνος μήπως με τις βροχοπτώσεις των επομένων μηνών και τα χιόνια του χειμώνα προκληθούν νέες κατολισθήσεις, εξ αιτίας και των τεχνικογεωλογικών συνθηκών που θα διαμορφωθούν.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε στην περιοχή των κατολισθήσεων κλιμάκιο του ΙΓΜΕ τις πρώτες ώρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της 7ης ΣΕπτεμβρίου. Και από κει και πέρα πιστεύουμε ότι θα πρέπει να συνταχθεί μία ολοκληρωμένη μελέτη για τη διερεύνηση των τεχνικογεωλογικών συνθηκών που επικρατούν στη στενή και ευρύτερη περιοχή της κατολίσθησης και τον προσδιορισµό των αιτίων για την εκδήλωσή της.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί επιστήμονες επιβάλλεται να πραγµατοποιηθούν οι ακόλουθες εργασίες:
• Γεωλογική χαρτογράφηση της στενής και ευρύτερης περιοχής της κατολίσθησης
• Υπολογισµός των µέσων µορφολογικών κλίσεων στη στενή περιοχή της κατολίσθησης

• Μελέτη της τεκτονικής δοµής της ευρύτερης περιοχής κ.α..







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.