Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Για όσους διαστρεβλώνουν, αγνοούν ή παραποιούν την αλήθεια

Η ιδρυτική συνέλευση της ΒΝΑ είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο 1995 στη Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ
του Σπύρου Κουζινόπουλου*
Με αφορμή την άδικη επίθεση που εκδηλώθηκε κατά του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων της χώρας ΑΠΕ-ΜΠΕ, λόγω της συμμετοχής του πρακτορείου ειδήσεων ΜΙΑ της ΠΓΔΜ, την περασμένη Κυριακή, σε συνάντηση ειδησεογραφικών πρακτορείων στη Θεσσαλονίκη, επιτρέψτε μου να αναφέρω κάποιες πληροφορίες σχετικά με το θέμα αυτό, προς αποκατάσταση της αλήθειας.

Μετά από πρωτοβουλία που είχε λάβει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΜΠΕ), είχε πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 1994, στην έδρα του, στη Θεσσαλονίκη, με τη σύμφωνη γνώμη και την έγκριση των αρμόδιων ελληνικών υπουργείων (Τύπου-ΜΜΕ και Εξωτερικών), συνάντηση των Γενικών Διευθυντών των περισσότερων πρακτορείων ειδήσεων της Βαλκανικής, όπου τέθηκε η ιδέα για τη δημιουργία μίας Ένωσης των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων (ΑΒΝΑ), προκειμένου να υπάρχει ανταλλαγή ειδήσεων, αλλά επίσης αλληλογνωριμία μεταξύ των δημοσιογράφων των εθνικών ειδησεογραφικών πρακτορείων της χερσονήσου του Αίμου και δημιουργία ενός κλίματος ειρήνης και φιλίας στην περιοχή.
Ακολούθησαν δύο προκαταρκτικές συναντήσεις για την ίδρυση της ΑΒΝΑ (Association of the Balkan News Agencies): Η πρώτη, στη Θεσσαλονίκη στις 28-29 Νοεμβρίου του 1994 και η δεύτερη, στις 28 Απριλίου 1995 στη Σόφια, που οδήγησαν στην ιδρυτική πρώτη Γενική της Συνέλευση, στις 23-25 Ιουνίου του 1995 στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέλευση αυτή, είχε εκλεγεί ομόφωνα ως μόνιμος Γενικός Γραμματέας της ΑΒΝΑ, ο Γενικός Διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Σπύρος Κουζινόπουλος, ενώ είχε αποφασιστεί να υπάρχει εναλλαγή ανά εξάμηνο στη θέση του προέδρου της Ένωσης.
Από τις πρώτες κιόλας συνελεύσεις, δύο τουλάχιστον εθνικά πρακτορεία, το τουρκικό Anadolu και το βουλγαρικό ΒΤΑ, είχαν θέσει θέμα συμμετοχής στην Ένωση και του πρακτορείου ειδήσεων ΜΙΑ των Σκοπίων, εξαρτώντας μάλιστα την συνέχιση παραμονής τους στην ΑΒΝΑ από την ένταξη αυτή.
Μετά τη σθεναρή στάση που είχαν κρατήσει στο ζήτημα αυτό ο Γεν. Διευθυντής του ΜΠΕ και ο αείμνηστος Ανδρέας Χριστοδουλίδης, πρόεδρος και Γεν. Διευθυντής του ΑΠΕ, αλλά και τις διαβουλεύσεις που ακολούθησαν, αποφασίστηκε το ΜΙΑ να ενταχθεί μεν στην ΑΒΝΑ, όχι όμως με ολόκληρο τον τίτλο του «Macedonian Information Agency», παρά μόνο με τα αρχικά του ΜΙΑ και δίπλα το όνομα της έδρας του Σκόπια. Το Σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων δέχθηκε τη φόρμουλα αυτή, εντάχθηκε στην ΑΒΝΑ, τον Ιούνιο του 1996 και δύο χρόνια αργότερα, τον Ιού νιο του 1998, είχε διοργανώσει στην Οχρίδα την 6η Γενική Συνέλευση της Ένωσης.
Από την ένταξη εκείνη, όχι μόνο δεν εξασθένησε ο ρόλος και η απήχηση του ονόματος του ελληνικού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, αλλά απεναντίας ενδυναμώθηκε κιόλας. Δεδομένου ότι σε όλα τα Βαλκάνια, τα διεθνή φόρα και της παγκόσμιας ακτινοβολίας διοργανώσεις ακούγονταν μόνο το όνομα του ΜΠΕ, που εκτός των άλλων είχε το πλεονέκτημα να διαθέτει τη Γενική Γραμματεία και επομένως, το συντονισμό της ΑΒΝΑ.
Από το Παγκόσμιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο του 2003 στην Κωνσταντινούπολη. Στο κέντρο ο τότε Γενικός Διευθυντής του Αnadolu, Χιλμί Μπεγκί, έχοντας αριστερά του τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη και δεξιά του τον Σπύρο Κουζινόπουλο
Χαρακτηριστική, ήταν η περίπτωση του Παγκόσμιου Συνεδρίου των Ειδησεογραφικών Πρακτορείων, που είχε πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ 15-17 Απριλίου 2003, με τη συμμετοχή πρακτορείων ειδήσεων 110 και πλέον κρατών και των πέντε ηπείρων. Όπου, εκτός από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, που είχε κηρύξει την έναρξη και τον τότε Γενικό Διευθυντή του Anadolu, Χιλμί Μπεγκί, που προέδρευε του συνεδρίου, είχαν απευθύνει χαιρετισμό ο Γεν. Γραμματέας της ΑΒΝΑ, Σπ. Κουζινόπουλος και ο πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΑΠΕ, Ανδρέας Χριστοδουλίδης.
Αυτά ως απάντηση σε όσους διαστρεβλώνουν, παραποιούν ή ηθελημένα αγνοούν την ιστορία της ΑΒΝΑ και τη συνεισφορά όσων εργάστηκαν για τη δημιουργία και την ανάπτυξή της.


*Ο Σπύρος Κουζινόπουλος είναι δημοσιογράφος-συγγραφέας, επί 18 χρόνια Γενικός Διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και επί 13 χρόνια Γενικός Γραμματέας της ΑΒΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.