Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Επιτέλους, γίνεται ενιαίος Φορέας Διαχείρισης του Θερμαϊκού

Τη σύσταση ενιαίου Φορέα Διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, με σκοπό να ενοποιηθούν όλοι οι φορείς που είχαν σχετική αρμοδιότητα και να συντονιστεί το έργο τους.

Η απόφαση αυτή θα προβλέπεται στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους Φορείς Διαχείρισης Περιβάλλοντος, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του 2017, ενώ η χρηματοδότησή του θα προβλέπεται από το υπουργείο. Στόχος, όπως εξήγησε και ο αναπληρωτής υπουργός, είναι ο νέος αυτός φορέας να προλαμβάνει τα κατά καιρούς φαινόμενα ρύπανσης ή εξάρσεων της ερυθράς παλίρροιας, του φυτοπλαγκτόν κ.ο.κ
«Η πόλη το χρειάζεται εδώ και χρόνια και το έχει ζητήσει. Οι φορείς της ευρύτερης περιοχής δεν βρίσκονταν σε ένα ενοποιημένο πλαίσιο και είχαμε συχνά προβλήματα. Θα είναι μια ευκαιρία να ενοποιήσουμε όλους του Φορείς χωρίς να υποτιμήσουμε καμία αρμοδιότητα, περιφερειακή και αυτοδιοικητική και να μπορέσουμε με τοπική συμφωνία να επιλύσουμε τα κατά καιρούς περιβαλλοντικά προβλήματα», σημείωσε ο κ. Φάμελλος. «Θέλουμε να υπάρξει μία τοπική συμφωνία για τον Θερμαϊκό. Να είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι, ο καθένας στον βαθμό της αρμοδιότητάς του. Εμείς θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τους πόρους και τη διοίκηση του φορέα, όμως θα πρέπει ταυτόχρονα όλοι να παρακολουθούν τη λειτουργία όλων μας. Δε θα μειώσουμε επ΄ ουδενί και σε τίποτα καμία αρμοδιότητα αποκεντρωμένου τοπικού φορέα, αντίθετα θα τις ενισχύσουμε σε ένα κοινό διοικητικό συμβούλιο» τόνισε σε δηλώσεις του ο ίδιος.

Ο… «θάνατος» του Θερμαϊκού
Με αφορμή τη σύσταση αυτού του φορέα και τη θαλάσσια ρύπανση που έχει «πνίξει» τον Σαρωνικό μετά τη βύθιση του «Αγία Ζώνη II», ο πρώην ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Τρεμόπουλος, σχολιάζει πως: «αν γίνει στη Θεσσαλονίκη ένα ατύχημα αντίστοιχο με αυτό του Σαρωνικού… ο Θερμαϊκός θα καταστραφεί, είναι κλειστός κόλπος και η ανανέωση των νερών είναι μικρή. Η γραφειοκρατία είναι τόσο μπλεγμένη και υπάρχουν τόσοι νόμοι όπου αναθέτει ο ένας την αρμοδιότητα στον άλλον, που το καθιστά αναγκαίο να υπάρχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες και περιεχόμενο. Αν γίνει ένας φορέας Θερμαϊκού που θα καταφέρει να έχει το σύνολο των αρμοδιοτήτων από τα διάφορα υπουργεία σε συνεργασία φυσικά με την αυτοδιοίκηση, όπου θα υπάρχει ένας συντονισμός και αντίστοιχη ευθύνη, αυτό θα είναι ευχής έργο».

Υπέρ της σύστασης ενιαίου φορέα διαχείρισης του Θερμαϊκού τάχθηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Όπως ανέφερε ο κ. Μπουτάρης, το περιστατικό ρύπανσης που συνέβη στη Σαλαμίνα πρέπει να αφυπνίσει και τη Θεσσαλονίκη και να υπάρξει ένας ενιαίος φορέας που θα αναλαμβάνει την ευθύνη σε υποθέσεις όπως το φυτοπλαγκτόν που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Θερμαϊκό. «Τι θα συμβεί εάν ο Θερμαϊκός γίνει Σαλαμίνα; Ποιος από όλους τους φορείς θα αναλάβει την ευθύνη; Άποψή μου είναι ότι την ευθύνη για τον Θερμαϊκό πρέπει να την έχει υπηρεσία της Περιφέρειας», σημείωσε με… «τιτίβισμα» ο δήμαρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.