Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Πολιτικό μνημόσυνο για τον ηγέτη της ΕΔΑ, Γιάννη Πασαλίδη

Την πολιτική προσφορά, την αγωνιστικότητα, τη διορατικότητα, την ανιδιοτέλεια και το ήθος του ιστορικού ηγέτη της αριστεράς και προέδρου της "Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς" (ΕΔΑ), Ιωάννη Πασαλίδη, ανέδειξαν με τις τοποθετήσεις τους, οι συμμετέχοντες στο πολιτικό μνημόσυνο, το οποίο τελέστηκε το απόγευμα στα κοιμητήρια της Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα πενήντα χρόνια από το θάνατο του ιστορικού ηγέτη.

Στεφάνι στη μνήμη του κατέθεσε, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ενώ, μεταξύ άλλων, δήλωσε: "Θα ήθελα να μεταφέρω σε όλους την εκτίμηση του προέδρου της Βουλής και πιστεύω, της μεγάλης πλειοψηφίας της, για την εμβληματική αυτή φυσιογνωμία και του ελληνικού κοινοβουλευτισμού, αλλά και του ανθρώπου που η αριστερά του χρωστά πάρα πολλά, γιατί πραγματικά την έστησε στα πόδια της στις πιο δύσκολες στιγμές".


Ο κ. Μηταφίδης υπογράμμισε, ότι ο Γιάννης Πασαλίδης, εκτός από σημαντική πολιτική προσωπικότητα της Ελλάδας, υπήρξε και σημαίνουσα προσωπικότητα, της "διεθνούς αριστεράς" (διετέλεσε, αμέσως μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, υπουργός (μενσεβίκος) στην τοπική κυβέρνηση της Γεωργίας) και υπενθύμισε τη διορατικότητα των επισημάνσεών του προς την τότε σοβιετική ηγεσία για ζητήματα εθνοτήτων και αυτοδιάθεσης των λαών, οι οποίες, όπως είπε, αποδείχθηκαν "δυστυχώς, προφητικές" και για "τις μετέπειτα εξελίξεις στη χώρα αυτή". Ο κ. Μηταφίδης, σημείωσε, ότι οι εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα έχουν στόχο να γίνει γνωστή η πολυδιάστατη προσωπικότητα, το πολιτικό ήθος και η δράση του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς.
Ο Γιάννης Νισύριος καταθέτοντας το στεφάνι της Επιτροπής Πρωτοβουλίας
"Έδειξε ένα πνεύμα βαθιά ανθρωπιστικό και ένα πνεύμα δυναμισμού, ταυτόχρονα, είχε ασυμβίβαστες ιδέες, έδωσε αγώνες για τη δημοκρατία για την ελευθερία της έκφρασης και για αυτό διώχθηκε και υπέστη συνέπειες", είπε ο εγγονός του Ι. Πασαλίδη, δικηγόρος, Γιάννης Νισύριος. Υπενθύμισε ότι η ταφή έγινε στα κοιμητήρια της Καλαμαριάς, που ήταν και η τελευταία του επιθυμία, υπό συνθήκες άκρατης τρομοκρατίας και αστυνομοκρατίας, την περίοδο της δικτατορίας. "Νομίζω, ότι είναι η συνεισφορά του μεγάλη ιδιαίτερα στην αριστερά, την ανέδειξε σε αξιωματική αντιπολίτευση εννιά χρόνια μόλις, μετά την αιματοχυσία του 1946-49. Έδωσε αγώνες για την εθνική ανεξαρτησία, για τις γερμανικές αποζημιώσεις - ήταν η ΕΔΑ η πρώτη, η οποία έθεσε θέμα γερμανικών αποζημιώσεων" συνέχισε ο κ. Νισύριος και πρόσθεσε: "έθεσε τις βάσεις για το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς, προσφέροντας στο κοινωνικό σύνολο και διωκόμενος για τις ιδέες του. Και νομίζω ότι όλη αυτή η συνεισφορά του αναγνωρίζεται και σε αυτό που γίνεται τώρα, που μετά από πενήντα χρόνια η πολιτεία τιμά τη μνήμη του".
Η κεντρική εκδήλωση στη μνήμη του Ιωάννη Πασαλίδη προγραμματίζεται να γίνει στις 27 Απριλίου, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου προσκλήθηκαν να παραβρεθούν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο ιστορικός Ηλίας Νικολακόπουλος, η ιστορικός Ιωάννα Παπαθανασίου, κ.α.


Ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης
"Συνέδεσε τη ζωή του, κοντά στον άνθρωπο, με τους αγώνες για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης σε αυτόν τον τόπο", τόνισε ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, ενώ ο δημοσιογράφος, Σπύρος Κουζινόπουλος, ανέφερε ότι ο Γιάννης Πασαλίδης χαρακτηρίστηκε, ως ο "γιατρός των φτωχών" γιατί δεν έπαιρνε ποτέ χρήματα από τους ανήμπορους, από τους φτωχούς ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας και πρόσθεσε: "υπήρξε πρόεδρος κόμματος και βουλευτής για πέντε κοινοβουλευτικές περιόδους και παρόλα αυτά, πέθανε χωρίς να υπάρχει ούτε καν κεραμίδι στο όνομα του και αυτό αξίζει να αναφέρεται, σε μια τέτοια εποχή".
Η Καίτη Τσαρουχά, κόρη του ιστορικού στελέχους και βουλευτή της ΕΔΑ Γιώργη Τσαρουχά, υπενθύμισε ότι ο Γιάννης Πασαλίδης "ήταν για μήνες, σε κατ' οίκον κράτηση, κατά την περίοδο της δικτατορίας, ενώ θυμήθηκε ότι όταν πέθανε για να φτάσουν οι τότε συναγωνιστές του στην πλατεία Αγία Σοφίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, χρειάστηκε να "σπάσουν" τον αστυνομικό κλοιό, που είχε τοποθετήσει το δικτατορικό καθεστώς.
Στο πολιτικό μνημόσυνο παραβρέθηκαν, επίσης, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Στέλιος Παππάς, στελέχη της αριστεράς, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ στεφάνι κατέθεσαν, επίσης, ο συντονιστής της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης, Κώστας Πασαλίδης, εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων, συνδέσμων αγωνιστών της εθνικής αντίστασης, αντιδικτατορικοί αγωνιστές, κ.α.
Η εκδήλωση έκλεισε υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας, με ένα παραδοσιακό τραγούδι του πόντου, αφιερωμένο στη μνήμη του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ρεπορτάζ του Φάνη Γρηγοριάδη

Διαβάστε στο site της εφημερίδας ΕύΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ, στο efxinospontos.gr για την τιμή που έγινε από τη Θεσσαλονίκη στα κοιμητήρια Καλαμαριάς, με αφορμή τα 50 χρόνια του θανάτου του Γιάννη Πασαλίδη, του μεγάλου Πόντιου πολιτικού και γιατρού, στο ακόλουθο Link

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.