Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Ποιές ειδήσεις ενδιαφέρουν περισσότερο τους Θεσσαλονικείς;

Ποιες κατηγορίες ειδήσεων ενδιαφέρουν περισσότερο τους Θεσσαλονικείς; Σε ποιο βαθμό δείχνουν εμπιστοσύνη στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης σε σχέση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τον κοινωνικό και οικογενειακό τους περίγυρο; Πόσο συχνά γίνονται αποδέκτες ψευδών ειδήσεων και με ποιο τρόπο ελέγχουν την εγκυρότητα της ενημέρωσης που «καταναλώνουν»;

Στα παραπάνω ερωτήματα και σε πολλά ακόμη, δίνει απάντηση η έρευνα κοινής γνώμης που διενήργησε τον περασμένο μήνα η Δημοτική Ραδιοτηλεόραση Θεσσαλονίκης (TV100/FM100) από κοινού με την ΕΣΗΕΜ-Θ και το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Τα ευρήματα της έρευνας, που διεξήγαγε στους επτά Δήμους της Α’ Εκλογικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης η εταιρεία δημοσκοπήσεων PalmosAnalysis, θα παρουσιαστούν σε, ανοιχτή στο κοινό, ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Μαρτίου, στις 10:30, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης (Βασ. Γεωργίου Α΄ 1, 1ος όροφος) και θα μεταδοθεί «ζωντανά» από την TV100.
Σε μία εποχή που η βιωσιμότητα των παραδοσιακών φορέων ενημέρωσης (εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις) κλονίζεται, η συνεργασία, για δεύτερη συνεχή χρονιά, της ΔΕΠΘΕ με την ΕΣΗΕΜ-Θ και το ΑΠΘ, τοποθετεί στο επίκεντρο του προβληματισμού της τη σχέση ανάμεσα στη διαδικασία της ενημέρωσης και την ποιότητα της Δημοκρατίας. Η φετινή έρευνα χρήσης των ΜΜΕ στη Θεσσαλονίκη εστιάζει στη «μάστιγα» της παραπληροφόρησης με συγκεκριμένα παραδείγματα «ψευδών ειδήσεων» («fake news») που διακινήθηκαν με αφορμή το συλλαλητήριο της 21ης Ιανουαρίου για τη Μακεδονία. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν τα ευρήματα του τελευταίου «ευρωβαρόμετρου», όπου παρέχονται συγκριτικά στοιχεία μεταξύ της κοινής γνώμης της Ελλάδας και των υπολοίπων 27 χωρών μελών της Ε.Ε. στο ζήτημα των «ψευδών ειδήσεων».
Την έρευνα θα παρουσιάσει ο Διευθυντής ερευνών της PalmosAnalysis, Πασχάλης Τεμεκενίδης και θα σχολιάσουν ο Διευθυντής της ΕΣΗΕΜ-Θ και μέλος της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Γιάννης Κοτσιφός, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ., Νίκος Παναγιώτου και ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΠΘΕ, δημοσιογράφος Φίλιος Στάγκος. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ της TV100, Βαγγέλης Πλάκας, ενώ σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρόεδρος της ΔΕΠΘΕ, Λάζαρος Ζαχαριάδης, ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Νίκος Καρράς και ο Πρόεδρος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, καθηγητής Γεώργιος Τσουρβάκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.