Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Σιωπηρή πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Σιωπηρή πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος με τίτλο “Ποτέ Ξανά. 75 χρόνια μετά την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς – Μπιρκενάου”, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή 18 Μαρτίου, στις 11:30 το πρωί, με αφετηρία την πλατεία Ελευθερίας και τερματισμό τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό.

“Φέτος είναι η έκτη χρονιά που θα γίνει η πορεία μνήμης, μια ιδέα που αγκαλιάστηκε από τον κεντρικό δήμο. Η ιστορία του εβραϊκού ζητήματος ήταν κάτω από το χαλί. Αποφασίσαμε σιγά σιγά να αναδείξουμε την εβραϊκή ταυτότητα της πόλης. Δεν μπορείς να χτίσεις το μέλλον εάν δεν ξέρεις το παρελθόν. Και το παρελθόν της Θεσσαλονίκης είναι εξαιρετικά πλούσιο” είπε σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
“Στην αρχή είχαμε μια αγωνία για το πόσα άτομα θα συμμετέχουν στην πορεία αυτή και εάν θα έχουμε αντιδράσεις από τη Χρυσή Αυγή. Έχουμε δύο εκπροσώπους στο δημοτικό συμβούλιο. Ο επικεφαλής περιφρονεί το δημοτικό συμβούλιο, έρχεται, εκφωνεί υβριστικά ή εμπρηστικά λόγια και φεύγει. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Χρυσαυγίτες δεν ξέρουν τι θα πει διάλογος. Οι Χρυσαυγίτες δεν μιλάνε, χτυπάνε” πρόσθεσε ο δήμαρχος.
Ο κ. Μπουτάρης στάθηκε στη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος, στην ολοκλήρωση ενός μητροπολιτικού πάρκου, στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου θα φυτευτούν 40.000 – 50.000 ελαιόδεντρα στη μνήμη του καθενός από τους Εβραίους που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής καθώς επίσης στην “ωρίμανση” της ιδέας για λειτουργία ενός εβραϊκού σχολείου.
Από την πλευρά του, ο αντιπρύτανης Οικονομικών του ΑΠΘ, Νικόλαος Βαρσακέλης, αφού ανέφερε πως από τους εκατοντάδες Εβραίους που σπούδαζαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ένας μεγάλος αριθμός δεν επέστρεψε ποτέ καθώς άφησε την τελευταία πνοή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης την περίοδο 1943-44, πρόσθεσε: “Θεωρούμε ότι τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία αρχίζει και εμφανίζεται σε όλη την Ευρώπη ξανά το τέρας του αντισημιτισμού. Δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή, βλέπουμε σε πολλές χώρες ακροδεξιές παρατάξεις να έχουν σημαντική πολιτική δύναμη”.
Εκ μέρους της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης ο αντιπρόεδρος, Λάζαρος Σεφιχά, υπογράμμισε πως “75 χρόνια μετά την αναχώρηση των συρμών η πόλη θέλει να αρχίσει να γνωρίζει περισσότερο το παρελθόν της. Να ανασηκώσει το πέπλο σιωπής που κάλυπτε για πολλές δεκαετίες, όχι μόνο όσα έλαβαν χώρα την περίοδο του Ολοκαυτώματος, αλλά και τα όσα αντίκρισαν και αντιμετώπισαν οι ελάχιστοι επιζώντες με την επιστροφή τους στην πόλη”.
Οι εκδηλώσεις μνήμης ξεκίνησαν την Τετάρτη, 14 Μαρτίου, με προβολή ταινίας “Stars, η μπαλάντα ενός λαού” στο κινηματοθέατρο “Ολύμπιον” και συνεχίστηκαν χτες  Παρασκευή,  στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ με ομιλία του καθηγητή της έδρας εβραϊκών σπουδών, Γιώργου Αντωνίου. Σήμερα Σάββατο, 17 Μαρτίου, έχει προγραμματιστεί συναυλία στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ αύριο, Κυριακή, θα ακολουθήσουν το πρωί η πορεία μνήμης και το απόγευμα η έκθεση φωτογραφίας στο φουαγιέ του δήμου Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.