Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Διαστάσεις παίρνει το θέμα με τους φωτογραφικούς διαγωνισμούς

Διαστάσεις, παίρνει το θέμα των φωτογραφικών διαγωνισμών - όπως αυτών των δήμων Θερμαϊκού και Αλεξανδρούπολης - για την προμήθεια φωτιστικών σωμάτων LED, καθώς, όπως προκύπτει από ερώτηση στη Βουλή του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Κωστή Χατζηδάκη, με το ζήτημα αυτό μετά, από πολυάριθμες καταγγελίες, ασχολούνται πλέον τόσο το Γραφείο Διαφθοράς της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, όσο και η Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών.

Ο κ. Χατζηδάκης πάντως με την ερώτησή του αυτή και για καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους, επιχειρεί να αποδώσει ευθύνες στην κυβέρνηση, ισχυριζόμενος χωρίς στοιχεία και αποδείξεις ότι "ανέχεται αυτό το φαινόμενο" των φωτογραφικών διαγωνισμών.
Όπως σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., το έργο για την αντικατάσταση των συμβατικών μέσων φωτισμού με φωτιστικά σώματα τύπου led έχει συνολική αξία περίπου 2 δισ. ευρώ και χρηματοδοτείται μέσω δανειοδότησης των Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔΑ) με συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Χατζηδάκης, στην πράξη με την ανοχή της κυβέρνησης λειτουργεί μια κλειστή αγορά στους διαγωνισμούς αυτούς προς όφελος συγκεκριμένων προμηθευτών μέσα από φωτογραφικές διακηρύξεις.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι «οι διακηρύξεις αυτές απαιτούν μεταξύ άλλων, προκειμένου να συμμετάσχει ο υποψήφιος προμηθευτής στον διαγωνισμό, να διαθέτει εντός της χώρας κτιριακές εγκαταστάσεις συγκεκριμένου εμβαδού -100 τ.μ. ανά 1000 τεμάχια φωτιστικών- διατηρούμενες για 10 έτη από την υπογραφή της σύμβασης, και να έχει εκτελέσει 10 συμβάσεις αντίστοιχου αντικειμένου τα τελευταία τρία χρόνια».
Οι όροι αυτοί, τονίζει ο κ. Χατζηδάκης, «οδηγούν σε μοναδικούς υποψηφίους και σε σκανδαλώδεις υπερτιμολογήσεις: Είναι χαρακτηριστικό ότι για το ίδιο αντικείμενο, στους μεν φωτογραφικούς διαγωνισμούς δίνονται ελάχιστες εκπτώσεις, γύρω στο 10%, στις δε περιπτώσεις όπου οι όροι είναι διαφανείς και ανοιχτοί οι εκπτώσεις ανέρχονται σε 50-70%, σύμφωνα με στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (όπως στον δήμο Έδεσσας). Στην δε αγορά τα ίδια είδη εντοπίζονται στο 1/3 της τιμής που συγκεκριμένοι δήμοι προϋπολογίζουν».
Όπως σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «ήδη τον προηγούμενο μήνα το Ελεγκτικό Συνέδριο και η Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) έβαλαν φρένο σε κάποιες από αυτές τις "διαγωνιστικές" διαδικασίες, ενώ εκκρεμούν και άλλες όμοιες περιπτώσεις. Επίσης μετά από τις πολυάριθμες καταγγελίες, ενεργοποιήθηκε και το Γραφείο Διαφθοράς της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων».
Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης, κατά τον κ. Χατζηδάκη, είναι αφενός οι δήμοι να χρεώνονται με υπέρογκα δάνεια και να στερούνται πόρους για άλλες υπηρεσίες και παροχές προς τους δημότες τους και αφετέρου ένα σημαντικότατο για το περιβάλλον έργο να μην έχει την ενεργειακή απόδοση και την οικονομική απόσβεση που η τεχνολογία θα μπορούσε να δώσει.
Ο κ. Χατζηδάκης ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς αν διαψεύδουν αυτές τις καταγγελίες, γιατί ανέχονται αυτό το φαινόμενο και τι προτίθενται να κάνουν για να αποκατασταθεί η διαφάνεια και να σταματήσουν οι φωτογραφικοί διαγωνισμοί που γίνονται προς όφελος συγκεκριμένων εταιρειών.
Πηγή: https://www.b2green.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.