Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Τέσσερα χρόνια "Συμπολιτεία Θερμαϊκού"

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Συμπληρώθηκαν αυτό το μήνα τέσσερα χρόνια από εκείνη την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014, όταν κάτω από πρωτόγνωρες συμμετοχικές διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας, αποφασίζονταν στο δημοτικό θέατρο της Επανομής η δημιουργία της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» και εκλέγονταν από 250 μέλη και φίλους της δημοτικής μας κίνησης ο επικεφαλής της.

Η «Συμπολιτεία», μία γνήσια αυτοδιοικητική κίνηση, που από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας της, αγκάλιασε όλους τους πολίτες του δήμου μας, μακριά από κομματικές εξαρτήσεις και δουλείες, είχε εξαρχής και εξακολουθεί να έχει ένα κεντρικό στόχο: Το πώς θα αντιμετωπιστεί το τέλμα στο οποίο βρίσκεται ο δήμος Θερμαϊκού, με τα προβλήματα να οξύνονται διαρκώς και τη ζωή όλων μας, να αλλάζει δραματικά προς το χειρότερο.
Από τις πρώτες ακόμη ημέρες που γεννήθηκε αυτή η παράταξη, διακήρυξε σε όλους τους τόνους και με όσα μέσα είχε στη διάθεσή της, ότι για να μπορέσει ο δήμος Θερμαϊκού να κάνει ένα βήμα μπροστά, χρειάζεται να έχει μια διοίκηση με αποφασιστικότητα και τσαγανό, που θα λειτουργεί με διαφάνεια και δημοκρατικές διαδικασίες. Μία διοίκηση, η οποία δεν θα κάνει απλώς διαχείριση της μιζέριας, όπως δυστυχώς γίνεται σήμερα, ούτε θα ασχολείται μόνο με τα προβλήματα της καθημερινότητας. Μία δημοτική αρχή που δεν θα διστάζει να συγκρουστεί με άδικες αποφάσεις και λογικές που πλήττουν τους δημότες μας. Μία διοίκηση που γνώμονα πάντα θα έχει την αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας, ιδιαίτερα αυτούς που πλήττονται άμεσα από τις συνέπειες της κρίσης.

Η αποτροπή καταστροφής του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας
Την αποφασιστικότητά της, την έδειξε η παράταξή μας με τους σκληρούς αγώνες που έδωσε την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2014, σε συνεργασία με τα κινήματα πολιτών της περιοχής, για να αποτραπεί η καταστροφή του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας. Κάτι που το πέτυχε, αναγκάζοντας την τότε διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να εγκαταλείψει το άθλιο σχέδιό της που ήταν η τσιμεντοποίηση του χώρου, με τη δημιουργία εκεί πολυτελών κατοικιών. Το κατόρθωσε, κι ας πάλευε μόνη. Με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις να … «σφυρίζουν κλέφτικα» και τον σημερινό δήμαρχο να δηλώνει ότι δεν μπορεί να ασχοληθεί με το θέμα γιατί, όπως έλεγε… "η έκταση δεν ανήκε ποτέ στο Δήμο".
Δηλώνοντας έτοιμη η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» να εφαρμόσει ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης του δήμου, μακριά από προσωπικά ή άλλα συμφέροντα, πήρε μέρος στις δημοτικές εκλογές του Μαίου 2014. Όπου, παρά το γεγονός ότι ήταν ελλιπής η προετοιμασία της και το κυριότερο, δεν διέθετε καθόλου χρήματα, αντίθετα με κάποιες άλλες παρατάξεις που τα ξόδευαν αφειδώς, έλαβε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 20% περίπου των ψήφων.

Κίνηση με αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά
Ποιο ήταν το μυστικό αυτής της μικρής πρώτης επιτυχίας της; Το ότι στήθηκε μία δημοτική κίνηση «από τα κάτω», χωρίς καπελώματα, προσωποπαγή σχήματα, κομματικές ή άλλες εξαρτήσεις, με καθαρά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά και με ανθρώπους που, και με την προσωπική τους στάση ζωής, έδιναν όλες τις εγγυήσεις μιας ακηδεμόνευτης ανεξάρτητης πορείας.
Όπως πολλοί ίσως θα θυμούνται, το βράδυ των δημοτικών εκλογών, μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, δηλώθηκε με έμφαση ότι «η Συμπολιτεία Θερμαϊκού» ήρθε για να μείνει και θα μείνει. Ενώ από την πρώτη στιγμή, από την 1η Σεπτεμβρίου 2014 που ανέλαβε το τιμόνι του Δήμου η διοίκηση του κ.Μαυρομάτη, η δημοτική μας παράταξη δεσμεύτηκε ότι θα ασκήσει δημιουργική αντιπολίτευση, στηρίζοντας τη δημοτική αρχή σε όλες τις πρωτοβουλίες της που θα απέβλεπαν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες, την ελάφρυνσή τους από δυσβάσταχτα χαράτσια αλλά και την ανάπτυξη του Δήμου μας. Προσφέρθηκε μάλιστα να διαθέσει χωρίς ανταλλάγματα και υστεροβουλία, στελέχη της για να βοηθήσουν το έργο της δημοτικής αρχής.
Η τακτική αποκλεισμών της «Συμπολιτείας»
Ποια ήταν η απάντηση του δημάρχου και της ομάδας του; Να αποκλείσει την παράταξή μας, εδώ και τέσσερα ολόκληρα χρόνια, από τη συμμετοχή σε όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις. Ο λόγος προφανής: Να μη γνωρίζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι και τα στελέχη της «Συμπολιτείας» τις τοποθετήσεις συγγενών και φίλων στις επιχειρήσεις αυτές, τον αδιαφανή τρόπο λειτουργίας τους, τις αποφάσεις που λαμβάνουν, ακόμη και την προσπάθεια, μέσω αυτών των δημοτικών επιχειρήσεων να ξεπουληθεί η δημοτική περιουσία. Με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση μεταβίβασης στην Τουριστική Επιχείρηση Θερμαϊκού ενός «φιλέτου» 124 στρεμμάτων στον Ποταμό Επανομής, κάτω από ένα όργιο αυθαιρεσιών, με αιφνιδιασμό ακόμη και των δημοτικών συμβούλων της παράταξης Μαυρομάτη. Κάτι που στο τέλος αποτράπηκε με την αγωνιστική στάση της "Συμπολιτείας" στο δημοτικό συμβούλιο και τις απανωτές προσφυγές της στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης.

Η στροφή 180 μοιρών της δημοτικής αρχής
Υπήρχε σκοπιμότητα στην προσπάθεια, εξαρχής, της δημοτικής αρχής να απομονώσει τη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού»; Αβίαστα λέμε ότι υπήρχε. Καθώς, από την πρώτη μέρα που εγκαταστάθηκε στο Δημαρχείο η σημερινή δημοτική αρχή, κάνοντας στροφή 180 μοιρών και «ξεχνώντας» τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, άρχισε να εφαρμόζει τα ακριβώς αντίθετα από όσα υπόσχονταν. Να μερικά παραδείγματα:
1. Έταζε προεκλογικά ο κ. Γιάννης Μαυρομάτης ότι μόλις αναλάβει δήμαρχος, θα αναπροσαρμόσει τους συντελεστές στα δημοτικά τέλη, μειώνοντάς τα τουλάχιστον κατά 15%. Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά φέτος, τα τέλη παραμένουν το ίδιο πανάκριβα, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Με συνέπεια, οι πολίτες στο Δήμο Θερμαϊκού, να πληρώνουν τα ακριβότερα δημοτικά τέλη σε όλη τη χώρα, πολύ πιο ακριβά από όσα πληρώνουν τα πολυτελή ρετιρέ στη Λεωφόρο Νίκης και οι βίλες του Πανοράματος. Και η δημοτική αρχή, αντί να βρει τρόπους ελάφρυνσης των συνδημοτών μας, έφτασε στο σημείο, υποτιμώντας τη νοημοσύνη ακόμη και των συμβούλων του κ. Μαυρομάτη, να ισχυρίζεται ότι έχει ...«σταθερά και χαμηλά δημοτικά τέλη».
2. Κατακεραύνωνε, όσο ήταν στην αντιπολίτευση, την προηγούμενη διοίκηση για την προσπάθειά της να ιδιωτικοποιήσει την καθαριότητα. Και δημαγωγικά «δεσμεύονταν» ότι μόλις γίνει δήμαρχος, θα το αποτρέψει. Αναλαμβάνοντας όμως το δημαρχιακό αξίωμα, έσπευσε να ξεπουλήσει την υπηρεσία καθαριότητας σε εργολάβους, καταβάλλοντας τα δύο πρώτα χρόνια το υπέρογκο ποσό των 1.663.810 ευρώ και δημοπρατώντας για τα επόμενα άλλα δύο χρόνια την αποκομιδή των απορριμμάτων έναντι του αστρονομικού ποσού των 3.043.158,40 € . Τα “καλά” από την παράδοση της υπηρεσίας καθαριότητας, τα βιώνουμε δυστυχώς καθημερινά, με ολόκληρο το Δήμο να είναι πνιγμένος στα σκουπίδια.
3. Δήλωνε ότι θα απομακρύνει τις επικίνδυνες κεραίες κινητής τηλεφωνίας μακριά από τα σχολεία και τα σπίτια. Μάλιστα, είχε λάβει μέρος και σε δύο εκδηλώσεις που είχε οργανώσει για το θέμα αυτό η Κίνηση Πολιτών Επανομής. Στα λόγια, ακόμη και σήμερα είναι υπέρ της απομάκρυνσής τους. Όμως στην πράξη, είχε μέχρι τώρα χορηγό στις εκδηλώσεις του, δημοσιεύοντας και ολοσέλιδες διαφημίσεις, τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Αυτές δηλαδή που υποτίθεται ότι θα … έδιωχνε.
4. Δεν έκανε το παραμικρό, αυτά τα τέσσερα χρόνια που βρίσκεται στη διοίκηση του δήμου για τη βελτίωση του απαράδεκτου οδικού δικτύου της περιοχής, ιδιαίτερα το δρόμο-καρμανιόλα Θεσσαλονίκη-Περαία-Ν.Μηχανιώνα που η τροχαία έχει χαρακτηρίσει ως τον πιο επικίνδυνο δρόμο σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Το πόσο κακό είναι το οδικό δίκτυο στην περιοχή μας, φαίνεται και από το γεγονός ότι σε κάθε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, αρκετά θέματα αφορούν αιτήσεις δημοτών οι οποίοι ζητούν αποζημίωση για τις ζημιές στα οχήματά τους από τις λακκούβες.
5. «Ξέχασε» τη δέσμευση για τη βελτίωση της υδροδότησης και για την αντικατάσταση των δικτύων στους Ν.Επιβάτες, την Αγία Τριάδα, το Μεσημέρι, την Επανομή και τη Ν.Μηχανιώνα. Αντί γιαυτό, είδαμε να επιβάλει νέο, πρόσθετο χαράτσι στους λογαριασμούς νερού και να μη γίνεται απολύτως τίποτα για την αντικατάσταση των καρκινογόνων αμιαντοσωλήνων που υπάρχουν στο δίκτυο αυτών των περιοχών.
6. Διακήρυσσε η παράταξη του δημάρχου «την προώθηση του τουρισμού που μπορεί να εξελιχθεί σε βαριά βιομηχανία για την περιοχή μας». Όχι μόνο δεν έκανε κάτι στην κατεύθυνση αυτή, αλλά απείχε και από όλα τα τουριστικά συνέδρια που γίνονται στις γειτονικές χώρες. Και η προσέλκυση τουριστών, οι οποίοι, υποτίθεται, θα κατέκλυζαν τις ακτές του Θερμαϊκού, έχει καταντήσει ανέκδοτο.

7.  Αδιαφόρησε εξοργιστικά μπροστά στην αδράνεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την εκτέλεση των έργων που χρειάζεται η περιοχή, ώστε να υπάρξει αποκατάσταση των ακτών του Θερμαϊκού αλλά και του οδικού δικτύου από τις καταστροφές οι οποίες προκλήθηκαν από τις πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου 2016. Ενώ τα τρία μεγάλα έργα αντιστήριξης των πρανών στο Κέντρο Υγείας, το "Αγνάντι" και το ΠΙΚΠΑ, που χρηματοδοτήθηκαν γενναία από το υπουργείο Εσωτερικών, προσπάθησε να τα διαφημίσει ως.... δικό της έργο!

8.  Αδράνησε απαράδεκτα στο θέμα της μεταφοράς στην Περαία εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με συνέπεια αυτές τώρα να δημιουργηθούν στη Θέρμη. Και δυστυχώς, είναι το δεύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα που χάνεται για την περιοχή, μετά και το ναυάγιο της εγκατάστασης του Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Νέα Μηχανιώνα.
9.  Έγραψε στα παλιά της παπούτσια τις αρχές της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, επιδιδόμενη σε σπατάλες, άχρηστα “έργα βιτρίνας” αλλά και σκανδαλώδεις φωτογραφικούς διαγωνισμούς, όπως ο τελευταίος με την προμήθεια LED, αξίας 3.632.828 ευρώ, γεγονός που έχει προκαλέσει πανελλήνιο σάλο και κατακραυγή.
Θα μπορούσε να απαριθμήσει κανείς άπειρες παρόμοιες περιπτώσεις αδράνειας και αδιαφορίας της δημοτικής αρχής, όπως η αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών του Θερμαϊκού, ο καθαρισμός των λιμανιών της Μηχανιώνας, των Νέων Επιβατών και της Επανομής, η πλήρης αδιαφορία για τη βελτίωση του απαράδεκτου δικτύου αγροτικής οδοποιίας, η έλλειψη πεζοδρομίων, τα αδέσποτα και τόσα άλλα.

Η «Συμπολιτεία» δεν υποστέλλει τη σημαία
Η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», παρά τις μικρές της δυνάμεις στο δημοτικό συμβούλιο, παρά τις υπερπροσπάθειες που καταβάλουν οι δημοτικοί μας σύμβουλοι, παρά τις αντιξοότητες και τις «τρικλοποδιές» που προσπαθεί να βάζει συνεχώς η δημοτική αρχή, δηλώνει πως, όχι μόνο δεν θα υποστείλει τη σημαία της, αλλά θα εντείνει ακόμη περισσότερο τον αγώνα τον καλό που δίνει. Και παρά τον πόλεμο που της γίνεται, καθώς είναι η μόνη που ασκεί ουσιαστική αντιπολίτευση, δε θα σταματήσει να επισημαίνει τα λάθη της διοίκησης, να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και να υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία ότι πρέπει να αλλάξει αυτή η αδιέξοδη πορεία που ακολουθείται. Μία πορεία, η οποία οδηγεί το Δήμο μας κατευθείαν στα βράχια. Και δυστυχώς, για τη λαθεμένη και επιζήμια για τα συμφέροντα του Δήμου Θερμαϊκού και των δημοτών του πορεία, που ακολουθεί η διοίκηση Μαυρομάτη, τεράστιες είναι οι ευθύνες της αξιωματικής αντιπολίτευσης του κ. Τσαμασλή, που στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ακολουθεί, ψήφισε όλες τις επιζήμιες για το Δήμο μας αποφάσεις της δημοτικής αρχής (LED, ξεπούλημα της καθαριότητας στους εργολάβους κ.α.)
Στον καλό και ανιδιοτελή αγώνα που δίνει, στο πλάϊ των συνδημοτών, η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» πιστεύει ότι θα έχει πάντα δίπλα της, συμπαραστάτες και συνοδοιπόρους, όλους τους συμπολίτες του Θερμαϊκού.
Όλους όσοι πιστεύουν ότι χρειάζεται επιτέλους να μπει ένα τέρμα στην αδιαφάνεια και την κακοδιοίκηση.
Όλους όσους θεωρούν ότι ο δήμος Θερμαϊκού, με τα 50 χιλιόμετρα ακτογραμμής που διαθέτει, και τα οποία θα μπορούσαν να τον καταστήσουν ένα επίγειο παράδεισο, θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει να καταστρέφεται και να ασφυκτιά.
Έχουμε στα χέρια μας ένα θησαυρό, ας μη τον καταστρέψουμε κι’ άλλο.

Άλμα για τη διεύρυνση και ανάπτυξη
Για να μπορέσει να ανταποκριθεί ακόμη καλύτερα στο ρόλο της, που είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων του δήμου Θερμαϊκού και των δημοτών του, η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» επιχειρεί ένα ακόμη μεγαλύτερο άλμα προς την κοινωνία, για τη διεύρυνση και την ανάπτυξή της.
Είναι σίγουρο, ότι οι πολίτες του Θερμαϊκού, που βλέπουν τον καθημερινό ανυποχώρητο αγώνα της «Συμπολιτείας», τις προσπάθειες που καταβάλει, αλλά και αξιολογώντας αυτή τη σημαντική τετραετή διαδρομή της, θα πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο τις γραμμές της. Καθώς διαπιστώνουν ότι η δημοτική μας κίνηση, αποτελεί τη μοναδική όαση ελπίδας και σιγουριάς, για να αλλάξει κάτι, προς το καλύτερο, στον καταταλαιπωρημένο δήμο Θερμαϊκού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.