Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Στη Θέρμη οι εγκαταστάσεις του ΠΑΜΑΚ, στον ... "Άσσο" η Περαία

Χάνεται οριστικά για το δήμο Θερμαϊκού η δημιουργία εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην Περαία, καθώς, λόγω της αδράνειας και της αδιαφορίας επί μία οκταετία  της προηγούμενης δημοτικής αρχής αλλά και της σημερινής του κ. Μαυρομάτη, οι εγκαταστάσεις αυτές του ΠΑΜΑΚ θα δημιουργηθούν πλέον στη Θέρμη, στην περιοχή του Νέου Ρυσίου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της "Συμπολιτείας Θερμαϊκού", Θοδωρή Τζίνα, ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης επέρριψε την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή στους καθηγητές του ΠΑΜΑΚ "που θέλουν τα κτήρια να είναι μέσα στην πόλη", ενώ δήλωσε ότι όταν πληροφορήθηκε κι αυτός τις δυσάρεστες για το δήμο Θερμαϊκού εξελίξεις "τηλεφωνώ  στον Πρύτανη Αχιλλέα Ζαπράνη και δεν σηκώνει ούτε το τηλέφωνο".


Με απόφαση που είχε λάβει το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού πριν οκτώ χρόνια, στις 19 Αυγούστου 2010, παραχωρούνταν ελεύθερα προς χρήση από το Δήμο στο ΠΑΜΑΚ, με Πρύτανη τότε τον κ. Γεώργιο Τσιότρα, έκταση 100 στρεμμάτων στην περιοχή "Τσαίρια" της Περαίας για την ανέγερση εκεί κτηρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η λειτουργία του, καθώς, με τα νέα τμήματα που έχουν δημιουργηθεί σ΄αυτό, σήμερα ασφυκτιά στον πανεπιστημιακό χώρο της Νέας Εγνατίας.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, στις εγκαταστάσεις της Περαίας επρόκειτο να λειτουργήσουν τρείς σχολές του ΠΑΜΑΚ, μεταξύ των οποίων και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, θα γίνονταν μετεγκατάσταση κάποιων διοικητικών υπηρεσιών ή εργαστηρίων, ενώ παράλληλα θα δημιουργούνταν  γυμναστήριο, βιβλιοθήκη και αμφιθέατρο, ενώ υπολογίζονταν σε 1.500 τουλάχιστον οι φοιτητές που θα μετακινούντανταν στην Περαία. 

Τότε, όταν είχε ανακοινωθεί η σχετική είδηση, οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής εξέφραζαν τη χαρά τους, καθώς η έλευση του πανεπιστημιακού ιδρύματος στην περιοχή της Περαίας, θα σήμαινε ταυτόχρονη οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή και ενοικιαστές των άδειων διαμερισμάτων.

Κι ενώ ο δήμος εμφανιζόταν πρόθυμος να παραχωρήσει στο ΠΑΜΑΚ 100 στρέμματα γης στην περιοχή Τσαΐρια, λόγω και της οικονομικής κρίσης που προέκυψε το 2010, αλλά και της αδράνειας της οπροηγούμενης και της σημερινής δημοτικής αρχής Θερμαϊκού, δεν υπογράφηκε οποιαδήποτε σύμβαση με το υπουργείο Οικονομίας για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.

Το θέμα "πάγωσε"
Το θέμα "πάγωσε" τα επόμενα χρόνια με ευθύνη και του ΠΑΜΑΚ αλλά και της διοίκησης του δήμου Θερμαϊκού, η οποία αντί να ανανεώσει το ενδιαφέρον της και την προσφορά του χώρου στο ΠΑΜΑΚ, άρχισε να αναπτύσσει μεγαλόπνοα, νεφελώδη και φαραωνικά σχέδια για τη δημιουργία στα "Τσαίρια" μιας "Αλεξάντερλατς" στα πρότυπα της "Ντίσνεϊλαντ", ένα σχέδιο που επίσης δεν προχώρησε, αλλά που ενδεχομένως αποθάρρυνε και τις όποιες σκέψεις για τα πανεπιστημιακά κτήρια του ΠΑΜΑΚ.

Στο μεταξύ όμως, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δεν εγκατέλειψε τον σχεδιασμό για την επέκταση και την εξεύρεση νέων κτηρίων για την ανάπτυξη των σχολών του, πολύ περισσότερο που στο ΕΣΠΑ είχε προβλεφθεί κονδύλι για την αγορά κτιρίου από το ΠΑΜΑΚ. Η Πρυτανεία του οποίου, ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα ώστε να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα, που προορίζονταν για την αγορά, στην κατασκευή νέου κτιρίου, σε έκταση 100 στρεμμάτων.

Λόγω και της αδράνειας της δημοτικής αρχής του δήμου Θερμαϊκού για την αναθέρμανση της υπόθεσης "Τσαίρια", η διοίκηση του ΠΑΜΑΚ άρχισε να αναζητά σε κοντινούς δήμους χώρο για τη δημιουργία των εγκαταστάσεων του. Και μετά τις έρευνες που έκανε, εντόπισε ένα χώρο που βρίσκεται στην περιοχή του Νέου Ρυσίου, πλησίον του αυτοκινητόδρομου Θεσσαλονίκης – Νέας Μηχανιώνας.

Απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θέρμης
Έτσι το βράδυ της Πέμπτης, το δημοτικό συμβούλιο Θέρμης, αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει στην παραχώρηση έκτασης 15 στρεμμάτων στο ΠΑΜΑΚ, ώστε να ανεγερθεί εκεί το πρώτο από μια σειρά κτήρια του Ιδρύματος. Ενώ εκφράστηκε από το δήμαρχο Θέρμης, Θεόδωρο Παπαδόπουλο η βούληση να παραχωρήσει ο δήμος Θέρμης στη συνέχεια και άλλη πολύ μεγαλύτερη γειτονική έκταση ,περίπου 100 στρεμμάτων ώστε να γίνει εκεί μια νέα σύγχρονη πανεπιστημιούπολη. Κι έτσι, το "πουλάκι" πέταξε οριστικά για την Περαία.
Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας φοιτούν σήμερα περίπου 5.000 ενεργοί προπτυχιακοί φοιτητές και περίπου 1.500 μεταπτυχιακοί.


Όπως είπε ο δήμαρχος Θέρμης στο ενημερωτικό site, Voria.gr, ο δήμος είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει την έκταση είτε κατά χρήση, είτε ακόμη και κατά κυριότητα, αναλόγως το τι δυνατότητες έχει το πανεπιστήμιο. Προσθέτοντας ότι ο δήμος θα ζητήσει κάποια μικρά ανταλλάγματα, όπως για παράδειγμα να εκμεταλλεύεται εκείνος τα κυλικεία τα οποία θα λειτουργούν στο πανεπιστήμιο, να διατίθενται θέσεις σε μεταπτυχιακά για αποφοίτους – κατοίκους της Θέρμης, να παραχωρείται η αίθουσα εκδηλώσεων του πανεπιστημίου και για κάποιες εκδηλώσεις του δήμου κ.ο.κ..

Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΠΑΜΑΚ Αχιλλέα Ζαπράνη, που μίλησε επίσης στη Voria.gr,  «μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα συνέλθει η Σύγκλητος του πανεπιστημίου προκειμένου να εξετάσει όλα τα δεδομένα και να λάβει αποφάσεις». Στις προθέσεις του ΠΑΜΑΚ είναι, αρχικά, σε αυτή την έκταση των 15 στρεμμάτων να χτιστούν οι πρώτες εγκαταστάσεις, περίπου 2.500 έως 3.000 τ.μ. και στη συνέχεια να γίνει ανάπτυξη των υπολοίπων απαιτούμενων εγκαταστάσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρύτανη, τα απαιτούμενα κονδύλια για την κατασκευή των εγκαταστάσεων έχουν ήδη δεσμευτεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στους σχεδιασμούς του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι, εφόσον υπάρξει οριστική συμφωνία με τον δήμο, σταδιακά, σε αυτόν το χώρο να αναπτυχθεί ένα σύγχρονο campus, ανάλογο με αυτό πανεπιστημίων του εξωτερικού. Σημειώνεται ότι σήμερα το ΠΑΜΑΚ ασφυκτιά σε μια έκταση περίπου έξι στρεμμάτων στα οποία έχουν χτιστεί περισσότερα από 30.000 τ.μ.

Διαβάστε περισσότερα για το θέμα: http://www.voria.gr/article/omofono-ne-apo-dimo-thermis-gia-to-panepistimio-makedonias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.