Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Ζώγια Χρονάκη

Εκδήλωση στη μνήμη της Ζώγιας Χρονάκη (1943-2018) μιας από τις σημαντικότερες μορφές του φεμινιστικού κινήματος στη χώρα και της αριστεράς, διοργανώνουν η οικογένεια, οι φίλες και οι φίλοι της την Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018, στις 19:00, στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης. 

Η Σούλα (Θεοδοσία) Παυλίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια του ΑΠΘ, θα μιλήσει για τη Ζώγια, φίλη ζωής. Η Δρ. Όλγα Παντούλη, θα παρουσιάσει τη Ζώγια του φεμινιστικού κινήματος μέσα από τα αρχεία της Κίνησης Δημοκρατικών Γυναικών Θεσσαλονίκης και της Ομάδας Γυναικείων Σπουδών ΑΠΘ. Στην εκδήλωση θα προβληθούν σύντομα αποσπάσματα από εμφανίσεις της Ζώγιας στην τηλεόραση, ενώ ο βιολοντσελίστας Χρήστος Γρίμπας θα παίξει αγαπημένα κομμάτια της. Θα είμαστε όλες και όλοι εκεί για να την τιμήσουμε, να θυμηθούμε και να αναστοχαστούμε.
Η Ζώγια Χρονάκη – Παπαμίχου, διδάσκουσα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, πέθανε στις 19 Μαρτίου 2018 σε ηλικία 75 ετών μετά από πολυετή ασθένεια.
Γεννημένη στη Βέροια στα 1943, έκανε νομικές σπουδές στο ΑΠΘ και από το 1975 ως το 2005 εργάστηκε ως βοηθός στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Υπήρξε μέλος της νεολαίας Λαμπράκη, μέλος του ΚΚΕ εσωτερικού, ιδρυτικό µέλος της Κίνησης ∆ημοκρατικών Γυναικών Θεσσαλονίκης και αργότερα της Ομάδας Γυναικείων Σπουδών του ΑΠΘ. Δημοσίευσε μεγάλο αριθμό άρθρων στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο και μελετών για το γυναικείο κίνημα.
«Υπήρξε γυναίκα που τόλμησε, άνοιξε δρόμους και τίμησε το σύνθημα που η ίδια εμπνεύστηκε- το προσωπικό ειναι και πολιτικό» δήλωσε η ομότιμη καθηγήτρια του τμήματος αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ και πρόεδρος του Δ.Σ του ΟΜΜΘ Σάσα Λαδά (συναγωνίστρια της εκλιπούσας σε πολιτικούς και φεμινιστικούς αγώνες).
Είχε δωρίσει το αρχείο της (της Κίνησης Δημοκρατικών γυναικών) με κείμενα – φωτογραφίες από τη μεταδικτατορική δράση του φεμινιστικού κινήματος στα ΑΣΚΙ (Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας), απ’ όπου και πρόσφατα προκηρύχθηκε ερευνητική υποτροφία («Ζώγιας Χρονάκη και Νίκου Παπαμίχου»), με στόχο την ενίσχυση της μελέτης της ιστορίας των γυναικών, της φεμινιστικής σκέψης και των φεμινιστικών ή/και γυναικείων κινημάτων στην Ελλάδα του εικοστού αιώνα.
Ήταν παντρεμένη με τον καθηγητή του τμήματος αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Νίκο Παπαμίχο, και μητέρα δυο γιων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.