Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Μνημόσυνο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος Γιαννιτσών

Μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες κατοίκους των Γιαννιτσών κατά το Ολοκαύτωμα της πόλης από τους Ναζί και τους ελληνόφωνους ταγματασφαλίτες συνεργάτες τους, πραγματοποιούν στα Γιαννιτσά ο Δήμος Πέλλας, το Σωματείο Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Γιαννιτσών και οι συγγενείς των θυμάτων, αύριο Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της 74ης επετείου του φρικιαστικού εκείνου εγκλήματος που διέπραξαν οι χιτλερικοί δήμιοι το 1944. Ενώ θα ακολουθήσει την επόμενη Κυριακή και "Δρόμος Θυσίας".

Το πρόγραμμα του μνημοσύνου, όπως εκδόθηκε από το δήμο Πέλλας, προβλέπει την τέλεση μνημοσύνου στις 9:30 π.μ. της Παρασκευής στο ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου Γιαννιτσών και θα ακολουθήσει στις 10:30 π.μ. επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ομαδικού Τάφου Γιαννιτσών. Αναφορά στο ιστορικό της ημέρας θα κάνει ο δήμαρχος Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφανιών.
Στις 14 Σεπτεμβρίου 1944, ενάμιση μόλις μήνα πριν το τέλος της Κατοχής και την αποχώρηση των Ναζί από την Ελλάδα, συντελέστηκε ένα απίστευτης αγριότητας Ολοκαύτωμα: Το μακελειό των Γιαννιτσών από τα γερμανικά στρατεύματα και τους ελληνόφωνους ταγματασφαλίτες συνεργάτες τους. Μία θηριωδία, η οποία συμπεριλήφθηκε με τα μελανότερα γράμματα στο βιβλίο των εγκλημάτων που διέπραξαν οι χιτλερικοί δήμιοι στη χώρα μας κατά τη μαύρη περίοδο της τριπλής Κατοχής.

Ο Δρόμος Θυσίας την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου
Την επόμενη Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 9.00 πμ,  θα πραγματοποιηθεί ο καθιερωμένος "Δρόμος Θυσίας" στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος που περιλαμβάνει τον 7ο ΗΜιμαραθώνιο Πέλλας, σε μία απόσταση 21.097,5 μέτρων, τον Δρόμο Ελεύθερου τρεξίματος - Βάδην 6.000 μέτρων και τον Δρόμο Μαθητών Δημοτικών Σχολείων σε απόσταση 1.000 μέτρων.
Ο Δρόμος Θυσίας, στην μνήμη των εκτελεσθέντων Γιαννιτσωτών από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 14 Σεπτεμβρίου 1944, έχει καθιερωθεί και πραγματοποιείται από τον Δήμο Πέλλας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Α.Σ.Α.Ε.Δ., σε συνεργασία με την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κεντρικής Μακεδονίας και με την Ομάδα Μαραθωνίου Γιαννιτσών. H εκκίνηση θα δοθεί στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο του Πλατανότοπου Γιαννιτσών και η διαδρομή 21.097,5 μ. Παράλληλα όπως κάθε χρόνο θα πραγματοποιηθεί  Διαδρομή Ελεύθερου Τρεξίματος – Δυναμικού Βάδην μήκους 6.000μ. χωρίς συναγωνισμό. Η εκκίνηση θα  δοθεί στις 9.10πμ, αμέσως μετά την εκκίνηση του Ημιμαραθωνίου.  Ο τερματισμός θα γίνει στον πεζόδρομο Γιαννιτσών.
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν το μετάλλιο της διοργάνωσης, δίπλωμα συμμετοχής, ενώ στους πρώτους των κατηγοριών του PELLA HALF MARATHON, θα δοθούν και  κύπελλα. Ο Δρόμος μαθητών Δημοτικών Σχολείων 1.000μ, θα πραγματοποιηθεί για 5η χρονιά. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 11.30 στην πλατεία ΕΠΟΝ με κατεύθυνση προς την αρχή του πεζόδρομου (Ράλλης) στρίβοντας αριστερά στη οδό Κουγιουμτζίδη, στη συνέχεια αριστερά στην οδό Πλαστήρα και μετά από 400μ, στροφή αριστερά από την οδό Ταβουλάρη για να βγούμε στον κεντρικό πεζόδρομο. Ο τερματισμός θα γίνει κάτω από την Αψίδα τερματισμού του PELLA HALF MARATHON στην πλατεία ΕΠΟΝ.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ
Ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Δήμου Πέλλας: www.dimospellas.gr/marathon Γραφείο Αθλητισμού Δήμου Πέλλας τηλ. 2382 3 50850 ώρες 9:00 – 14:00, fax 2382021544, email: aodig@giannitsa.gr
Αιτήσεις εγγραφών θα γίνονται δεκτές μέχρι και την Τετάρτη προ του αγώνα.                        
Διαβάστε περισσότερα για το Ολοκαύτωμα των Γιαννιτσών:
https://farosthermaikou.blogspot.com/2014/09/blog-post_0.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.