Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

"Η στήριξη της ελληνικής αντίστασης ενάντια στη χούντα από τη Γερμανία"

Το Ίδρυμα Friedrich-Ebert-Stiftung στην Αθήνα και τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης "Αλληλεγγύη και Αντίσταση - Η στήριξη της ελληνικής αντίστασης ενάντια στη στρατιωτική χούντα από τα γερμανικά κόμματα, συνδικάτα και πολιτικά ιδρύματα (1967-1974)" την Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 18.30 στο Goethe-Institut Θεσσαλονίκη (Βασιλίσσης Όλγας 66, 54642 Θεσσαλονίκη).

50 χρόνια και πλέον από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, η έκθεση επικεντρώνεται στον ξεχασμένο εν πολλοίς αγώνα των χιλιάδων Ελλήνων μεταναστών και μεταναστριών στη Δυτική Γερμανία εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος στην Αθήνα.
Παράλληλα αναδεικνύει την υποστήριξη που παρείχε η γερμανική κοινή γνώμη στις ελληνικές αντιδικτατορικές δράσεις: γερμανικά κόμματα, συνδικάτα, πολιτικά ιδρύματα, μέσα ενημέρωσης στάθηκαν αλληλέγγυα και στήριξαν έμπρακτα τον αντιδικτατορικό αγώνα, συμβάλλοντας στον διεθνή αποκλεισμό της χούντας.
Η έκθεση αποτίει φόρο τιμής στην ελληνική αντίσταση και παράλληλα επιδιώκει να στρέψει το βλέμμα - στη συγκυρία της σημερινής πολιτικής και οικονομικής κρίσης - σε μια άγνωστη αλλά αξιομνημόνευτη σελίδα των ελληνογερμανικών σχέσεων.
Στα εγκαίνια θα χαιρετίσει η Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου και θα μιλήσουν οι κύριοι Walter Stechel, Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη, Michael Sommer, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Friedrich-Ebert-Stiftung Βερολίνο, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Γενικός Γραμματέας ΑΣΚΙ, Rudolf Bartsch, Γενικός Διευθυντής του Goethe-Institut Θεσσαλονίκη, Ulrich Storck, Διευθυντής του Ιδρύματος Friedrich-Ebert-Stiftung στην Αθήνα και η κυρία Niki Eideneier, τέως διευθύντρια του εκδοτικού οίκου ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ, Κολωνία. Η δημοσιογράφος Μαρία Χαλβατζή θα συντονίσει την εκδήλωση.
Η έκθεση χρηματοδοτήθηκε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον. Πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Goethe-Institut Θεσσαλονίκη.
Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση ελληνικά-γερμανικά.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19 Οκτωβρίου 2018.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-20.00, Σάββατο 10.00-13.00, Κυριακή κλειστά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.