Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Εφιάλτης τα κουνούπια στην περιοχή του Θερμαϊκού

SOS εκπέμπουν οι κάτοικοι του δήμου Θερμαϊκού και του υπόλοιπου νομού Θεσσαλονίκης, καθώς το πρόβλημα με τα κουνούπια έχει καταντήσει πραγματικός εφιάλτης, παρά τις διαβεβαιώσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για ψεκασμούς καταπολέμησής τους, που φαίνεται ότι γίνονται οι περισσότεροι μόνο "επί χάρτου". Κι αυτό, την ώρα που η ανησυχία μεγαλώνει, με την εξάπλωση των κρουσμάτων του Δυτ. Νείλου στην Κεντρική Μακεδονία και τους συνεχιζόμενους θανάτους από τα μολυσμένα έντομα.


Είναι χαρακτηριστική η κραυγή αγωνίας μιας κατοίκου του Αγγελοχωρίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: 
"Δεν έχουν κάνει τίποτε για τον ψεκασμό των κουνουπιών, παρότι βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση ο ιός του Δυτικού Νείλου. Πέρασε όλο το καλοκαίρι με 40 βαθμούς και είμαστε εγκλωβισμένοι μέσα στα σπίτια μας,  στο Αγγελοχώρι. Μόλις έρθει το σούρουπο, τα σμήνη των κουνουπιών κάνουν την επίθεση τους".
Παρόμοια απελπιστική κατάσταση με τα κουνούπια, υπάρχει σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Θερμαϊκού, κυρίως στις περιοχές των υγροβιότοπων της Επανομής, του Αγγελοχωρίου και στις αλυκές,  καθώς και στους παραθαλάσσιους οικισμούς της Περαίας, των Νέων Επιβατών, της Αγίας Τριάδας, της Νέας Μηχανιώνας κλπ.
Το θέμα έθεσαν στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού οι δημοτικοί σύμβουλοι της "Συμπολιτείας Θερμαϊκιού", ζητώντας από τη δημοτική αρχή να εντείνει τις πιέσεις προς την Περιφέρεια, προκειμένου να γίνουν επιτέλους οι απαιτούμενοι ψεκασμοί, δεδομένου ότι πέρα από τους ψεκασμούς για την καταπολέμηση των κουνουπιών που είχαν γίνει την περασμένη άνοιξη, αυτοί δεν επαναλήφθηκαν τους επόμενους μήνες, και κυρίως μετά τις βροχές που είχαν σημειωθεί στην αρχή του καλοκαιριού, με συνέπεια να φουντώσει το πρόβλημα, οι πληθυσμοί των κουνουπιών να πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα και να αυξηθούν τα κρούσματα με τον ιό του Δυτ. Νείλου.
Σε συζήτηση του θέματος αυτού, που έγινε την Τρίτη στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο περιφερειακός σύμβουλος της "Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας", της αντιπολίτευσης, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, τονίζοντας ότι η Κεντρική Μακεδονία είναι η πλέον επικίνδυνη περιοχή λόγω του υδάτινου δυναμικού που διαθέτει αλλά και των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που υπάρχουν σε αυτήν, ζήτησε να υπάρξει ένας επανασχεδιασμός του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, σε επίπεδο χώρας, που να λαμβάνει υπόψη περιοχές με μεγαλύτερο δείκτη επικινδυνότητας.
Στην ίδια συνεδρίαση, αναφέρθηκε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΠΚΜ ότι το ποσό που είχε στη διάθεσή της και ανέρχονταν στα οκτώ εκατομμύρια ευρώ για την τριετία 2017, 2018 και 2019, έχει πλέον εξαντληθεί, με συνέπεια να μην υπάρχουν χρήματα για ψεκασμούς το επόμενο έτος.
"Στα μέσα προς τέλη Αυγούστου, καλύφθηκε το οικονομικό μέγεθος του προγράμματος που αφορούσε τη φετινή χρονιά. Ωστόσο, καθώς οι ψεκασμοί εξακολουθούν να κρίνονται απαραίτητοι, το πρόγραμμα συνεχίζεται, χωρίς, όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση για την επόμενη χρονιά", ανέφερε ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Προγραμματισμού της Περιφέρειας, Απόστολος Γιάντσης, μιλώντας στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας. 
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Αθηνά Αηδονά επισήμανε ότι, αν δεν είχαν γίνει οι ενέργειες που έγιναν, η κατάσταση θα ήταν πολύ δύσκολη, σχολίασε ότι στους ψεκασμούς χρησιμοποιούνται τα σκευάσματα που είναι εγκεκριμένα από το αρμόδιο υπουργείο και επισήμανε ότι τα θύματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι άτομα ηλικιωμένα με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό. "Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από τη διεύθυνση υγείας. Σχεδόν κάθε βράδυ γίνονται επιπλέον ψεκασμοί" ισχυρίστηκε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.