Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Εγκαταλείπει ο νέος πρύτανης του ΠΑΜΑΚ το σχέδιο μεταφοράς στο Ν.Ρύσιο

Ο νέος Πρύτανης του ΠΑΜΑΚ κ. Στέλιος Κατρανίδης
Αναπροσαρμογή στόχων από τις νέες πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς φαίνεται να εγκαταλείπουν τα σχέδια του προηγούμενου πρύτανη για τη μεταφορά της πανεπιστημιούπολης του ΠΑΜΑΚ στο Νέο Ρύσιο, θεωρώντας τες ως "φαραωνικές λύσεις", επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξει επέκταση του ΠΑΜΑΚ μέσα στον πολεοδομικό ιστό της Θεσσαλονίκης.

Αυτό προκύπτει από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο νέος πρύτανης του ΠΑΜΑΚ κ. Στέλιος Κατρανίδης στον ραδιοιφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο" κατά την οποία σημείωσε ότι στις επιδιώξεις της νέας πρυτανικής αρχής του ΠΑΜΑΚ, που ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά της. είναι η αλλαγή κλίματος στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αλλά και στις σχέσεις του ιδρύματος με τα άλλα πανεπιστήμια και με το υπουργείο Παιδείας. Επισημαίνοντας παράλληλα πως το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιο είναι το κτιριακό.
Όσον αφορά το κλίμα εντός του πανεπιστημίου, ο πρύτανης ανέφερε ότι έχει ήδη προγραμματίσει «συχνή συνεργασία με τους εργαζόμενους του ιδρύματος τόσο μέσα από τον σύλλογό τους, όσο και με τους εργαζόμενους ατομικά στο βαθμό που προκύπτουν κάποια ζητήματα που χρειάζεται μια άμεση επικοινωνία μαζί τους». Από εκεί και πέρα, σε σχέση με το υπουργείο Παιδείας, ο κ. Κατρανίδης αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον κ. Γαβρόγλου μετά από πρόσκληση του τελευταίου, κάνοντας λόγο για κλίμα «πολύ καλό και εποικοδομητικό». Από την πλευρά του πρύτανη τέθηκαν ζητήματα και άμεσα αλλά και χρονίζοντα και όπως ανέφερε ο κ. Κατρανίδης, ο υπουργός «έδειξε διάθεση συνεργασίας» και θα ακολουθήσει νέα συνάντηση.
Ασφυκτικό πρόβλημα το κτηριακό
Σύμφωνα με τον κ. Κατρανίδη, το σπουδαιότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΠΑΜΑΚ είναι οι κτηριακές του εγκαταστάσεις. «Το κτηριακό για το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είναι ένα ασφυκτικό πρόβλημα. Το κτήριο στο οποίο βρισκόμαστε, σχεδιάστηκε για πολύ λιγότερα τμήματα, για πολύ λιγότερους διδάσκοντες και κυρίως για πολύ λιγότερους φοιτητές. Στην πορεία το πανεπιστήμιο αναπτύχθηκε, δημιούργησε κάποια τμήματα, ανάπτυξε, σε βαθμό που κανείς δεν το περίμενε πριν από 20 χρόνια, τα μεταπτυχιακά του προγράμματα και επιπρόσθετα τα τελευταία χρόνια δέχτηκε και άλλα τρία τμήματα από τη περιφέρεια, δηλαδή από τη Νάουσα, την Έδεσσα και την Φλώρινα».  «Επειδή το πανεπιστήμιο βρίσκεται σε μία αναπτυξιακή πορεία, δεν μπορούμε να συζητάμε για ο,τιδήποτε άλλο για το μέλλον, αν δεν υπάρχει μία αντιμετώπιση του κτιριακού προβλήματος», σημείωσε ο ίδιος, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισής του και την εύρεση ευέλικτων λύσεων κοντά ή μέσα στον πολεοδομικό ιστό της πόλης».
Το ενδεχόμενο να είναι η περιοχή της Θέρμης η λύση, φαίνεται να απορρίπτεται καθώς όπως ανέφερε «δεν πιστεύω σε φαραωνικές λύσεις και για λόγους οικονομικούς και για λόγους δημογραφικούς και για λόγους εφικτότητας». Σχετικά με την περίπτωση του πρώην 424 στρατιωτικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ανέφερε πως «μπορούμε να βρούμε ίσως κάποιες πιο ευέλικτες λύσεις, ίσως όχι της παραχώρησης αλλά κάποιες άλλες λύσεις μακροχρόνιας μίσθωσης», σημειώνοντας ωστόσο πως εξετάζονται κι άλλες περιπτώσεις όπως ένα σχολικό κτίριο στην περιοχή της Τριανδρίας κ.ά. Όπως σημείωσε ο κ. Κατρανίδης «θέλω να μιλήσω και με τον δήμαρχο της πόλης και με την περιφέρεια να δούμε για κτίρια που υπάρχουν μέσα στον πολεοδομικό ιστό και θα μπορούσαμε να βρούμε μία καταρχήν λύση κάποια από τα κτιριακά μας προβλήματα μέσα σε αυτό το πλαίσιο», προσθέτοντας επίσης πως κρίνεται αναγκαία η οικονομική και πολιτική στήριξη του υπουργείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.