Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Πάνω από 230 σχολές ΑΕΙ υπό κατάληψη

Απλώνεται το κύμα των καταλήψεων στην ανώτατη εκπαίδευση και πάνω από 230 σχολές ΑΕΙ της χώρας τελούν υπό κατάληψη, καθώς οι φοιτητές αντιδρούν έντονα στο νέο νόμο-πλαίσιο. Το γεγονός αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εξεταστική περίοδο.

Μάλιστα, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών κατέλαβε χτες τα κτίρια διοίκησης του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ την Πέμπτη προγραμματίζονται πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια.
Η αντιπαράθεση στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας κλιμακώνεται, καθώς αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο αριθμός των κατειλημμένων τμημάτων και σχολών, που σήμερα ξεπερνούν τις 230.
Την ίδια ώρα, άρχισαν να στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την εξεταστική περίοδο σε ορισμένες σχολές, γεγονός που καθιστά κρίσιμες τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων το επόμενο διάστημα, σε ό,τι αφορά το μέλλον των καταλήψεων. Στη Θεσσαλονίκη έχουν κατεβάσει ρολά 22 τμήματα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και το ΑΤΕΙ στη Σίνδο, ενώ σήμερα θα καθορίσει τη στάση του ο σύλλογος φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Αναβολή εξετάσεων
Λόγω των κινητοποιήσεων των φοιτητών, το συμβούλιο του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης αποφάσισε τη μετάθεση της β΄ εξεταστικής περιόδου για την Πέμπτη. Αποφάσεις για αναβολή των προγραμματισμένων εξετάσεων έχουν λάβει οι Σύγκλητοι σε ορισμένα πανεπιστήμια, ενώ στο ΑΠΘ οι φοιτητές στράφηκαν προς τις Κοσμητείες την περασμένη εβδομάδα, ζητώντας διακοπή της εξεταστικής για λίγες μέρες. Το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων Φοιτητικών Συλλόγων διοργανώνει συλλαλητήριο την Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, στην Πολυτεχνική Σχολή, ενώ μισή ώρα νωρίτερα το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) καλεί τους φοιτητές σε πορεία διαμαρτυρίας, με αφετηρία την πλατεία του Χημείου. Χτες τελούσαν υπό κατάληψη τα κτίρια διοίκησης, αλλά και τα γραφεία Διασύνδεσης, τόσο στο ΑΠΘ όσο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.
Εξάλλου, η Σύνοδος των πρυτάνεων αποφάσισε να στηρίξει προσφυγές από τα πανεπιστήμια και την ακαδημαϊκή κοινότητα για όλες τις πράξεις που θα εκδοθούν και θα βασίζονται σε αντισυνταγματικές διατάξεις του νέου νόμου. Παράλληλα, τάχθηκαν υπέρ των ανοιχτών πανεπιστημίων, ώστε να αναδειχτούν στην πράξη οι αδυναμίες εφαρμογής του.

«Θίγονται συμφέροντα»
Χτες η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στο «ΒΗΜΑ 99,5», χαρακτήρισε αναμενόμενες τις κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια, γιατί, όπως είπε, θίγονται συμφέροντα. «Δε με εκπλήσσει η κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Ο νόμος έχει ανατρεπτική λογική και δεν είχα την ψευδαίσθηση ότι θα ψηφιστεί και στη συνέχεια απλά θα εφαρμοστεί», είπε η κ. Διαμαντοπούλου και πρόσθεσε: «Στο νόμο αντιδρούν όχι οι φοιτητές αλλά οι φοιτητικές παρατάξεις, οι οποίες θίγονται απολύτως, καθώς δε θα συμμετέχουν πλέον στην εκλογή των πρυτάνεων». Παίζεται, σύμφωνα με την ίδια, ένα παιχνίδι συνειδητών παρανοήσεων που οδηγούν σε ψέματα. «Είναι τεράστιο ψέμα ότι θα υπάρξουν δίδακτρα, ότι δε θα δίνονται συγγράμματα, ότι δε θα υπάρξει σίτιση και στέγαση, ότι δε θα υπάρξει δημόσια χρηματοδότηση», ξεκαθάρισε η υπουργός Παιδείας. Για τις Συγκλήτους που μεταθέτουν τις εξεταστικές περιόδους, τόνισε πως «λαμβάνουν αποφάσεις που λειτουργούν προς όφελος ενός μέρους των φοιτητών, αυτών που τους εξέλεξαν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.