Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Μία θαυμάσια πρωτοβουλία για δημιουργία "Μουσείου Ιστορίας Ν.Επιβατών"

της Ελένης Ματθαίου
Μία θαυμάσια πρωτοβουλία, πήρε ο νεοσύστατος πολιτιστικός σύλλογος Νέων Επιβατών «Επιβάτες στους Αιώνες», για τη δημιουργία ενός μουσείου της ιστορίας της περιοχής και μάλιστα εντόπισε και το κατάλληλο κτίριο που θα μπορούσε να το στεγάσει. Το θέμα βρίσκεται στα χέρια του δημάρχου Θερμαϊκού και ευχόμαστε να έχει αίσια κατάληξη.
Oι Νέοι Επιβάτες ήταν τούρκικο τσιφλίκι και λεγόταν Μπαξέ Τσιφλίκ. Εκεί κατέφυγαν μετά τη Μικρασιατική καταστροφή 159 οικογένειες (631 άτομα), όλες προερχόμενες από τους Επιβάτες, που ήταν παράλια πόλη στα βόρεια της Προποντίδας, και έδωσαν και το όνομα Νέοι Επιβάτες στο συνοικισμό τους.
Ο σύλλογος  «Επιβάτες στους Αιώνες» ιδρύθηκε για να ταξιδέψει στον χρόνο και να διασώσει την ιστορία των Νέων Επιβατών αναζητώντας στοιχεία και στους Επιβάτες (σημερινό Selibasa ) της Τουρκίας. Στα πλαίσια αυτά σκοπεύει να συγκεντρώσει υλικό (μνήμες, ιστορικά στοιχεία, αντικείμενα ) και να τα χρονοθετήσει στον καταλληλότερο χώρο.
Έτσι, εντόπισε ένα κτίριο που είναι ιδανικό προκειμένου να μετατραπεί σε μουσείο της ιστορίας των Νέων Επιβατών.
Το κτίριο αυτό είναι το πρώτο που χτίστηκε στην περιοχή, από μια Αμερικανίδα. Αφού στέγασε την πρώτη κοινότητα, αργότερα φιλοξένησε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους. 
Το κτίριο βρίσκεται στο πάνω χωριό και είναι παντελώς εγκαταλελειμμένο. Από τα ελάχιστα παλιά κτίρια της περιοχής που έχουν γλιτώσει από την "οικιστική ανάπτυξη". Σε λίγο τίποτε ποια δεν θα θυμίζει τον ερχομό των προγόνων των τωρινών κατοίκων....
Την εικόνα έρχονται να συμπληρώσουν και "σύγχρονα" στοιχεία...σύριγγες....και να φανταστεί κανείς ότι απέναντι βρίσκετε η παιδική χαρά...
Ο σύλλογος  «Επιβάτες στους Αιώνες»,  θέλοντας να διασώσει το κτήριο αυτό για να παραδώσει την ιστορία του τόπου στις επόμενες γενιές, και θεωρώντας ότι είναι το πλέον κατάλληλο κτίριο να στεγάσει μια συλλογή ικανή να υπηρετήσει τον ίδιο σκοπό, πρότεινε στο τοπικό συμβούλιο να παραχωρηθεί το κτίριο από τον δήμο - που έχει και την κυριότητα - για την δημιουργία του «Μουσείου Νέων Επιβατών». Η απόφαση του τοπικού συμβουλίου ήταν ομόφωνα θετική στο αίτημα.
Τα έξοδα της απαιτούμενης αναπαλαίωσης προτίθεται να αναλάβει εξ ολοκλήρου ο σύλλογος από χορηγίες κατοίκων. Το ποσό ανέρχεται σε πάνω από  30.000 ευρώ
Χτες Τετάρτη το μεσημέρι, έγινε συνάντηση του προεδρείου του συλλόγου με τον δήμαρχο Θερμαϊκού κύριο Γιάννη Αλεξανδρή, απόγονος και ο ίδιος προσφυγικής οικογένειας (από άλλη βέβαια περιοχή, την παλαιά Καλλίπολη ) για να συζητηθεί το θέμα.
Προσωπικά δεν βλέπω κανένα εμπόδιο στην υλοποίηση αυτής της ευγενικής πρόθεσης, μιας και το κυριότερο θέμα που ανακύπτει κατά κανόνα, το οικονομικό, είναι καθώς φαίνεται λυμένο και η κυριότητα του κτηρίου είναι στον δήμο, το μόνο που μπορεί να προκύψει είναι η γνωστή γραφειοκρατία - μειωμένη και αυτή κατά πολύ το τελευταίο διάστημα.
Εξ' άλλου και καθαρά οικονομικά να το δούμε το θέμα, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον δήμο να αποκτήσει άλλο ένα στολίδι δίχως να αναγκαστεί να κάνει κάποια αρκετά σοβαρά για την εποχή έξοδα. Επίσης με αυτόν τον τρόπο προσθέτει άλλο ένα αξιοθέατο στην περιοχή που θα μπορέσει να γίνει σημείο αναφοράς στον πολιτιστικό χάρτη του δήμου - βασικό στοιχείο για την προσέλκυση των πολυπόθητων τουριστών που θα στηρίξουν τους τοπικούς επιχειρηματίες και συνεπώς την οικονομία του τόπου. Αναμένουμε την απάντηση στο αίτημα του συλλόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.