Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

"Δεν θα κινδυνεύσει η χώρα" λέει ο Παπανδρέου για να δικαιολογήσει τα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα


Δεν θα κινδυνέψει η πορεία της χώρας, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ.  Ενώ κινδυνολογώντας,  επιχείρησε κατ΄ επανάληψη να δικαιολογήσει τα αντιλαϊκά μέτρα που λαμβάνει διαρκώς η κυβέρνησή του, με τελευταίο το ειδικό τέλος στα ακίνητα που είχε ανακοινώσει λίγο πριν ο υπουργός Οικονομικών.

«Δίνουμε μάχες, βρισκόμαστε εν μέσω μια οικονομικής θύελλας, αλλά δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας απειλήσει», διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε πως θα τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις.
«Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει το εξιλαστήριο θύμα των προβλημάτων της Ευρώπης. Δεν θα δώσουμε σε κανέναν τέτοιο δικαίωμα», ξεκαθάρισε.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση επέλεξε ένα δρόμο ανηφορικό αλλά είναι ο δρόμος που εξασφαλίζει την ασφάλεια του σήμερα και την προοπτική του αύριο.
«θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να κλειδώσει η συμφωνία του Ιουλίου», διαβεβαίωσε και πρόσθεσε: «θα πάρουμε όποια απόφαση χρειαστεί για να μη κινδυνεύσει η πατρίδα, να διασφαλίσουμε μια σταθερή πορεία...θα κάνω όποια αλλαγή απαιτείται για να αλλάξει η χώρα».
«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά», υπογράμμισε, λίγη ώρα μετά την άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στη διάρκεια του οποίου αποφασίστηκε η λήψη νέων μέτρων, μεταξύ των οποίων η επιβολή ειδικού τέλους στα ακίνητα.
Έστειλε παράλληλα μήνυμα πως παρά τις δυσκολίες η χώρα έχει κάνει πρωτοφανή άλματα.
«Πρέπει να είμαστε συνεπείς σε αυτά που ψηφίζουμε»
Σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος, επισήμανε ότι τα μέτρα αυτά θα είναι επαρκή για το 2011 και τι 2012 εφόσον θα είμαστε συνεπείς.
«Πρέπει να είμαστε συνεπείς σε αυτά που ψηφίζουμε διαφορετικά θα πρέπει να λαμβάνονται διαρθρωτικά μέτρα», σημείωσε.
«Κανένας φόβος απόλυσης στο στενό δημόσιο τομέα»
Σχετικά με το δημόσιο τομέα, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι ούτε μαζικές απολύσεις γίνονται ούτε θα γίνουν ούτε στο μισό πάει ο μισθός του δημόσιου υπαλλήλου. «Πάμε σε ενιαίο και δίκαιο μισθολόγιο», συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου.
Διευκρίνισε ακόμη ότι «δεν έχει το φόβο της απόλυσης ο στενός δημόσιος τομέας, τουλάχιστον σήμερα».
Σε ερώτηση αν θα προτείνει άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο στη συνταγματική αναθεώρηση, απάντησε ότι «δεν πρέπει να υπάρχει ταμπού στο τι θα συζητήσουμε».
Σημείωσε παράλληλα ότι οφείλουμε να αποκομματικοποιήσουμε το ελληνικό Δημόσιο, ενώ επανέλαβε ότι ο η δημόσια διοίκηση είναι ο μεγάλος ασθενής.
«Δίνουμε μάχη για να μπορούμε να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις»
«Δίνουμε τη μάχη συνεχώς για να μπορούμε να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις», απάντησε ο Πρωθυπουργός σε ερώτηση αν θα πληρωθούν οι μισθοί και συντάξεις τον Οκτώβριο.
Επισήμανε πως αν δεν είχε κάνει η κυβέρνηση την κίνηση της δανειοδότησης θα είχαν μειωθεί κατά 70% οι συντάξεις και δημόσιοι υπάλληλοι θα έμεναν στο δρόμο.
Φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία θα φορολογούνται και θα καταβάλλονται τα χρήματα στο ελληνικό κράτος.
«Ο ελληνικός λαός δεν θέλει εκλογές, θέλει αλλαγές»
Eρωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών, ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι «ο ελληνικός λαός δεν θέλει εκλογές, θέλει αλλαγές», βάζοντας εκ νέου φρένο στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.
Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση δίνει καθημερινά μάχες και δεν φυγομαχεί, «όπως έκαναν άλλοι».
«Η ΝΔ δεν βλέπει το πρόβλημα»
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, κατηγορώντας την ότι δεν βλέπει το πρόβλημα και ότι θέλει να ρίχνει τις ευθύνες αλλού.
«Μια παράταξη η οποία έχει μεγάλες ευθύνες για το που είμαστε σήμερα θα έπρεπε να βάλει πλάτη», ανέφερε και υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλά στελέχη της ΝΔ που συμφωνούν με τη συνεννόηση, δυστυχώς όμως, όπως είπε, η ηγεσία της δεν είναι ακόμα ώριμη για κάτι τέτοιο.
«Είμαι υπερήφανος για την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ»
O κ. Παπανδρέου δήλωσε υπερήφανος για την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ η οποία, όπως είπε, στήριξε πολύ δύσκολες αποφάσεις. «Ο κάθε βουλευτής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό του», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Συμβούλιο για επενδύσεις με Έλληνες της διασποράς
Tις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί, όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, συμβούλιο για επενδύσεις με Έλληνες της διασποράς «που θα συμβάλλουν από την πλευρά τους στην προσπάθεια».
«Κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου η εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων»
Επιπλέον ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να κάνει τις έρευνες, τις συμφωνίες είτε για ΑΟΖ είτε για αγωγούς και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους που έχει.
Έστειλε παράλληλα μήνυμα στην Τουρκία πως η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να βελτιώσει τις σχέσεις με την γείτονα χώρα, ωστόσο η βάση πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί η όποια σχέση είναι η βάση του διεθνούς δικαίου.
Ερωτηθείς εάν θα αποτελέσει "casus belli" για την Ελλάδα τυχόν χρήση βίας από την πλευρά της Τουρκίας, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε: «δεν είναι καθόλου ευχάριστη η απειλή βίας και πιστεύω ότι θα επικρατήσει η νηφαλιότητα και βεβαίως πιστεύω ότι σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Διεθνής Κοινότητα δεν θα θελήσει να υπάρξει όχι μόνο βία, αλλά ούτε απειλή βίας.
Σε ερώτηση για το πώς σκοπεύει να κινηθεί η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις ΑΟΖ στο Αιγαίο, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Μέσα στο πλαίσιο της συνεργασίας και του Διεθνούς Δικαίου εμείς διεκδικούμε όλα τα δικαιώματά μας. Τα δικαιώματά μας λένε πως, όπως το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της επέκτασης των χωρικών υδάτων, το θέμα ΑΟΖ είναι θέμα δικαιώματος, αλλά και θέμα συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες. Αυτό προσπαθούμε και προωθούμε με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας».
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως θα πρέπει να υπάρχει σαφής διαχωρισμός «μεταξύ των οικονομικών μας δυσκολιών με τα όποια προβλήματα ή θέματα μεγάλα είναι εθνικής σημασίας και εξωτερικής πολιτικής», σημειώνοντας ότι «αυτό το έχουμε και καταφέρει και διαμηνύσει παντού».
Ξεκαθάρισε ακόμη πως «δεν επιτρέπουμε να παρεξηγηθεί από κανέναν ότι αυτή η αδυναμία σημαίνει πως είμαστε κι αλλού αδύναμοι ή ότι αλλού θα κάνουμε οποιεσδήποτε εκπτώσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.