Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

«Καλό κατευόδιο» στους ψαράδες της Μηχανιώνας


Η πομπή με την μπάντα μπροστά και την εικόνα του Αγίου
Νικολάου πηγαίνει προς τη σκάλα. (φωτογραφία αρχείου)

«Καλό κατευόδιο», «καλές και ειρηνικές θάλασσες», «καλή ψαριά», ήταν οι ευχές που διατυπώθηκαν από τα στόματα όλων, στην εκδήλωση, η οποία  οργανώθηκε το απόγευμα στην παραλία της Νέας Μηχανιώνας για το ξεπροβόδισμα των ψαράδων της περιοχής. Οι μηχανότρατες,ξεκινούν από το Σάββατο 1η Οκτωβρίου το μακρύ ταξίδι τους σε γαλήνιες αλλά και φουρτουνιασμένες θάλασσες, προκειμένου να φέρουν πίσω αλιεύματα που θα τους επιτρέψουν να θρέψουν τις οικογένειές τους, να βγάλουν τα έξοδα αλλά και να ενισχύσουν την τοπική οικονομία.

Κρατώντας ένα κομμάτι βασιλικό, ο ιερέας ραίνει με αγιασμό τους ψαράδες. Και εκείνοι, αφού κάνουν τον σταυρό τους, ανάβουν ένα κεράκι και ασπάζονται την εικόνα του Αγίου Νικολάου. Μοιάζει με εικόνα βγαλμένη από κινηματογραφική ταινία. Είναι σαν να γυρίζεις χρόνια πίσω, έτσι καθώς βλέπεις τους ψαράδες να παίρνουν μέρος στην κατανυκτική τελετή για το κατευόδιο, καθώς ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν για οκτώ μήνες τα σπίτια και τις οικογένειες τους και να βγουν ανοιχτά στη μεγάλη αγαπημένη, τη θάλασσα.

Συντροφιά με τους γλάρους
Οι καπετάνιοι αλλά και τα πληρώματα των 100 περίπου αλιευτικών σκαφών της Νέας Μηχανιώνας, που διαθέτει το μεγαλύτερο στόλο αλιευτικών όχι μόνο της χώρας αλλά και των Βαλκανίων, από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο, ζούνε με μοναδική τους συντροφιά τους γλάρους. «Δεν είναι εύκολο να βιώνεις σ' ένα περιβάλλον ξένο με την ανθρώπινη φύση, να μην μπορείς να φας σαν άνθρωπος, να φεύγει το κουτάλι από μπροστά σου... αλλά, τι να κάνεις;», λένε.
Τα προβλήματα είναι τεράστια. Η προσπάθεια πια δεν αφήνει περιθώρια για υψηλές απολαβές. Παλεύουν μόνο για το μεροκάματο. Το πετρέλαιο πλέον πανάκριβο, οι δυσκολίες πολλές και κοντά σε όλα αυτά, προστέθηκε τελευταία και ο πόλεμος ενάντια στις μηχανότρατες που γίνεται από κάποιους άσχετους που  ισχυρίζονται ψευδώς ότι τα αλιευτικά καταστρέφουν τον αλιευτικό πλούτο.
Μέχρι και οκτώ μήνες το χρόνο λείπουν απ' τα σπίτια τους οι ψαράδες της Νέας Μηχανιώνας. Όλο αυτό το διάστημα, οργώνουν το Αιγαίο πέλαγος και φτάνουν μέχρι και το Ιόνιο και το Κρητικό πέλαγος για την αναζήτηση της καλής ψαριάς. Χρόνια τώρα, από την παλιά πατρίδα ακόμη, τη Μηχανιώνα της Κυζίκου, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, όσοι μένουν πίσω -γυναίκες, παιδιά, γονείς- μια ευχή δίνουν σε όσους φεύγουν στο ταξίδι. «Καλές θάλασσες».
Οι ψαράδες, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας, καθώς με τη δική τους δύσκολη δουλειά και τον αγώνα τους, δίνουν δουλειά με τη σειρά τους όχι μόνο σε εκατοντάδες αλιεργάτες, αλλά και σε όσους ασχολούνται με παράλληλα επαγγέλματα, με το εμπόριο διχτυών, τις προμήθειες για τα καΐκια και τις μηχανότρατες, τη συντήρηση των ψαράδικων.
 

Η τελετή
Η τελετή για το «κατευόδιο», οργανώθηκε το απόγευμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και αρκετού κόσμου. Μια εκδήλωση τιμής και αναγνώρισης της συμβολής των ψαράδων, που ξεκίνησε με τον καθιερωμένο εσπερινό και τη λιτάνευση της εικόνας του προστάτη των ναυτικών Αγίου Νικολάου. Ακολούθησε πομπή, που με επικεφαλής την εικόνα του Αγίου και τη φιλαρμονική του δήμου να προπορεύεται και να παιανίζει, έφτασε μέχρι το τέλος της παλιάς σκάλας. Ενώ στη συνέχεια, ακολούθησε αγιασμός.
Αποχαιρετώντας τους ψαράδες και ευχόμενος «γαλήνιες θάλασσες» ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής, στάθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή των ψαράδων της Νέας Μηχανιώνας στην οικονομία του τόπου, συμβολή ιδιαίτερα σημαντική στους δύσκολους καιρούς της οικονομικής κρίσης. Ενώ παράλληλα, αφού εξέφρασε την ολόθερμη συμπαράσταση του δήμου στις προσπάθειές τους, ανέφερε τις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής για να αποτραπεί το κλείσιμο της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας, που λειτουργεί στη Ν.Μηχανιώνα, αλλά επίσης και για τη δημιουργία του Λιμενικού Ταμείου, πάλι στη Ν.Μηχανιώνα.
«Καλό κατευόδιο» ευχήθηκε σε σύντομο χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ ο πρόεδρος  της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Σκαφών Μέσης Αλιείας, Δημήτρης Ταουλτζής, ζήτησε τη συμπαράσταση όλων για να αποκρουστεί η άδικη επίθεση που γίνεται κατά των μηχανότρατων από κάποιες οικολογικές οργανώσεις, με αστήρικτες κατηγορίες. Ενώ τέλος ευχήθηκε να υπάρχει λιγότερη γραφειοκρατία για την αντιμετώπιση των αιτημάτων του κόσμου που απασχολείται με την αλιεία.
Στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν επίσης ο σε αργία ευρισκόμενος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, Κυριάκος Στεφανίδης, οι αντιδήμαρχοι Κωστής Κούτουκας και Γιώργος Λαζαρίδης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο, Γιάννης Μαυρομάτης, πολλοί δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και επίσης εκπρόσωποι των ναυτικών και λιμενικών αρχών της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.