Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Και νέα χαράτσια στο "τελικό" πακέτο μέτρων


Νέα χαράτσια, περιλαμβάνει το τελικό πακέτο μέτρων του αναθεωρημένου Μεσοπροθέσμου, που θα εφαρμοστεί μέχρι και το 2014. Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα, αναμένεται να συναντηθεί την Τετάρτη ή την Πέμπτη με τους επικεφαλής της τρόικας, που επιστρέφουν για τον τρίτο κύκλο των διαπραγματεύσεων.

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει με κάθε τρόπο προς τους δανειστές της πως θα εφαρμόσει πλήρως το πακέτο μέτρων που έχει συμφωνήσει, φέρνοντάς το ακόμα πιο μπροστά -το 2014 αντί το 2015- και σε μια κίνηση καλής θέλησης προς τους επιτηρητές.
Η πρώτη δόση και το κλίμα των μέτρων που υιοθετούνται δόθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Η Κυβερνητική Επιτροπή έχει αποφασίσει:
* να μειώσει το αφορολόγητο όριο στα 5.000 ευρώ, υφαρπάζοντας φόρο ακόμα και από συνταξιούχους των 350 ευρώ μηνιαίως,
* να περικόψει 20% έως 40% τις συντάξεις και επιπλέον 15% τις επικουρικές,
* να μειώσει από 10% μέχρι 30% το εφάπαξ,
* το μόνιμο ειδικό τέλος στα ακίνητα,
* τη μείωση μέχρι και 50% των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων μέσω του ενιαίου μισθολογίου, καθώς και
* την ένταξη 30.000 εργαζομένων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα στην εργασιακή εφεδρεία.
Στην τρόικα εναπόκειται αν θα τα αποδεχθεί ή όχι. Αλλωστε, το τελευταίο πακέτο μέτρων συμπληρώθηκε μετά την απόρριψη, ως προς την απόδοση, του ειδικού τέλους στα ακίνητα από την τρόικα.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «βρίσκονται όλα», σημείωνε χαρακτηριστικά αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Το ξεκάθαρο είναι ότι η τρόικα θέλει τώρα την εφαρμογή των μέτρων, ώστε να έχει απόδοση από το κλείσιμο του 2011.
Αμεση εξίσωση φόρων πετρελαίου
Στο πλαίσιο αυτά συζητιούνται η άμεση εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, η κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών, η αύξηση του φόρου στις καταθέσεις, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, αλλά ακόμα και οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που καλύπτουν θέσεις οι οποίες θα καταργηθούν.
Το πακέτο λιτότητας του αναθεωρημένου Μεσοπροθέσμου θα συνοδευτεί και από την τυχόν νέα συμφωνία για το κούρεμα του δημόσιου χρέους.
Η τρόικα, πάντως, φαίνεται να στέκεται περισσότερο στις καθυστερήσεις που έχει διαπιστώσει ως προς την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και των ιδιωτικοποιήσεων. Οι επικεφαλής της τρόικας, Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, έχουν επισημάνει επανειλημμένως προς τον υπουργό Οικονομικών ότι το πρόγραμμα προχωράει αργά, καθώς το μόνο που έχει γίνει είναι η πρόσληψη συμβούλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.