Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Πρώτο κουδούνι με φοβερές ελλείψεις στα σχολεία

Το πρώτο κουδούνι των σχολείων θα χτυπήσει αύριο Δευτέρα το πρωί, όμως δυστυχώς οι μαθητές θα πάνε στα σχολεία τους για να αντιμετωπίσουν τη χειρότερη πραγματικότητα των τελευταίων χρόνων. Οι περισσότεροι μαθητές, αντί για βιβλία, θα κληθούν να κάνουν μάθημα με φωτοτυπίες, ίντερνετ και DVD. Παράλληλα θα υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία, προβλήματα στις μεταφορές και μαθητές και εκπαιδευτικοί θα βρεθούν απέναντι από το σχολείο της «αγοράς» και της ημιμάθειας, που κατασκευάζεται βήμα - βήμα από την κυβέρνηση.

Οπως είναι, ήδη, γνωστό στα περισσότερα σχολεία δεν υπάρχουν βιβλία, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Σύλλογος Προσωπικού του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων, τη Δευτέρα στα σχολεία θα υπάρχει μόλις το 20% των τίτλων βιβλίων στο 60% των σχολείων! Μάλιστα, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι μειωμένο. Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συλλόγου θα φτάσουμε στα μέσα του Οκτώβρη για να πάει στα σχολεία όχι το σύνολο αλλά... το 60% των βιβλίων.
Στο μεταξύ, κι ενώ τα σχολεία θα ξεκινήσουν με συνθήκες περασμένων δεκαετιών, συνεχίζεται η μεταφορά ευθυνών μεταξύ υπουργείου Παιδείας και Ελεγκτικού Συνεδρίου για το θέμα, που δεν αφορά καθόλου τους μαθητές και τους γονείς τους, οι οποίοι καλούνται, στην ουσία, ν' αγοράσουν τα σχολικά βιβλία που πουλιούνται στα βιβλιοπωλεία από 1,5 ευρώ έως 9 ευρώ το ένα!

Μήνυμα του δημάρχου Θερμαϊκού
Σε μήνυμα που απηύθυνε ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής, με την ευκαιρία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, τονίζει τα ακόλουθα:
«Αγαπητά μου παιδιά, μαθητές και μαθήτριες, Σεβαστοί εκπαιδευτικοί, γονείς και κηδεμόνες,
Φέτος θα αναφερθώ περισσότερο στους «ποιμένες» της γνώσης, τους καθηγητές και δασκάλους. Σίγουρα δεν είναι εύκολη η αποστολή σας, ιδίως τη σημερινή δύσκολη και ύπουλη εποχή, όπου το λειτούργημά σας δημιουργεί ακόμη υψηλότερες προσδοκίες της Ελληνικής κοινωνίας για ποιοτικότερη εκπαίδευση.
Τα αισθήματα σεβασμού και εκτίμησης όλων μας είναι αληθινά και αδιαμφισβήτητα στα πρόσωπά σας, καθότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είστε οι σημαντικότεροι κοινωνοί της γνώσης στα πιο σοβαρά και σπουδαία δημιουργήματα της ζωής μας, τα παιδιά μας.
Της τεκμηριωμένης, όμως, γνώσης, που όλοι εσείς οι μαθητές πρέπει να «εκμεταλλευτείτε» για να προχωρήσετε σε ορθές πράξεις, μέσω των σωστών συλλογισμών, αναγνωρίζοντας και απορρίπτοντας τους λανθασμένους.
Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς έχει χτυπήσει εδώ και λίγα λεπτά. Αυτή η περίοδος της ζωής σας είναι η καλύτερη, είτε πρόκειται για τους «Βενιαμίν» των σχολείων, τα «πρωτάκια», που παλεύετε σήμερα να σηκώσετε το βάρος της νέας τσάντας σας, είτε πρόκειται για τους τελειόφοιτους, που βρίσκεστε σε γνώριμο «έδαφος» και μπαίνετε στην τελική ευθεία των προσπαθειών σας…
Επωφεληθείτε, καρπωθείτε, εφοδιαστείτε με όσες περισσότερες γνώσεις μπορείτε… Είναι αυτές που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα στην ιστορία της χώρας μας, της Ελλάδας μας… να διατηρούμε πλάνες και τέτοια άγνοια ή ημιμάθεια με συνέπεια την αυταπάτη, το ψέμα, το λάθος, που οδηγούν σε μη αποτελεσματικές ενέργειες, αποτυχημένες προβλέψεις, υπονόμευση της δημιουργικότητάς μας, λανθασμένη αντίληψη των γεγονότων και, κυρίως, την διατάραξη της εσωτερικής ηρεμίας μας, η οποία τροφοδοτεί την αδικία και τη δυστυχία στους γύρω μας ξανά και ξανά…
Με ειλικρινή αγάπη και υπόσχεση ότι η διοίκηση του Δήμου θα βρίσκεται στο πλευρό σας, όπως κάθε χρόνο παρά τις δύσκολες εποχές που διανύουμε, σας εύχομαι Υγεία, Δημιουργικότητα και Καλή Χρονιά!»


Μήνυμα του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θερμαϊκού κ. Κυριάκος Στεφανίδης, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, απηύθυνε το ακόλουθο μήνυμα:
"Αγαπητά παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί
Εκ μέρους όλων των Δημοτικών Συμβούλων σας εύχομαι μια καλή, δημιουργική και παραγωγική νέα σχολική χρονιά.
Σ´ αυτήν την κρίσιμη για την χώρα μας συγκυρία, ο καθένας μας από το πόστο του πρέπει να προχωρήσει μπροστά. Οι μαθητές θα πρέπει να πάρουν όσες πληροφορίες μπορούν, για να αποκτήσουν την απαραίτητη γνώση, που θα τους χρειαστεί στο μέλλον. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θα πρέπει να μεταλαμπαδεύσουν την σοφία τους, με τον πιο αποδοτικό τρόπο. Εμείς δε οι πολιτικοί και ταυτόχρονα γονείς θα πρέπει να είμαστε δίπλα τους, συμπαραστάτες με πολύ αγάπη. Πρέπει να δούμε αυτήν την προσπάθεια, σαν μια προσπάθεια για ανόρθωση της πατρίδας μας. Πρέπει να αποκτήσουμε πίστη στις δυνατότητές μας, να γίνουμε περισσότερο αλληλέγγυοι μεταξύ μας, να έχουμε μεγαλύτερη οργάνωση και να εργαστούμε συστηματικότερα με όλες μας τις δυνάμεις. Καλώ όλους να επιδείξουμε υπευθυνότητα και να κάνουμε την υπέρβαση που χρειάζεται η πατρίδα μας.
Σας διαβεβαιώ ότι όλοι εμείς οι Δημοτικοί Σύμβουλοι ανεξάρτητα σε ποια παράταξη ανήκουμε θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα προκύψουν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Στεφανίδης Κυριάκος
Πρόεδρος Δ.Σ. 
Δήμου Θερμαϊκού"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.