Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

"BOΡοινά": Η γιορτή κρασιού της Θεσσαλονίκης αυτό το Σάββατο στο λιμάνι


Πολλά υπόσχονται οι Βορειοελλαδίτες οινοπαραγωγοί, που πραγματοποιούν αυτό το Σάββατο στην προβλήτα 1 στο λιμάνι από τις 18:00 μέχρι τις 23:00 τα «ΒΟΡοινά», την καθιερωμένη πλέον μεγαλύτερη γιορτή εμφιαλωμένου κρασιού στη Θεσσαλονίκη.


Με είσοδο πέντε ευρώ, οι επισκέπτες θα μπορούν να δοκιμάσουν τις νέες σοδειές βορειοελλαδίτικων κρασιών, συνοδεύοντάς τις με τοπικά γαστριμαργικά εδέσματα. 
Η για όγδοη χρονιά γιορτή του κρασιού επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις για τους επισκέπτες με σημαντικότερη ότι θα έχουν την ευκαιρία να επιστρέψουν στα σπίτια τους με πολλά μπουκάλια κρασί, αρκεί να είναι και λίγο...τυχεροί, ενώ είναι σίγουρο ότι θα απολαύσουν με την αποχώρησή τους από τη γιορτή και γλυκιά μουσταλευριά από το μούστο που απέμεινε από τον τρύγο των σταφυλιών.
Το μόνο που πρέπει να κάνουν όσοι θέλουν να κερδίσουν μπουκάλια κρασί είναι να συμμετέχουν στο διαγωνισμό γευσιγνωσίας και στο παιχνίδι του χαμένου θησαυρού. Ο διαγωνισμός διαρκεί από τις 18:00 μέχρι τις 20:00 και οι επισκέπτες θα μπορούν να συμμετέχουν, κρίνοντας ποιο κρασί προτιμούν από όσα δοκίμασαν.
Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα. Το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού ουσιαστικά μοιάζει με αυτό της τυφλόμυγας με τη διαφορά ότι δεν δένονται τα μάτια του επισκέπτη παρά μόνο θα πρέπει να ξεχωρίσει τί είδους κρασί πίνει πάνω-κάτω και αυτό είναι αρκετό για να κερδίσει μερικά μπουκάλια κρασί των 37 μελών των Οίνων Βορείου Ελλάδος.
Για τους καλούς φίλους του κρασιού, που δεν περιορίζονται στην ωραία ζάλη ή στη μέθη πίνοντας ένα κρασί, αλλά έχουν μια ιδιαίτερη σχέση μαζί του ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι τέσσερις θεματικές ενότητες των φετινών Βοροινών. Πρόκειται για γευσιγνωσία των «Βοροινών» Ροζέ και Αφρώδη, τους δρόμους του κρασιού της Βορείου Ελλάδος, το έργο της Πανελλήνιας Ενωσης Οινοχόων που θα κάνει επίδειξη του τρόπου, με τον οποία θα πρέπει να ανοίγεται και να σερβίρεται το κρασί και παρουσίαση και γευστική δοκιμή των τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων από τη Βόρεια Ελλάδα. Σχετικό σταντ με πληροφορίες για τη γιορτή των «Βοροινών» υπάρχει στις οδούς Ικτίνου με Τσιμισκή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Τη γιορτή παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ενωσης Οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδος, Γιάννης Βογιατζής και οι Ευάγγελος Τσάνταλης και Βαγγέλης Γεροβασιλείου, ενώ αισθητή ήταν η απουσία του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος επίσης είναι αμπελουργός, από τη συνέντευξη Τύπου. «Θέλουμε να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη προορισμό για καλό κρασί και για καλό φαγητό» δήλωσε σχετικά με τη γιορτή του κρασιού στην πόλη ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας, ο οποίος εκπροσώπησε και το δήμαρχο.

Εξαιρετική η φετινή χρονιά
«Εξαιρετική» χαρακτήρισε τη φετεινή χρονιά για τις σοδειές ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου. «Ολοκληρώνεται η περίοδος του τρύγου και θα δούμε αν θα πιούμε καλό κρασί, καθώς ήδη έχει παραχθεί το 90% της συνολικής ποσότητας. Ηδη, έχει ολοκληρωθεί ο τρύγος για τα λευκά κρασιά και απομένουν λίγα αμπέλια για να τρυγηθούν για τα κόκκινα κρασιά στη Βόρεια Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Γεροβασιλείου, τονίζοντας ότι «θα βγει εξαιρετικής ποιότητας κρασί από όσα αμπέλια τρυγήθηκαν μέχρι τώρα, διότι οι καιρικές συνθήκες ήταν πάρα πολύ καλές, με αρκετές βροχές την άνοιξη και ηλιοφάνεια το καλοκαίρι.
 «Απαράδεκτο» χαρακτήρισε ο ίδιος τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από την ΕΕ για περονόσοπορο από οινοπαραγωγούς στη νότια Ελλάδα, τονίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις δυσφημούν το ελληνικό κρασί στη διεθνή αγορά. «Οι Βορειοελλαδίτες οινοπαραγωγοί είναι λίγο πιο ψαγμένοι», πρόσθεσε, «και δεν επιτρέψαμε στους εαυτούς μας να έχουμε προβλήματα με τον περονόσπορο», πρόσθεσε.  

Το χειμώνα διαγωνισμός κρασιού στη Θεσσαλονίκη
Νέος διαγωνισμός κρασιού θα πραγματοποιηθεί το χειμώνα στη Θεσσαλονίκη, αν και δεν έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία και ο ακριβής τόπος διεξαγωγής του. Ο κ. Βογιατζής δήλωσε σχετικά ότι «ο διαγωνισμός θα έχει το όνομα της Θεσσαλονίκης», προσθέτοντας ότι «η Θεσσαλονίκη είναι η πρωτεύουσα του κρασιού της Βορείου Ελλάδος και ότι οι τα 37 μέλη της Ενωσης Οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδος επιδιώκουν να αποκτήσει η πόλη το δικό της Σπίτι του Κρασιού».Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.