Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Διαδημοτική συνεργασία για παράκτια συγκοινωνία

Διαδημοτική συνάντηση εργασίας με σκοπό τον συντονισμό του έργου, τις ανάγκες, τους σχεδιασμούς και, κυρίως, την προώθηση στην κεντρική εξουσία και άμεση επίλυση των θεμάτων που χρήζουν προτεραιότητας για την ανάπτυξη του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης είχαν δήμαρχοι και εκπρόσωποι εννέα Δήμων (Θερμαϊκού, Θεσσαλονίκης, Πυλαίας – Χορτιάτη, Καλαμαριάς, Θέρμης, Δέλτα, Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Συκεών-Νεάπολης).

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη στην αίθουσα συσκέψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης και η ατζέντα περιελάμβανε θέματα που αφορούν στο συντονισμό των πολιτιστικών δράσεων, την προστασία και αναβάθμιση του περιαστικού δάσους Θεσσαλονίκης, την παράκτια συγκοινωνία, τις αστικές συγκοινωνίες, την κυκλοφορία και τους χώρους στάθμευσης, την διαχείριση των απορριμμάτων, την ενίσχυση της τουριστικής προβολής της περιοχής μέσω του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, κ.α.
Κατά τη σύσκεψη διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων και σύμπνοια όλων των συμμετεχόντων σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα της στήριξης του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ενίσχυσης των ΟΤΑ με δικαιοδοσίες που θα αποκεντρώνουν αρκετές αρμοδιότητες της κεντρικής διοίκησης, σύμφωνα με τον «Καλλικράτη».
Ο Δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής, δήλωσε απόλυτα σύμφωνος σε αυτά που μπορούν να διεκδικήσουν όλοι μαζί οι Δήμοι. «Καλύτερα πολλοί, παρά ένας», τόνισε εμφαντικά και συνέχισε επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο η πόλη, αλλά και οι περιφερειακοί δήμοι, στους οποίους σιγά σιγά άρχισε να δίνεται έμφαση, αφού φυτεύτηκε ο σπόρος για την τακτική επικοινωνία των Δημάρχων και τίποτε, πλέον, δεν μπορεί να μας στερήσει τη διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος στην περιοχή που ζούμε».
Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση των Δήμων ζήτησε την παρέμβαση όλων των δημάρχων στην κεντρική εξουσία, έτσι ώστε να ξαναενεργοποιηθεί το πρόγραμμα «Ελλάδα» για να ολοκληρωθούν έργα που παραμένουν ημιτελή και δυσχεραίνουν τη ζωή των πολιτών.
Σχετικά με το θέμα της διάνοιξης του δρόμου των ΚΑΑΥ, υπογράμμισε την σπουδαιότητά της «αφού σε περίπτωση πυρκαγιάς, πλημμύρας, ατυχήματος ή κάποιων έντονων καιρικών φαινομένων, ο δήμος Θερμαϊκού κόβεται στα δύο και οι κάτοικοι, κυρίως, της Αγίας Τριάδας, του Αγγελοχωρίου και της Νέας Κερασιάς είναι υποχρεωμένοι να διανύσουν αρκετά επιπλέον χιλιόμετρα μέχρι να φτάσουν στον κεντρικό δρόμο Θεσσαλονίκης – Μηχανιώνας».
Ως προς την μετεγκατάσταση του Πανεπιστημίου «Μακεδονία» ζήτησε τη συνδρομή όλων των δημάρχων για την άσκηση πίεσης προς τις υπηρεσίες της Αθήνας με σκοπό την ενεργοποίηση της κρατικής μέριμνας στο θέμα της μετακόμισης των Ρομά σε άλλη κατάλληλη περιοχή.
Ο κ. Αλεξανδρής αξίωσε και καλύτερη συνεργασία με τον ΟΑΣΘ σχετικά με την πιο τακτική και χωρίς ταλαιπωρία επικοινωνία των πολιτών – κατοίκων των τέως Δήμων που συνενώθηκαν με το δήμο Θερμαϊκού και ζήτησε τη συστράτευση όλων των ομολόγων του σε ό,τι αφορά στην αναβάθμιση του λιμανιού της Νέας Μηχανιώνας και την ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Γεώργιος Λαζαρίδης.


Σύσκεψη στην Περιφέρεια
Νωρίτερα, οι κ.κ. Αλεξανδρής και Λαζαρίδης μετείχαν σε σύσκεψη υπό τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Απόστολο Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα τον καθορισμό του φορέα, ο οποίος θα αναλάβει να προχωρήσει το εγχείρημα της υλοποίησης της παράκτιας συγκοινωνίας.
Κατά τη σύσκεψη, διευκρινίστηκε η δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ όλες οι μελέτες που απαιτούνται (περιβαλλοντικές, γεωτεχνικές, λιμενικές) για τα έργα υποδομής, με σκοπό την τελική χρηματοδότηση της κατασκευής των στάσεων από το ΕΣΠΑ. Επίσης,  καθορίστηκε το σχήμα του φορέα το οποίο θα αναλάβει να προχωρήσει την αδειοδότηση, κατασκευή και τον τελικό διαγωνισμό για την εύρεση ιδιώτη επενδυτή για το έργο της παράκτιας συγκοινωνίας. Ο φορέας αυτός θα είναι ένα Δίκτυο μεταξύ της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης και των εμπλεκόμενων δήμων, όπως προβλέπεται από τον Καλλικράτη.
Αποφασίστηκε, επίσης, να συναφθεί ένα σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης και των πέντε εμπλεκόμενων δήμων ( Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Θερμαϊκού, Δέλτα και Πυλαίας-Χορτιάτη), στο οποίο θα καθορίζεται ο συντονιστικός ρόλος της αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης για την υλοποίηση του εγχειρήματος της παράκτιας συγκοινωνίας, βάσει των μητροπολιτικών αρμοδιοτήτων, καθώς και η πραγματοποίηση των μελετών και η προκήρυξη των διαγωνισμών για την κατασκευή των έργων υποδομής από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.                                                                 «Η παράκτια συγκοινωνία θα σημάνει το τέλος της ταλαιπωρίας χιλιάδων, κυρίως, εργαζομένων της περιοχής του δήμου μας. Πρόκειται για την πιο μακρόπνοη επένδυση, που, κυριολεκτικά, θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, παράλληλα με την ανάπτυξη που θα γευθούν τομείς όπως η τοπική οικονομία ή ο τουρισμός», επεσήμανε ο Δήμαρχος Θερμαϊκού μετά το τέλος της συνάντησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.