Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Περί μονεταρισμού, Δήμων και ανωνύμων εταιριών

Τζωρτζ Μπους και Μιλτον Φρίντμαν. "Ούνα φάτσα, ούνα ράτσα"
Κάποιος «Ηλιόπουλος Φώτης», σχολιάζοντας το άρθρο μας «Για κάποιους που θέλουν τους δήμους Ανώνυμες Εταιρίες», μας εγκαλεί ότι έχουμε… «μαύρα μεσάνυχτα» για το τι σημαίνει μονεταρισμός. Πολυάσχολος καθώς είναι, φαίνεται ότι δεν πρόλαβε να διαβάσει για τον δημιουργό του μονεταρισμού, τον Μίλτον Φρίντμαν (1912-2006) και τις θεωρίες του για τον  πλέον ακραίο νεοφιλευθερισμό της αγοράς.
Ο πατέρας του μονεταρισμού
Μ.Φρίντμαν σε εξώφυλλο
Τον Φρίντμαν, τον πατέρα της «θεραπείας σοκ», τον εμπνευστή της οικονομικής πολιτικής που εφάρμοσαν τα χουντικά καθεστώτα του Πινοσέτ στη Χιλή, στην Αργεντινή και άλλες λατινοαμερικανικές χώρες. Τον θιασώτη της ιδέας ότι πρέπει να καταργηθούν τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, ώστε οι άνθρωποι που σήμερα εξαρτώνται από αυτά, να γίνουν… «αυτοδύναμοι, αντί κηδεμονευόμενοι του κράτους». Αλλά και να συρρικνωθεί η κοινωνική ασφάλιση σταδιακά, «προκειμένου ο κόσμος να κάνει τις δικές του ρυθμίσεις για τη σύνταξη του» (Μ. Friedman and R. Friedman, Free to choose, Penguin 1980).  
Στο ίδιο πνεύμα του μονεταρισμού, κινούνται όσοι θέλουν τους δήμους στην Ελλάδα να λειτουργούν ως Ανώνυμες Εταιρίες, με κίνδυνο να βάλουν λουκέτο όταν αποτύχουν να στραγγαλίσουν οικονομικά τους δημότες . Αλλά και όσοι στο πρόσφατο παρελθόν αποκαλούσαν με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς τους συμπολίτες τους που αγωνίζονται κατά των εξοντωτικών μέτρων που επιβάλει η τρόϊκα στη χώρα μας.
Ας αφήσει λοιπόν στην άκρη τα ψευδοδιλλήματα περί «ελεύθερης ή κομμουνιστικής οικονομίας» αυτός ο κ. «Ηλιόπουλος» και ας κάνει τον κόπο να γράψει τα στοιχεία της διεύθυνσής του για να του στείλουμε ταχυδρομικά τις απόψεις μας.
Υ.Γ. Γνωρίζουμε κάποιον στο δήμο Θερμαϊκού που αλλάζει τα ψευδώνυμα σαν τα πουκάμισά του. Λέτε να πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο;   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.