Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Ι.Αλεξανδρής: "Βρισκόμαστε σε οικονομικό αδιέξοδο"


«Ταφόπλακα στην αυτοδιοίκηση, αποτέλεσε ο “Καλλικράτης”», δηλώνει ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Δέλτα» του κ. Τατιανού Μάγγου. Ενώ αναφέρεται επίσης στα προβλήματα που ανέκυψαν στην ΤΕΘ, στην αθώωση του κ. Γιάννη Μαυρομάτη, στο «Φαραωνικό» όπως κάποιοι αποκαλούν έργο της οδού Ανθέων, το πρόβλημα με τα σκουπίδια και το νερό.

Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό του έργου της δημοτικής αρχής για τα δύο αυτά χρόνια που είναι στη διοίκηση, ο κ. Αλεξανδρής επισημαίνει την άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία βρέθηκαν όλοι οι δήμοι της χώρας και την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλουν για να μπορέσουν να ανταποκριθούν και στις στοιχειώδεις ακόμη ανάγκες τους και τονίζει:
«Ο δήμος μας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια με σκοπό να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής μας. Σίγουρα ως διοίκηση θα επιθυμούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερα πράγματα. Αλλά δυστυχώς, όταν βρίσκεσαι μπροστά σε ένα αδιέξοδο όπου από τη μία μεριά οι πόροι από την κεντρική διοίκηση συνεχώς συρρικνώνονται δραματικά από μέρα σε μέρα, και από την άλλη μεριά τα έσοδα του δήμου περιορίζονται επίσης ραγδαία καθώς η οικονομική δραστηριότητα έχει συρρικνωθεί και αυτή σημαντικά, τα περιθώρια λειτουργίας καθίστανται ασφυκτικά».
Σχολιάζοντας την αθωωτική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον πρώην δήμαρχο Μηχανιωνας κ. Γιάννη Μαυρομάτη, ο δήμαρχος Θερμαϊκού λέει ότι η διοίκηση του δήμου ουδέποτε θέλησε να παρέμβει είτε να κρίνει το έργο της δικαιοσύνης και προσθέτει: «Παραμένονντας πιστοί σε αυτή την αρχή, σεβόμαστε την απόφαση των δικαστικών αρχών και δεν τη σχολιάζουμε. Θεωρούμε το θέμα λήξαν».
Σχετικά με το πάρκο της οδού Ανθέων και απαντώντας στο ερώτημα «γιατί επιλέχθηκε αυτό το έργο και όχι κάποιο άλλο πιο παραγωγικό», ο κ. Αλεξανδρής αναφέρει ότι είναι εντελώς άστοχο και διατυπώνεται εκ του πονηρού. «Για όσους δεν γνωρίζουν, θα ήθελα να τους  πληροφορήσω ότι  τους άξονες των προγραμμάτων δεν τους ορίζουμε εμείς, αλλά η κεντρική διοίκηση και οι περιφέρειες που σχεδίασαν το ΕΣΠΑ. Με δεδομένο αυτό, οι δήμοι δεν καλούνται να επιλέξουν τι πρόγραμμα θέλουν να υλοποιήσουν, αλλά όταν ανοίγει κάποιο πρόγραμμα και προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν προτάσεις, υποβάλλουν τις προτάσεις διεκδικώντας και τα αντίστοιχα κονδύλια. Δικός μας στόχος είναι να αξιοποιούμε στο μέγιστο την κάθε δυνατότητα που μας δίνουν  τα Ευρωπαϊκά προγράμματα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναφέρεται στη «Αειφόρο ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  και πιο συγκεκριμένα «Στη δημιουργία – αναβάθμιση ανοικτών δημοτικών χώρων αναψυχής» λαμβάνοντας υπόψη κατά το σχεδιασμό την προστασία και την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος».
Αναφορικά με τα σκουπίδια ο δήμαρχος Θερμαϊκού εκφράζει αισιοδοξία ότι το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα θα βελτιωθεί σημαντικά με τη νέα χρονιά. Ενώ σχετικά με το νερό παρατηρεί πως «το νερό του δήμου μας είναι καθαρό και οι πολίτες μπορούν να το χρησιμοποιούν άφοβα». Για να προσθέσει στη συνέχεια:
«το γεγονός ότι ο δήμος είναι παραθαλάσσιος οδηγεί ορισμένες  στην εμφάνιση του φαινομένου της υφαλμύρωσης. Όσες φορές προέκυψε αυτό το πρόβλημα, οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν εγκαίρως.
Όσον αφορά στα τιμολόγια ύδρευσης και αποχέτευσης, καταβάλλουμε προσπάθειες και ασκούμε πιέσεις προς την ΕΥΑΘ προκειμένου να επιτευχθεί μείωση στο τέλος αποχέτευσης, ενώ στην ύδρευση πρέπει να τονιστεί ότι οι χρεώσεις του Δήμου μας είναι από τις χαμηλότερες στην Ελλάδα».

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.