Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Μετάδοση της κρίσης στην Ελλάδα φοβούνται τραπεζίτες


Την έντονη ανησυχία τους για τον κίνδυνο μετάδοσης και στην Ελλάδα του κλίματος πανικού που επικρατεί στις τάξεις των πολιτών στην Κύπρο μετά την απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» των καταθέσεων στ κυπριακές τράπεζες, εκφράζουν κορυφαίοι τραπεζίτες.

Η απόφαση του Eurogroup σε εφάπαξ εισφορά 9,9 % για τις καταθέσεις σε κυπριακές Τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ και 6,7 % για τις καταθέσεις που είναι κάτω των 100.000, προκάλεσε σοκ στην Κύπρο.  Ηταν μία απόφαση που δεν έχει προηγούμενο τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι κύπριοι έμαθαν τα ξημερώματα του Σαββάτου τα άσχημα νέα και κατέκλυσαν τα ATM (το Σάββατο οι Τράπεζες είναι κλειστές) όπου και έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.
Πολύ γρήγορα διαπίστωσαν ότι τα ΑΤΜ δε λειτουργούσαν και δεν μπορούσαν να προσωρήσουν σε αναλήψεις με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση. Τελικά,  έγινε γνωστό ότι οι Τράπεζες επιτρέπουν την ανάληψη ποσού μέχρι 600 ευρώ από τις αυτόματες ταμειακές μηχανές. 
Τραπεζικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν «επικίνδυνη» για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα την απόφαση που έλαβαν οι Ευρωπαίοι, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να προκαλέσει ντόμινο ανησυχίας σε όλον τον Ευρωπαϊκό Νότο.
«Ποιος διασφαλίζει σήμερα στους καταθέτες στις χώρες που εφαρμόζουν πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ότι δεν θα επιβληθούν στο μέλλον ανάλογα μέτρα για την χρηματοδότηση των ελλειμμάτων τους» αναρωτιέται έμπειρο τραπεζικό στέλεχος.
Ο ίδιος σημειώνει ότι σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι δεν ξεκαθαρίσουν ότι η περίπτωση της Κύπρου, όπως και το ελληνικό PSI το 2012, είναι μοναδική, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επαναληφθούν φαινόμενα διαρροών καταθέσεων από την ευρωπαϊκή περιφέρεια προς ασφαλείς χώρες της ευρωζώνης ή της ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του 2012 η διπλή εκλογική αναμέτρηση κόστισε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα απώλειες σε ρευστότητα της τάξης των 18 δισ. ευρώ, η πλειονότητα των οποίων έχει πλέον επιστρέψει στις ελληνικές τράπεζες.
Εάν προκληθεί νέα διαρροή αποταμιεύσεων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, θα επιβαρυνθούν τα επίπεδα ρευστότητας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.  
Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες πληροφορίες, οι καταθέσεις που βρίσκονται σε κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα δε θα συμμετάσχουν στο «κούρεμα».
Αυτό είναι λογικό διότι σε διαφορετική περίπτωση θα τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα των τραπεζών και στην Ελλάδα, ενδεχόμενο που θα επιβάρυνε το πακέτο διάσωσης των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.
Εξάλλου, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τις καταθέσεις που βρίσκονται σε υποκαταστήματα και θυγατρικές ελληνικών ομίλων στην Κύπρο.
Τα πάντα θα οριστικοποιηθούν με το νόμο που θα ψηφίσει η κυπριακή Βουλή μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.
Ως προς τις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα αυτές δεν θα υποστούν κανένα κούρεμα και θα μεταφερθούν μέχρι την Τρίτη σε εγχώριο τραπεζικό ίδρυμα, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.