Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

"Μία βαλίτσα μαύρο χαβιάρι"


Το βιβλίο της Σοφίας Προκοπίδου με τίτλο «Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αφοι Κυριακίδη, θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 12 Απριλίου 2013, ώρα 19:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, (Εθνικής Αμύνης 4).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δημοσιογράφος Άννα Παναγιωταρέα, καθηγήτρια του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, ο  δημοσιογράφος και συγγραφέας Σπύρος Κουζινόπουλος, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Εθνος»,  Χρίστος Τελίδης και ο εκδότης Τάσος Κυριακίδης.
Απόσπασματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Χριστίνα Σαχινίδου και Τάσος Πανταζής.
Θα συμμετεχουν  ο πιανίστας,Παναγιώτης Τροχόπουλος, μαθητής του θρυλικού βιρτουόζου Nikolai Petrov, ο μουσικοσυθέτης και λυράρης Παντελής Παυλίδης και τραγουδίστρια Ειρήνη Κρυθαρίδου.
Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν οι ήρωες των ιστοριών Αχιλλέας Τσεπίδης και  Όμηρος Μουστίδης. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η έκδοση αποτελείται από  συλλογή 18 διηγημάτων με μία κεντρική ηρωίδα την Αντιγόνα που είναι στη θέση της ακροάτριας ή παρατηρήτριας, αλλά και πρωταγωνίστριας στα γεγονότα που συμβαίνουν στην πρώην ΕΣΣΔ και την Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια.
Οι τίτλοι των διηγημάτων
μιλάνε από μόνοι τους: «Ο μικρός Στάλιν», «Ο Αχιλλέας και ο Βοροσίλοβ», «Ο ξάδελφος Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β'» , «H γιαγιά Μαρία, o γάτος και o Στάλιν», «Πως ο θείος Κώστας έφτυσε το Λένιν», «Ο Όμηρος και η Μαρία Κάλλας», «Ο Αχιλλέας και το 26ο συνέδριο του ΚΚΣΕ»,  «Μυστική οργάνωση «Παιδαγωγική Εταιρία», «ΚΚΣΕ και το νεφρό της Αντιγόνας», «Ο «Γάμος» της 25ης Μαρτίου»…
Αλλά και τα υπόλοιπα διηγήματα: «Η γιαγιά – ρατσίστρια», «Η γριά Λεμόνα φεύγει στον Παράδεισο», «Γλυκό από σύκα», «Το θέατρο του Αχιλλέα», «Οι θείοι Σόνια και Κόλια και η γουρούνα τους Κάτκα», «Ο Πατέρας Βάνια», «Η Βάλια, το ποδήλατο της και ο έρωτας του Βάνια», «Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι», επίσης αναφέρονται στις προσωπικές ιστορίες που διαδραματίζονται στην εποχή μεγάλων ιστορικών αλλαγών.
Οι ήρωες περνούν από πολλές συμπληγάδες και φτάνουν σε ένα και μοναδικό καταφύγιο που έχει μόνιμες αξίες και τους δυναμώνει για να συνεχίζουν τη
ζωή τους. Είναι η αγάπη και αθωότητα, που τους σώζει και τους δίνει ελπίδα και ευτυχία. Όλοι τους είναι πραγματικά ευτυχισμένοι άνθρωποι γιατί μπόρεσαν και επιβίωσαν με όχημα τη απόλυτη πίστη ότι ... η ζωή είναι ωραία ότι και αν μας επιφυλάσσει η μοίρα, γιατί το κάθε τέλος είναι και μια αρχή...

Η Σοφία Προκοπίδου
Είναι δημοσιογράφος. Στην Ελλάδα ζει  από το 1990. Είναι φιλόλογος της ρωσικής φιλολογίας και εργάστηκε πολλά χρόνια στη Μέση εκπαίδευση ως καθηγήτρια στο Σότσι της Ρωσίας. Εργάστηκε στην ΕΡΤ3. Τα τελευταία 16 χρόνια εργάζεται  στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.
Έχει γράψει στην ελληνική γλώσσα δυο θεατρικά έργα «Η χώρα των μανταρινιών» και «Η Ρόζα και η ‘Αντα» Όλα τα έργα της είναι ανθρωποκεντρικά με φόντο τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα. Το «Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι» είναι το πρώτο της λογοτεχνικό βιβλίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.