Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Σπύρος Κουζινόπουλος: «Μέτρα για να μην μετατραπεί ο δήμος Θερμαϊκού σε σκουπιδότοπο»

«Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν εγκαίρως μέτρα ώστε ο δήμος Θερμαϊκού, ο κατ΄εξοχήν τουριστικός δήμος της Θεσσαλονίκης, να μην μετατραπεί το καλοκαίρι σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο», τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Θερμαϊκού, Σπύρος Κουζινόπουλος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο γραφείο του απερχόμενου δημάρχου κ.Γιάννη Αλεξανδρή.

Όπως επισήμανε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», υπάρχει κίνδυνος το χρονικό διάστημα από 18 Μαίου που θα διεξαχθούν οι εκλογές, έως την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε θα αναλάβει η νέα δημοτική αρχή, να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στο δήμο, εξ αιτίας του κενού που θα υπάρξει, αλλά και της απαγόρευσης προσλήψεων διμηνιτών, με μεγαλύτερη επίπτωση στην έγκαιρη και σωστή αποκομιδή των απορριμμάτων.
«Αν συμβεί κάτι τέτοιο σε μία περίοδο που η τουριστική κίνηση στο δήμο Θερμαϊκού θα βρίσκεται στην κορύφωσή της, αυτό θα αποτελέσει καταστροφή για την περιοχή μας», παρατήρησε ο υποψήφιος δήμαρχος Σπύρος Κουζινόπουλος. Προτείνοντας παράλληλα στον δήμαρχο κ.Αλεξανδρή να οργανώσει τις προσεχείς ημέρες σύσκεψη όλων των υποψηφίων δημάρχων για το δήμο Θερμαϊκού. Προκειμένου να δεσμευθούν όλοι, ότι όχι μόνο δεν θα προβάλλουν προσκόμματα, αλλά απεναντίας θα βοηθήσουν την απερχόμενη δημοτική αρχή να οργανώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ακόμη και με την κινητοποίηση εθελοντών, το έργο της έγκαιρης αποκομιδής των σκουπιδιών.
«Θα είναι τραγικό να προσπαθεί ο δήμος μας από τη μία να κατακτήσει όσο το δυνατόν περισσότερες «Γαλάζιες Σημαίες» και να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες και τουρίστες, και από την άλλη να ακυρώνεται αυτή η προσπάθεια με τη συσσώρευση σκουπιδιών, μπάζων και ογκωδών αντικειμένων.

Το πρόγραμμα της «Συμπολιτείας» για τα απορρίμματα
Στις προτεραιότητες της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού»,  – όπως περιγράφεται στο πρόγραμμά της που θα κυκλοφορήσει σύντομα-  είναι η εφαρμογή ενός ριζικά νέου σχεδιασμού στη διαχείριση των απορριμμάτων. Με προτεραιότητα την πρόληψη και μείωση της παραγωγής αποβλήτων, την ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση υλικών και τον διαχωρισμό των επικίνδυνων αποβλήτων. Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει άμεση θεσμοθέτηση διαδικασιών συντονισμού-αξιολόγησης του συστήματος διαχείρισης σε κάθε επίπεδο (δημιουργία ενιαίας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένου, έλεγχος και παρακολούθηση της αποδοτικότητας όλων των επιμέρους δράσεων), διορθωτικές παρεμβάσεις και ανάπτυξη ελεγκτικού μηχανισμού με συντονισμό σε κάθε επίπεδο.
Κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της αντιδημαρχίας Καθαριότητας, παράγονται περίπου 18 εκατομμύρια κιλά απορρίμματα στην περιοχή του δήμου Θερμαϊκού, που σημαίνει κάπου 72.500 κιλά ημερησίως. Ενώ επίσης υπάρχουν το χρόνο και άλλα 1.600.000 κιλά ανακυκλώσιμα υλικά, δηλαδή 6.500 κιλά ανακυκλώσιμα την ημέρα. Που σημαίνει ότι  το ποσοστό της ανακύκλωσης στο δήμο Θερμαϊκού, ανέρχεται στο 8,26% του συνολικού όγκου σκουπιδιών. Δηλαδή συνολικά προκύπτουν ετησίως περίπου 20.000.000 κιλά σκουπιδιών στα οκτώ δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Θερμαϊκού.
Η νέα δημοτική αρχή, με δήμαρχο τον Σπύρο Κουζινόπουλο, θα αναπτύξει στο έπακρο την κομποστοποίηση σε οικιακό, επιχειρησιακό και δημοτικό επίπεδο, καθώς η μείωση του όγκου των παραγόμενων καθημερινά απορριμμάτων, θα σημάνει τη μείωση των λειτουργικών δαπανών του δήμου για την καθαριότητα, άρα τη μείωση των δημοτικών τελών.  

Στην κατεύθυνση αυτή θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση των κατοίκων, προβολή της ανακύκλωσης και παροχή εξοπλισμού για οικιακή κομποστοποίηση. Επίσης, κοινωνικές δράσεις και επιλογή τιμολογιακών μέτρων για την προώθηση προϊόντων που παράγουν λιγότερα απόβλητα. Ενδιαφέροντα στοιχεία για την πολιτική που θα εφαρμόσει η νέα δημοτική αρχή με τον Σπύρο Κουζινόπουλο, προκειμένου να απαλλαγεί ο δήμος Θερμαϊκού από τη μάστιγα των σκουπιδιών και να ξεβρωμίσει επιτέλους ο τόπος, θα υπάρχουν στο πρόγραμμα της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» που θα κυκλοφορήσει σύντομα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.