Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Έρευνα κατά Καρατζαφέρη για εμβάσματα από δύο off shore

Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης έχει μπει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος ερευνάται εάν έχει συμπεριλάβει στις δηλώσεις του «πόθεν έσχες» του δύο υπεράκτιες εταιρείες που φέρονται ότι ανήκουν στον ίδιο και σε συγγενικά του πρόσωπα με αφορμή εμβάσματα «ύψους 1,65 εκατ. ευρώ από μεσάζοντες των ελικοπτέρων Super Puma».

Σύμφωνα με Το Βήμα, η Δικαιοσύνη έχει αποστείλει στη Βουλή αίτημα, για να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει δηλώσει στη δήλωση περιουσιακής κατάστασής του και κυρίως εάν κατέγραψε τις δύο εταιρείες, την Catalina International Ltd, η οποία το 2009 μετονομάστηκε σε Sunlight Delight, και τη Homeric TCI. 
Με βάσει την έρευνα της δικαιοσύνης, η εταιρεία Catalina International, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Real News, φέρεται να έχει λάβει εμβάσματα συνολικού ύψους 1.650.000 ευρώ, σε δύο διαφορετικές περιόδους από πρόσωπο που ήταν ο μεσάζοντας για να κλείσει η συμφωνία για την αγορά των ελικοπτέρων Super Puma. 
Τις επόμενες ώρες αναμένεται η απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Βουλής σχετικά με το εάν έχουν δηλωθεί ή όχι οι δύο εταιρείες στο «πόθεν έσχες» του προέδρου του ΛΑΟΣ και εν συνεχεία θα προχωρήσει η έρευνα για να φανεί αν ο κ. Καρατζαφέρης εμπλέκεται στην υπόθεση με τα ελικόπτερα.
Πάντως, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η ποινή είναι μεγάλη για πολιτικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε off shore εταιρείες. «Με έκπτωση από το αξίωμά τους θα τιμωρούνται όσα μέλη της κυβέρνησης, αρχηγοί κομμάτων, βουλευτές - ευρωβουλευτές, περιφερειάρχες, εκπρόσωποι ΟΤΑ (νομάρχες, δήμαρχοι), δικαστικοί λειτουργοί, διοικητές - υποδιοικητές πιστωτικών ιδρυμάτων που ελέγχονται από το Δημόσιο κ.λπ., εφόσον συμμετέχουν σε off shore εταιρείες» αναφέρει ο σχετικός νόμος και συνεχίζει: «Θα απειλούνται με φυλάκιση 2 έως 5 ετών, χρηματική ποινή 10.000 - 500.000 ευρώ, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, δήμευση του μεριδίου συμμετοχής στις εταιρείες. Οι ποινές εφαρμόζονται και όταν η συμμετοχή γίνεται από συζύγους και στενά συγγενικά πρόσωπα. Αν προκύπτει και παράνομος πλουτισμός, απόκρυψη περιουσίας κ.λπ., ενεργοποιούνται οι κακουργηματικές διατάξεις».
«Αγνοώ, αλλά θα διευκολύνω»
Ο ίδιος με δήλωσή του το απόγευμα της Κυριακής είπε ότι «σχετικά με την βασιμότητα και έκταση των αναφερομένων στο δημοσίευμα της εφημερίδας REALNEWS δηλώνω ότι αγνοώ παντελώς τα πρόσωπα που αναφέρονται σε αυτό. Εκτιμώ την προσπάθεια της εφημερίδας να ρίξει άπλετο φως σε τέτοιες υποθέσεις που άλλωστε είναι ξένες στον αξιακό και πολιτικό κώδικα και χαρακτήρα μου».
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σημείωσε ότι ο ίδιος θα κάνει τις επιλογές του, ώστε να διευκολύνει την απρόσκοπτη λειτουργία του κόμματος, έως ότου λάμψει η αλήθεια. «Πάντως στέλνω προς όλους το μήνυμα ότι είμαι εδώ, όρθιος και 'έχουν γνώσιν οι φύλακες'» τόνισε.
Με τη δήλωση αυτή εκτιμάται ότι ο Γιώργος Καρατζαφέρης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΛΑΟΣ.
«Είναι ένα θέμα που με προβλημάτισε πάρα πολύ και εύχομαι να μην είναι αλήθεια. Αν είναι αλήθεια πρέπει να επιβληθούν τα νόμιμα και να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης και αναφέρθηκε στο τεκμήριο της αθωότητας, αν και επεσήμανε ότι «είναι αδιανόητο ένας πολιτικός να έχει off shore».

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το στοιχείο ότι ο ΛΑΟΣ ανέκαμψε στις ευρωεκλογές, καθώς κινήθηκε στο όριο του 3% (έλαβε 2,7%) και κατέγραφε παρουσία στις δημοσκοπήσεις, αν και με αρκετά χαμηλότερο ποσοστό από αυτό που έβγαλαν οι ευρωκάλπες.

Ο κ. Καρατζαφέρης έχει καταθέσει ένσταση στο εκλογοδικείο μετά τις ευρωεκλογές και με επιχείρημα ότι το πλαφόν του 3% για την είσοδο στην Ευρωβουλή είναι αντισυνταγματικό, διεκδικεί να λάβει τη μια έδρα της Χρυσής Αυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.