Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Με κατάρρευση απειλούνται οι Δήμοι της χώρας

Με το ενδεχόμενο της οικονομικής κατάρρευσης, απειλούνται οι δήμοι όλης της χώρας, εξαιτίας του στραγγαλισμού τους από την κυβέρνηση σε πόρους και από την άλλη με τις ασφυκτικές δεσμεύσεις του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας» που επέβαλε η τρόϊκα. Γι’ αυτό και είναι αναγκαίο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την οικονομική στήριξη των Δήμων και των Περιφερειών, ώστε αυτοί σταδιακά να πλησιάσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τα παραπάνω προέκυψαν με αφορμή τη διαβίβαση από τον υπουργό Εσωτερικών στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, των οικονομικών στοιχείων του Δήμου Μαραθώνα. Για το γεγονός αυτό ο υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ για την Αυτοδιοίκηση Κώστας Πουλάκης, μέλος της Π.Γ., έκανε την ακόλουθη δήλωση :
Η Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της οικονομικής κατάρρευσης, όπως εδώ και καιρό προειδοποιούμε και εμείς και τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για το αποτέλεσμα των μνημονιακών μέτρων και του «Καλλικράτη», με την περικοπή των λειτουργικών πόρων κατά  60% και πλέον, τις ασφυκτικές δημοσιονομικές δεσμεύσεις του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας». Και, ταυτόχρονα, για αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις, φαινομένων κακοδιαχείρισης, την οποία επέτρεψαν διαχρονικά οι δικομματικές κυβερνήσεις, στο όνομα της πρόσβασης των δικών τους, «γαλάζιων» και «πράσινων»,  παιδιών στη «λεία» της λαφυραγώγησης του δημοσίου.
Δυστυχώς, το Υπουργείο Εσωτερικών, ακολουθώντας πιστά τις δημοσιονομικές επιταγές της τρόικα, αδιαφορεί πλήρως για το ότι αρκετοί Δήμοι αδυνατούν να επιτελέσουν ακόμα και στοιχειώδεις λειτουργίες, όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων ή η συντήρηση του δημοτικού φωτισμού στους δρόμους, Δήμοι χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.
Είναι προφανές ότι – ανεξαρτήτως των επικοινωνιακών εξάρσεων του κ. Ψινάκη – το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα των ελληνικών ΟΤΑ δεν αντιμετωπίζεται ούτε με το να βάλουν «λουκέτο», όπως επιδιώκει η κυβέρνηση και η τρόικα, ούτε με απολύτως εμβαλωματικές παρεμβάσεις.
Χρειάζεται, αντίθετα, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την οικονομική στήριξη των Δήμων και των Περιφερειών, ώστε αυτοί σταδιακά να πλησιάσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά και θεσμοί ουσιαστικής διαφάνειας, κοινωνικού ελέγχου και δημόσιας λογοδοσίας στη λειτουργία τους.
Ένα τέτοιο σχέδιο περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και δεσμευόμαστε ότι θα είναι ένα από τα πρώτα άμεσα μέτρα που θα πάρει μία κυβέρνηση της Αριστεράς. Διότι, η στήριξη της Αυτοδιοίκησης, ειδικά στις σημερινές συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, είναι πρώτα απ’ όλα στήριξη της ίδιας της κοινωνίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.