Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Μέτρα από τους Δήμους για την προστασία των αστέγων

Την ετοιμότητα των Δήμων, με τον έγκαιρο καθορισμό των χώρων φιλοξενίας αστέγων τις μέρες με χαμηλές θερμοκρασίες και την διασφάλιση των βασικών αναγκών τους, ζητά από τους Δήμους της χώρας ο Υφυπουργός Εργασίας Kοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βασίλης Κεγκέρογλου. Συγκεκριμένα οι Δήμοι πρέπει :

Να ορίσουν τους υπαλλήλους που θα έχουν την ευθύνη του συντονισμού της δράσης και της φύλαξης του χώρου
Να καθορίσουν τους κλειστούς θερμαινόμενους χώρους με επαρκή δυναμικότητα και εύκολη πρόσβαση και με την αυτονόητη επισήμανση τήρησης όρων υγιεινής .Οι χώροι αυτοί θα παραμένουν ανοιχτοί και προσβάσιμοι σε 24ωρη ή τουλάχιστον σε 12ωρη βάση (από τις 20.00 μ.μ. έως τις 08.00 π.μ.) για την προστασία των αστέγων κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
3. Να μεριμνήσουν για την επάρκεια σε κουβέρτες και υπνόσακους που θα μπορούν άμεσα να διατεθούν.
Σε περίπτωση που οι Δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν ως προς τα μέσα που διαθέτουν, μπορούν να συνεργαστούν με άλλους φορείς ή να καταθέσουν άμεσα σχετικό αίτημα στην Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης του Υπουργείου με έγκαιρη υποβολή σχεδίου δράσης προκειμένου να τους διατεθούν τα απαραίτητα υλικά.
Επιπλέον οι Δήμοι πρέπει να φροντίσουν για την:
· Συγκρότηση Ομάδας υποστήριξης της δράσης για τον εντοπισμό, την ενημέρωση και την εξυπηρέτηση των αστέγων
· Ενημέρωση και διασύνδεση των αστέγων με τις υπηρεσίες και τους φορείς παροχής δωρεάν σίτισης( π.χ. Κέντρα Σίτισης Αστέγων, Κοινωνικά Παντοπωλεία, Ενορίες κλπ)
· Ενημέρωση με κάθε μέσο για την κινητοποίηση όλων των φορέων και την ενεργοποίηση εθελοντών
· Διάθεση ζεστών ροφημάτων και αν είναι εφικτό, ατομικών ειδών υγιεινής και ελαφρού γεύματος.
Τα σχέδια δράσης θα παραληφθούν από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που έχει αναλάβει το συντονισμό, την παροχή κατευθύνσεως προς τους Δήμους αλλά και ενημέρωσης των πολιτών και επαγγελματιών, μέσω της δωρεάν τηλεφωνικής γραμμής «197».
Η δράση θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη άνοιξη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.