Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Σήμερα ώρα 5 μ.μ. η πορεία για την 42η επέτειο του Πολυτεχνείου

Συμπληρώνονται σήμερα 42 χρόνια από τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου, το Νοέμβρη του 1973, κατά της φασιστικής δικτατορίας των συνταγματαρχών. Μία επέτειο που και φέτος θα τιμήσουν ο λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, καθώς τα αιτήματα και τα συνθήματα της εξέγερσης για “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία-Λαϊκή Ανεξαρτησία” παραμένουν στις μέρες μας επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε.

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (Σ.Φ.Ε.Α.) 1967-'74 καλεί το λαό και τη νεολαία στης Θεσσαλονίκης στη συγκέντρωση που διοργανώνει στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, σήμερα Τρίτη 17 Νοέμβρη ώρα 5μ.μ., και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς το Αμερικανικό Προξενείο, με συνθήματα: ποτέ πια φασισμός, εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, όχι στον ιμπεριαλισμό και την Ευρώπη των μονοπωλίων.
Από τις 12 έως τις 2μ.μ. θα γίνεται κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής και στις 5 μ.μ. θα αρχίσει η πορεία.
Χτες Δευτέρα, από τις 12 έως τις 2 μ.μ. έγινε επίσκεψη-ξενάγηση στις φυλακές του Επταπυργίου, όπου κρατήθηκαν αγωνιστές της αντιδικτατορικής αντίστασης.

Οι Πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπως σημειώνει σε ανακοίνωση του, τιμά και φέτος την εξέγερση των φοιτητών που ξεσηκώθηκαν για να κινητοποιήσουν την κοινωνία ολόκληρη πριν από 42 χρόνια. Τιμά εκείνους που αγωνίστηκαν ενωτικά και χωρίς αποκλεισμούς, για να αναδείξουν την ανάγκη για ελευθερία και δημοκρατία, τιμά τα θύματα της βίαιης καταστολής, τιμά το όραμα για «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία». Το όραμα για μια κοινωνία που έχει επιλέξει να ζουν οι πολίτες της ελεύθεροι, με ισότιμη πρόσβαση στη μόρφωση και τον πολιτισμό, σε συνθήκες οικονομικής αξιοπρέπειας, για μια κοινωνία που στοχεύει στην οικονομική και πολιτιστική πρόοδο και ανάπτυξη.
"Το αίτημα για μια τέτοια κοινωνία παραμένει σήμερα επίκαιρο, καθώς νέες συνθήκες διαμορφώνουν νέους κινδύνους για την ελεύθερη σκέψη, για τα δημοκρατικά δικαιώματα, για την ελευθερία της έκφρασης και τον αυτοπροσδιορισμό.
Το Πανεπιστήμιο σήμερα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα λειτουργίας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Η πανεπιστημιακή κοινότητα, πάντα ευαίσθητη και ευαισθητοποιημένη, αισθάνεται και πάλι ανήσυχη, όχι μόνο για το αν θα καταφέρει να επιτελέσει το κύριο καθήκον της, την εκπαίδευση της νέας γενιάς, αλλά και για το πώς θα ανταποκριθεί στην εξίσου πολύ σημαντική αποστολή της, τη διαμόρφωση πολιτών με ελεύθερη σκέψη και δημοκρατική συνείδηση, με σεβασμό στη διαφορετική άποψη, χωρίς φυλετικές, θρησκευτικές, πολιτικές ή άλλες διακρίσεις" τονίζουν σε ανακοίνωση τους οι Πρυτανικές Αρχές.
"Οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ, σε μια προσπάθεια να συνεγείρουν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας για ανάδειξη της ελευθερίας της έκφρασης και για να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων για την επέτειο της 17ης Νοέμβρη, χωρίς εντάσεις με οποιαδήποτε ομάδα φοιτητών, καταθέτουν φέτος το στεφάνι του Ιδρύματος στο μνημείο του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, ιδρυτή του Πανεπιστημίου και υπέρμαχο της ελεύθερης σκέψης.
Η πανεπιστημιακή κοινότητα και η κοινωνία δεν πρέπει να παραμένουν απαθείς στην πρακτική πολύ μικρών ομάδων να εμποδίζουν διά της βίας, επιλεκτικά, την απόδοση τιμής στους αγώνες και τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, όπως επίσης και την ακαδημαϊκή και διοικητική λειτουργία του Ιδρύματος" τονίζεται στην ανακοίνωση.
"Οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ επιλέγουν να διατυπώσουν με ευθύτητα και ειλικρίνεια την άποψη ότι είναι υποχρέωση όλων μας, των Πανεπιστημίων,  της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και της διεθνούς κοινότητας -όπως δείχνουν τα τελευταία θλιβερά γεγονότα στο Παρίσι- να ανησυχούμε για την κατάσταση που βιώνουμε και να αγωνιζόμαστε για τον σεβασμό της ελευθερίας της έκφρασης, της διαφορετικής άποψης και της δημοκρατικής λειτουργίας, για τα οποία αγωνίστηκαν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973" καταλήγει η ανακοίνωση.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας
Ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα υπάρξουν στο κέντρο της πόλης, με αφορμή τις εκδηλώσεις και τις πορείες που θα πραγματοποιηθούν, για τον εορτασμό της 42ς Επετείου του Πολυτεχνείου, εξέδωσε η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι, την Τρίτη (17-11-2015) στο κέντρο της πόλης, με πρωτοβουλία διαφόρων φορέων πόλης μας, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και πορείες στο πλαίσιο εορτασμού της 42ης Επετείου του Πολυτεχνείου.
Από 14.30΄ ώρα σταδιακά και ανάλογα με την εξέλιξη των εκδηλώσεων, το κέντρο της πόλης θα αποκλειστεί και δεν θα επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων, ενώ θα υπάρξουν αλλαγές και στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων.
Ειδικότερα:
-Από 14.30΄ ώρα σταδιακά θα υπάρξουν παρεμβάσεις (διακοπές- εκτροπές) της κυκλοφορίας στους δρόμους: Εγνατία, Εθν. Αμύνης, Τσιμισκή, Αγ. Δημητρίου, Πλατεία Δημοκρατίας, Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ., Καρ. Ντηλ, Βασ. Ηρακλείου, Γ΄Σεπτεμβρίου, Αγγελάκη, Αρμενοπούλου, Γρ. Λαμπράκη, Κ. Καραμανλή και όπου αλλού απαιτηθεί, ανάλογα με τις επικρατούσες κάθε φορά κυκλοφοριακές συνθήκες.
Επίσης δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των αυτοκινήτων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, ως εξής:
α.  Από την 06.00΄ ώρα της Δευτέρας (16-11-2015) και μέχρι την ώρα 06.00΄ της Τετάρτης (18-11-2015), στην οδό Εθνικής Αμύνης (από την οδό Αγίου Δημητρίου μέχρι την πλατεία Σιντριβανίου),  στην οδό Εγνατία (από την οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου μέχρι την οδό Εθνικής Αμύνης), στην οδό Αγγελάκη και στην οδό Αρμενοπούλου (από Δημ. Γούναρη μέχρι την οδό Εθνικής Αμύνης).
β. Από την 06.00΄ ώρα της Τρίτης (17-11-2015) και μέχρι τη λήξη των σχετικών εκδηλώσεων, στις παρακάτω οδούς: Εγνατία (από Εθν. Αμύνης μέχρι Δωδεκανήσου), Εθν. Αμύνης (από Εγνατία μέχρι πλατεία Λ. Πύργου), Αγ. Δημητρίου (από Εθν. Αμύνης μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου και από Προξένων μέχρι Φ. Δραγούμη), Γ΄ Σεπτεμβρίου (από οδό Αγ. Δημητρίου μέχρι Γ. Λαμπράκη),  Βασ. Ηρακλείου (από πλατεία Αριστοτέλους μέχρι Κ. Ντήλ), Κ. Ντήλ (από Τσιμισκή μέχρι Βασ. Ηρακλείου), Γρ. Λαμπράκη (από Εγνατία μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου), Κ. Καραμανλή (από Γ. Σεπτεμβρίου μέχρι Καυτανζόγλου), Ελ. Βενιζέλου (από Τσιμισκή μέχρι Εγνατία), καθώς και όπου αλλού απαιτηθεί.
Σε καίρια σημεία θα υπάρχουν τροχονόμοι που θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία και θα διευκολύνουν τους οδηγούς.
Ζητούμε την κατανόηση και τη συνεργασία των πολιτών».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.