Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Σπουδαία έργα τέχνης Ελλήνων δημιουργών σε δημοπρασία

Σπουδαία σπάνια έργα τέχνης Ελλήνων δημιουργών του 19ου και 20ου αιώνα θα παρουσιαστούν σε έκθεση και στη συνέχεια σε δημοπρασία που θα γίνει από τον δημοπρατικό οίκο “Hellenic Auctions”, την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλάς» της Θεσσαλονίκης, με ώρα έναρξης 7:15 μμ

Τα έργα θα είναι εκτεθειμένα στους χώρους του ξενοδοχείου από την προηγούμενη μέρα, Πέμπτη 3 Δεκ. (2.00 μμ. - 9.30 μμ) και έως το απόγευμα της Παρασκευής 4 Δεκεμβρίου. 
Για όσους αδυνατούν να παραβρεθούν στη διαδικασία της δημοπρασίας, παρέχεται η δυνατότητα γραπτής προσφοράς ή διακριτικής τηλεφωνικής συμμετοχής.
Όπως σημειώνει στον κατάλογο της δημοπρασίας ο διευθυντής του “Hellenic Auctions”, Θάνος Ευαγγελινός, στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, ο ρόλος του πολιτισμού και της τέχνης, αποκτά μεγάλη σημασία. Αυτό το καταδεικνύουν έρευνες και στατιστικές που έγιναν πάνω σ αυτό το πεδίο. Σύμφωνα με αυτές, οι επιστήμονες, συμπέραναν ότι μέσω της τέχνης ο άνθρωπος διευρύνει τους ορίζοντες του νου και εξασκεί την οξυδέρκεια και οξύνοιά του. Προτρέπουν λοιπόν τους πολίτες να επισκέπτονται εκθέσεις και να συνομιλούν με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο χώρο.
Σύμφωνα με τα όσα σημειώνει ο κ. Ευαγγελινός: «Πρόσφατη μελέτη του Βρετανικού πανεπιστημίου του Westminster αποδεικνύει πως το επίπεδο του άγχους των συμμετεχόντων σε μια έκθεση μειώθηκε μετά την επίσκεψη τους στην αίθουσα. Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από 35 περίπου λεπτά περιήγησης στον εκθεσιακό χώρο, η κορτιζόλη στον οργανισμό τους – μια ουσία η οποία ευθύνεται για το στρες – μειώθηκε σημαντικά. Πολλές από τις σύγχρονες ασθένειες προέρχονται από το άγχος, το οποίο προκαλεί απώλεια μνήμης, αδυναμία για συγκέντρωση για εργασία και αμέτρητα άλλα προβλήματα.
Ο γνωστός νευροεπιστήμονας  Oshin Vartanian αφού μελέτησε τα συμπεράσματα δεκαπέντε επίσημων ερευνών, αποφάνθηκε πως συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου μας τα οποία σχετίζονται με την ευχαρίστηση και τα θετικά συναισθήματα, ενεργοποιούνται όταν ο άνθρωπος ασχολείται με την τέχνη ακόμα και αν δεν την κατανοεί σε βάθος. Άλλωστε για να απολαύσει κανείς τα έργα τέχνης στο σπίτι του ή μια έκθεση ζωγραφικής για παράδειγμα δεν χρειάζεται να έχει πτυχίο πολιτισμικών σπουδών.
Η ενασχόληση με την τέχνη δεν σχετίζεται ωστόσο μόνο με τα επίπεδα του άγχους. Με βάση τα πορίσματα άλλης επίσημης έρευνας του πανεπιστημίου που πραγματοποιήθηκε το 2014, τα άτομα είναι πιο ανθεκτικά στον πόνο όταν ασχολούνται ενεργά με τον πολιτισμό.
`Έπειτα από τρεις περίπου μήνες  συμμετοχής σε πείραμα ενασχόλησης με την τέχνη τα μέλη μιας ομάδας συμμετεχόντων αποδείχθηκε πως επωφελήθηκαν αφού διαγνώστηκε πως σκέφτονταν πλέον διαφορετικά, ενώ σημαντική βελτίωση σημειώθηκε τόσο στη μνήμη όσο και στην ψυχολογία τους».
Καταλήγοντας ο οργανωτής της έκθεσης και δημοπρασίας, Θάνος Ευαγγελινός παρατηρεί ότι αναμφίβολα η Τέχνη εξημερώνει τον άνθρωπο, αφού εξευγενίζοντας την ψυχή του τον ανυψώνει ώστε να μην μένει καθηλωμένος μόνο στο επίπεδο των ενστίκτων και πρωτόγονων παρορμήσεών του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.