Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Σοβαρές επιπτώσεις σε υγεία και περιβάλλον από καύση καλαμιών

Σοβαρό πρόβλημα, με άμεσες επιπτώσεις στους κατοίκους της αγροτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης, δημιουργείται από την καύση των καλαμιών στα χωράφια, γεγονός που έχει σοβαρότατες συνέπειες στην υγεία, το περιβάλλον, τη γονιμότητα του εδάφους.

Πολλές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κυρίως στα Δυτικά (κοιλάδα Γαλλικού - Αξιού) το τελευταίο διάστημα θυμίζουν τοπίο στην ομίχλη εξαιτίας των καύσεων αγροτικών υπολειμμάτων και καλαμιών, γεγονός που προκαλεί τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων αλλά και την αντίδραση των Οικολόγων Πράσινων οι οποίοι ζήτησαν από τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Ο Δήμαρχος Δέλτα, Ευθύμιος Φωτόπουλος, μετά την προφορική παρέμβασή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου για την απαγόρευση καύσης των γεωργικών υπολλειμμάτων κατά τους μήνες Οκτώβριο - Δεκέμβριο, ζητά και με επιστολή που απέστειλε, την τροποποίηση του σχετικού κανονισμού ώστε οι καύσεις των αγρών να επιτρέπονται μόνο μετά τις 15 Ιανουαρίου. 
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
«Είναι γνωστό το πρόβλημα που δημιουργείται κάθε χρόνο τέτοια εποχή (Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος) από την καύση των αγρών στην περιοχή μας και στους όμορους παραθαλάσσιους Δήμους του κάμπου της Κεντρικής Μακεδονίας.
Ήδη από τον Οκτώβριο 2014, μόλις αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου, προχωρήσαμε σε ευρεία ενημέρωση του αγροτικού κόσμου για τις δυσμενείς συνέπειες της καύσης των αγρών στο περιβάλλον, στις καλλιέργειες, στη δημόσια υγεία, ιδίως αυτή την περίοδο λόγω της υγρασίας που παράγει καπνό.
Δυστυχώς, ο νόμος επιτρέπει στους αγρότες να προβαίνουν σε καύσεις κατόπιν άδειας, με αποτέλεσμα οι καύσεις να συνεχίζονται και να έχουμε και φέτος το ίδιο πρόβλημα.
Με την παρούσα ζητούμε την τροποποίηση του υπ' αριθμ. 9/2000 (ΦΕΚ Β' 1459/30.11.2000) κανονισμού ρύθμισης μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις ώστε να επιτρέπεται η καύση των αγρών μόνο μετά τις 15 Ιανουαρίου, οπότε τα γεωργικά υπολείμματα έχουν αποξηρανθεί.  

Πάντα στη διάθεσή σας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.