Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021

Φώτω Μπαλαμούρη: Η πρώτη αντάρτισσα στην Ελλάδα


του Σπύρου Κουζινόπουλου
Η Φώτω Μπαλαμούρη από το Ροδολίβος Σερρών, υπήρξε η πρώτη αντάρτισσα στην Ελλάδα και μία από τις πρώτες σε όλη την κατεχόμενη από τους ναζί Ευρώπη. Βγήκε στο όρος Παγγαίο με τον άντρα της, Κώστα Τσέτσικα (Μπαλαμούρη), στις 21 Μαίου 1941, ένα μόλις μήνα μετά την είσοδο των Γερμανών και Βουλγάρων κατακτητών στη χώρα και αργότερα, εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ και πολέμησε μέχρι την απελευθέρωση για την αποτίναξη της βάρβαρης ξένης κατοχής.
Η ομάδα του Μπαλαμούρη, είχε στήσει τα λημέρια της στην περιοχή του μοναστηριού της Εικοσιφοίνισσας και είχαν ενταχθεί σ' αυτή ως αντάρτες οι Τζελέπης και Ρεμπένικος από την Κορμίστα Σερρών, ο Βλάχος από τη Μουσθένη Καβάλας, ο Γιώργος Μελίσιος από το Παλαιοχώρι και στη συνέχεια και άλλοι από την Κορμίστα, τη Νικήσιανη και το Μποσινός, τον σημερινό Καλαμιώνα.
Δύο μέρες πριν την Φώτω και τον Κώστα Μπαλαμούρη, στις 19 Μαίου 1941, είχε γίνει στη νοτιοδυτική πλευρά του Παγγαίου, στη στρούγκα του Παπούλια, που βρισκόταν στην τοποθεσία Ντεβέ Καράν - εκεί όπου το 1805 ο Νικοτσάρας τσάκισε τους Τούρκους και, σπάζοντας τον κλοιό τους, πέρασε με 150 παλληκάρια στη Χαλκιδική - η ιδρυτική συγκέντρωση της πρώτης αντάρτικης ομάδας. Αποτελούνταν από εννέα αντάρτες, οι περισσότεροι των οποίων είχαν φύγει από τα χωριά τους λόγω των άγριων καταπιεστικών μέτρων των φασιστών Βουλγάρων κατακτητών. Καπετάνιος αυτής της ομάδας, όπως αφηγήθηκε αργότερα ο Βαγγέλης Παπούλιας, ήταν ο παλιός κομμουνιστής Κώστας Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Κώστα Παλαιολόγου, η Φώτω Μπαλαμούρη είχε γεννηθεί στην Κορμίστα του Παγγαίου και το πατρικό της όνομα ήταν Σιλιβρίδη. Στο βουνό γέννησε ένα παιδί, τον Δήμο, το οποίο σε μια ενέδρα αναγκάστηκε να παρατήσει επειδή τους πρόδωσε το κλάμα του. Όμως ο Βούλγαρος που το βρήκε φέρθηκε ανθρώπινα, πήγε στο χωριό και το παρέδωσε στους κατοίκους. Την ιστορία αυτή, λέει ο Παλαιολόγος, την είχε ακούσει από την ίδια την Μπαλαμούρη.

Τα στοιχεία προέρχονται από το βιβλίο του Σπύρου Κουζινόπουλου «Δράμα 1941: Μία παρεξηγημένη εξέγερση», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Καστανιώτη» και ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο.

1 σχόλιο:

  1. Η Φώτω Μπαλαμούρη ήταν από την Κορμίστα και όχι από το Ροδολίβος, το πατρικό της όνομα ήταν Σιλιβρίδη. Στο βουνό γέννησε ένα παιδί τον Δήμο το οποίο σε μια ενέδρα αναγκάστηκε να παρατήσει επειδή τους πρόδωσε το κλάμα του, όμως ο Βούλγαρος που το βρήκε φέρθηκε ανθρώπινα, πήγε στο χωριό και το παρέδωσε στους κατοίκους. Έχω ακούσει την ιστορία από την ίδια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή