Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2025

Οι εντολές του Χίτλερ για τη δημιουργία Μακεδονικού κράτους

Ένα πολύ σημαντικό αποκαλυπτικό έγγραφο έθεσε στη διάθεσή μας ο φίλος ιστορικός ερευνητής Πέτρος Λιάπης: Πρόκειται για ένα τηλεγράφημα που απέστειλε τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου 1944 η Μυστική Υπηρεσία του Γ΄ Ράϊχ προς τη γερμανική πρεσβεία της Σόφιας ενημερώνοντας για την απόφαση του Χίτλερ να ανακηρύξει Μακεδονικό κράτος και ζητώντας την γρήγορη υλοποίηση της απόφασης αυτής.

Μετά την ταχύτατη σοβιετική προέλαση στα Βαλκάνια και βλέποντας να επέρχεται σύντομα η ήττα της στα πολεμικά μέτωπα και επομένως η συντριβή, η Ναζιστική Γερμανία προσπάθησε τον Σεπτέμβριο του 1944 σε σύντομο διάστημα να ιδρύσει  Ανεξάρτητο Κράτος της Μακεδονίας. Θα επρόκειτο για ένα κράτος-μαριονέτα στο έδαφος της Γιουγκοσλαβικής Μακεδονίας, που είχε καταληφθεί από τη Βουλγαρία μετά την εισβολή σε Ελλάδα και Γιουγκοσλαβία τον Απρίλιο του 1941.

Όταν οι δυνάμεις της Σοβιετικής Ένωσης πλησίασαν τα σύνορα της Βουλγαρίας κοντά στα τέλη Αυγούστου 1944, η φασιστική βουλγαρική κυβέρνηση του βασιλιά  Μπόρις και του πρωθυπουργού Φίλωφ άρχισε να καταρρέει, ενώ το τελειωτικό χτύπημα το δέχτηκε από την εξέγερση στη Βουλγαρία, στις 9 Σεπτεμβρίου 1944 που οργάνωσε το Πατριωτικό Μέτωπο στο οποίο συμμετείχε και το Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας. Η αλλαγή που συντελέστηκε, οδήγησε στο σχηματισμό λαϊκής κυβέρνησης στη Βουλγαρία η οποία τάχθηκε με την πλευρά των Συμμάχων και κήρυξε τον πόλεμο  κατά της ναζιστικής Γερμανίας.

Οι Γερμανοί στράφηκαν στον Ιβάν Μιχαΐλοφ για να εφαρμόσουν το σχέδιο για Μακεδονικό κράτος. Ο Μιχαΐλοφ ήταν βουλγαρόφιλος δεξιός πολιτικός και πρώην ηγέτης της Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης (ΕΜΕΟ) που είχε εμπλακεί σε τρομοκρατικές δραστηριότητες στη Γιουγκοσλαβική και την Ελληνική Μακεδονία.  Το ΕΜΕΟ, μετά την κρίση στους κόλπους της συγκεκριμένης βουλγάρικης οργάνωσης μετεξελίχθηκε σε VMRO που εξακολουθεί να υφίσταται ως κόμμα και μάλιστα σήμερα αποτελεί το κυβερνόν κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία.

Για την εξέλιξη των γεγονότων να αναφέρουμε ότι με βάση και τις εντολές του Χίτλερ ο Μιχαίλοφ και δεξιοί εθνικιστές του VMRO προχώρησαν στις 8 Σεπτεμβρίου 1944 στην ανακήρυξη μακεδονικού κράτους υπό την προστασία του Τρίτου Ράιχ. Αν και είχε προηγηθεί στις 2 Αυγούστου 1944 η ίδρυση στη βουλγαρική ζώνη κατοχής της «Λαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» (ASNOM) από την  Αντιφασιστική Συνέλευση για την Εθνική Απελευθέρωση της Μακεδονίας (AVNOJ) .

 
Το Τηλεγράφημα του Χίτλερ

Eμπιστευτική υπόθεση

5 Σεπτεμβρίου 1944 (G. Schreiber)

Με ειδικό τρένο, 5 Σεπτεμβρίου 1944-1:07 π.μ.

Έφτασε στις 5 Σεπτεμβρίου 1944-1:40 π.μ.

Οχι. 1937 από 5.9.

BRAM 940/44R

Γερμανικό Προξενείο Σόφιας

Αποκλειστικά Μυστικό Υπόμνημα για τη Μυστική Υπηρεσία του Ράιχ

Μυστικό του Ράιχ - Επείγουσα Νύχτα.

Για διπλωμάτες

Σύνδεση Telegraph από 1.9.1944 +)

Ο Φύρερ δήλωσε ξανά σήμερα ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Μακεδονίας πρέπει να γίνει τώρα, χωρίς καμία καθυστέρηση. Ως εκ τούτου, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ράιχ ζήτησε, ανεξάρτητα από τις σκέψεις σας, να μας υποδείξετε και να μας ενημερώσετε τηλεγραφικά και ταυτόχρονα να αναφέρετε αμέσως ποιος από εσάς είναι υπεύθυνος για την καθοδήγηση αυτής της ενέργειας και ποια επιτροπή θα κηρύξει την ανεξαρτησία της Μακεδονίας.

Reinbeck

Σημείωση: Τηλ. στις . 1432 στο Προξενείο της Σόφιας, προς αποστολή

5.9.44

Παλιό το σχέδιο των Ναζί για τη Μακεδονία

Τα σχέδια του Χίτλερ και των Ναζί για τη Μακεδονία δεν εκδηλώνονταν τότε για πρώτη φορά, αλλά υπήρξε προϊστορία. Αφενός μεν με την παραχώρηση της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης στη φασιστική Βουλγαρία τον Απρίλιο του 1941 και αφετέρου με την προσπάθεια παραχώρησης και της υπόλοιπης Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας στο βουλγαρικό δικτατορικό καθεστώς τον Ιούλιο του 1943.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το παρασκήνιο που υπήρξε σχετικά με εκείνη την ενέργεια, με την οποία υλοποιούνταν και το όνειρο των Βουλγάρων εθνικιστών για κάθοδο, εκτός του Αιγαίου και στην υπόλοιπη Μακεδονία, προκύπτει από το πρακτικό μιας συζήτησης με τον ειδικό σύμβουλο της Κομαντατούρ στη Θεσσαλονίκη, λοχαγό Μαξ Μέρτεν, που είχε οριστεί και διοικητής της περιοχής, με τον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Διοίκησης Μακεδονίας, Χρήστο Τέντζο.

Μαξ Μέρτεν
 Όπως ανέφερε ο Τέντζος, αργά τη νύχτα της 4ης Ιουλίου 1943, τον επισκέφθηκε στο σπίτι του ο Μέρτεν, κι εκεί παρουσία των γερμανομαθών Δημητρίου Πάνου, διευθυντή της Αγροτικής Τράπεζας, οικονομικού συμβούλου στη Γενική Διοίκηση Μακεδονίας και του διευθυντή στη Γενική Διοίκηση Μακεδονίας, Μιχαήλ Αλμέϊδα, του ανακοίνωσε την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης την απόσπαση της Κεντρικής Μακεδονίας από την Ελλάδα και μαζί με τα νησιά του Αιγαίου και τον Έβρο, την υπαγωγή τους σε απευθείας γερμανική πολιτική διοίκηση «λόγω της ιδιαζούσης στρατιωτικής αυτών θέσεων και του οικονομικού ενδιαφέροντος όπερ αυτή έχει δια την Γερμανίαν». Και ότι σ' αυτή την ξεχωριστή διοικητική περιφέρεια, διορίσθηκε ο ίδιος ο Μέρτεν διοικητής.

Παράλληλα, ανέφερε ο πολιτικός σύμβουλος της γερμανικής πολιτικής διοίκησης Θεσσαλονίκης-Αιγαίου, ότι η φρούρηση αυτής της περιοχής, ανατέθηκε σε μία μεραρχία βουλγαρικού στρατού «όστις θα εγκατασταθεί εις άπασαν την ανατολικήν του ποταμού Αξιού περιοχήν της γερμανοκρατούμενης Μακεδονίας, ήτοι τους νομούς Κιλκίς, Στρυμόνος και Χαλκιδικής, πλην της πόλεως Θεσσαλονίκης"».

Μάλιστα ο Τέντζος εκμυστηρεύθηκε ότι όπως του είχε αποκαλύψει ο Μέρτεν, αυτός ο ίδιος είχε μεταβεί στη Σόφια για συνομιλίες με τη βουλγαρική κυβέρνηση, για τον τρόπο που θα γινόταν αυτός ο διαμελισμός της ελληνικής Μακεδονίας.

Η είδηση εκείνη, ξεσηκώνει τον ελληνικό λαό από τη μία έως την άλλη άκρη της χώρας και με πρωτοβουλία του ΕΑΜ, διοργανώνονται ογκώδη μαχητικά συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και όλες σχεδόν τις πόλεις και κωμοπόλεις της Μακεδονίας. Είχε προηγηθεί προκήρυξη του ΕΑΜ που καλούσε το λαό και τις ΕΑΜικές οργανώσεις σε συναγερμό, για τη σωτηρία της Μακεδονίας και της Θράκης από τους Βούλγαρους φασίστες.

Διαβάστε περισσότερα για την υπόθεση αυτή:

https://farosthermaikou.blogspot.com/2018/02/blog-post_19.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.