Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Ένα ιστορικό δημοσιογραφικό συνέδριο

Η φωτογραφία πριν 38 ακριβώς χρόνια στη Σόφια, στο 10ο συνέδριο της Διεθνούς Οργάνωσης Δημοσιογράφων (IOJ). Εικονίζονται έξω από το Μέγαρο Πολιτισμού της βουλγαρικής πρωτεύουσας τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας. Από αριστερά: Νίκος Καραντινός (ΕΣΗΕΑ), Χρήστος Λαμπρινός και Σπύρος Κουζινόπουλος (ΕΣΗΕΜΘ). Δίπλα του, ο ελληνιστής δημοσιογράφος Κόλιο Ντέλτσεφ, που μετέφρασε στα Βουλγαρικά περισσότερα από 50 έργα Ελλήνων λογοτεχνών (Καζαντζάκη, Βάρναλη, Ρίτσο, Βενέζη, Ελύτη, Καβάφη, Καραγάτση, Λουντέμη κ.α.) και παραδίπλα ένα μέλος της διοίκησης της Ένωσης Βουλγάρων Δημοσιογράφων.


Μία από τις επιτυχίες της ελληνικής αντιπροσωπείας, ήταν η έκδοση ψηφίσματος από το συνέδριο καταδίκης της τουρκικής εισβολής και κατοχής της Βόρειας Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα.
Το συνέδριο, είχε πραγματοποιηθεί στη Σόφια από τις 20 έως τις 23 Οκτωβρίου 1986. Η Διεθνής Οργάνωση Δημοσιογράφων είχε ιδρυθεί στη διάρκεια μιας συνάντησης δημοσιογραφικών ενώσεων που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη τον Ιούνιο του 1946. Σαράντα χρόνια μετά, το 1986, στο 10ο συνέδριό της, η IOJ περιλάμβανε στις τάξεις της συνδικαλιστικά 250.000 περίπου δημοσιογράφους από 120 χώρες και των πέντε ηπείρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.