Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

Κατώτερο των περιστάσεων το πρόγραμμα εορτασμού των 100 χρόνων της Ν.Μηχανιώνας

Βαφτίσια στη Ν.Μηχανιώνα λίγο μετά την εγκατάσταση των προσφύγων
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Φτωχό, γραμμένο κυριολεκτικά στο γόνατο, άνευρο και κυρίως πολύ κατώτερο των περιστάσεων, είναι το πρόγραμμα εορτασμού της πολύ σημαντικής επετείου, όπως είναι η συμπλήρωση των 100 χρόνων από τον ξεριζωμό των παλιών Μηχανιωτών από τις πατρογονικές τους εστίες στη Μηχανιώνα της Κυζίκου μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και την εγκατάστασή τους στη Νέα Μηχανιώνα.

 Ένας αιώνας από την ώρα που το άλλοτε μικρό ψαροχώρι αναπτύχθηκε σε μία σύγχρονη πολιτεία, με τους φιλοπρόοδους κατοίκους της όχι μόνο να αγωνίζονται για την προσωπική και οικογενειακή τους επιτυχία, αλλά και για το γενικό καλό, αναδείχνοντας τη Νέα Μηχανιώνα σε σπουδαίο αλιευτικό κέντρο, το μεγαλύτερο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ξοδεύτηκαν πολύ εκεί στο Δήμο για να
φτιάξουν το... "πλούσιο" πρόγραμμα
Το όλο πρόγραμμα, όπως διαβάζουμε σε Δελτίο Τύπου του Δήμου Θερμαϊκού περιλαμβάνει: επιμνημόσυνη δέηση το πρωί της Κυριακής 14Μαίου 2023 με κατάθεση στεφανιών στην προτομή του ιδρυτή Μαργαρίτη Ευαγγελίδη και το βραδάκι "Μικρασιατικό γλέντι" από τους δύο τοπικούς χορευτικούς συλλόγους, κι αυτό θα είναι όλο. Η "φιλοπρόοδη" δημοτική μας αρχή για να μην... ξοδευτεί περιορίζεται σε ένα πρόχειρο πρόγραμμα που δεν της κοστίζει και τίποτα, τη στιγμή που ξοδεύει δεξιά κι αριστερά εκατομμύρια ευρώ σε απευθείας αναθέσεις. 
Είναι η ίδια δημοτική αρχή που κρατάει τον Πολιτισμό στα οκτώ δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Θερμαϊκού σε κατάσταση "χειμέριας νάρκης". Και αν δεν υπήρχαν οι φιλότιμες προσπάθειες κάποιων ατόμων και εθελοντών, που έβαλαν το χέρι στην τσέπη για να τυπωθούν ακόμη και οι αφίσες της εκδήλωσης, τότε θα μιλούσαμε για πολιτιστικό μεσαίωνα στην περιοχή του Δήμου.

Και όμως, χρόνια τώρα είχε μαλλιάσει η γλώσσα μας, ακόμη απ' όταν συμμετείχαμε στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού την περίοδο 2014-2019, ζητώντας να οργανωθεί έγκαιρα από το Δήμο και μάλιστα διαπαραταξιακά, ένα αξιοπρεπές πρόγραμμα εορτασμού της εκατονταετηρίδας της Νέας Μηχανιώνας, προκειμένου η επέτειος να αποτελέσει όχι μόνο τοπικό γεγονός αλλά και να λάβει πανελλαδικές διαστάσεις με τη διοργάνωση συνεδρίων, καταγραφή μαρτυριών από τους επιζώντες συγγενείς των πρώτων κατοίκων, συγκέντρωση φωτογραφικού υλικού, ενθυμημάτων και άλλων ντοκουμέντων για τη ζωή, τις συνήθειες και τις δράσεις των πρώτων Μηχανιωτών, εντοπισμός Μηχανιωτών που διασκορπίστηκαν σε άλλες περιοχές της χώρας (π.χ. Αιδηψός), έκδοση ενός σχετικού επετειακού τόμου, θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις στα σχολεία και τους τόπους δουλειάς, δρώμενα στο λιμάνι με αναπαράσταση της άφιξης των κατοίκων στις νέες τους εστίες, τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπιζαν κ.α.

Προάγγελος εκείνων των προτάσεών μας ήταν η ενδιαφέρουσα ημερίδα που είχαμε οργανώσει για την επέτειο των 99 τότε χρόνων με τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ν. Μηχανιώνας στο Καψαλάκειο Πολιτιστικό Κέντρο με ομιλητές τον καθηγητή του ΑΠΘ Αντώνη Τουρλιδάκη που είχε αναφερθεί στη ζωή και το έργο του Μαργαρίτη Ευαγγελίδη, τον ερευνητή Απόστολο Παπαϊωάννου που παρουσίασε στοιχεία για τις περιουσίες των Μηχανιωτών μετά τις χαμένες πατρίδες και τον δημοσιογράφο-συγγραφέα Σπύρο Κουζινόπουλο που έκανε εκτενή αναδρομή στην παλιά Μηχανιώνα αλλά και την εξέλιξη της Νέας Μηχανιώνας μετά το 1922. Στο τέλος εκείνης μάλιστα της εκδήλωσης, ενώπιον του παρισταμένου τότε δημάρχου Γιώργου Τσαμασλή και άλλων στελεχών της διοίκησής του, είχαν αναφερθεί οι πρωτοβουλίες που έπρεπε να αναληφθούν το επόμενο διάστημα για να είναι αντάξιος της σπουδαιότητάς του ο εορτασμός του ιωβηλαίου της Νέας Μηχανιώνας.

Δυστυχώς η δημοτική αρχή τα αγνόησε όλα αυτά, καθώς όπως έδειξε, η μόνη έγνοια της είναι το πως θα λειτουργεί το Δήμο ως γραφείο "ρίαλ εστέϊτ", με το ξεπούλημα όλης της δημοτικής και δημόσιας περιουσίας σε λίγους "έχοντες", όπως συνέβη και με την καταστροφή του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας προκειμένου να χτιστούν εκεί πολυτελείς βίλες με πισίνες για λίγους, αλλά και ένα εξαώροφο ξενοδοχείο, αλλάζοντας τελείως το χαρακτήρα της ακτογραμμή. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.