Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Εκδήλωση για τις εκδικητικές αγωγές SLAPP


Εκδήλωση – συζήτηση μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του δικαστηρίου που κάνει μερικώς δεκτή την SLAPP αγωγή υψηλόβαθμου στελέχους της Ελληνικός Χρυσός, διοργανώνει το συνεταιριστικό μέσο ενημέρωσης Alterthess, την Πέμπτη 11 Μαΐου στις 19:00, στο Κοινωνικό Κέντρο/ Στέκι Μεταναστών (Βαλαωρίτου 20, 6ος όροφος, Θεσσαλονίκη).

Το φαινοόμενο SLAPP, αφορά αβάσιμες μηνύσεις ή αγωγές που κατατίθενται από κάποιο ισχυρό πρόσωπο ή οργανισμό ενάντια σε μη κυβερνητικά πρόσωπα, οργανισμούς και πρωτίστως δημοσιογράφους, που εκφράζουν κριτική σχετικά με ζήτημα δημοσίου ενδιαφέροντος. Σκοπός τέτοιων μηνύσεων δεν είναι να κερδηθεί η δικαστική υπόθεση, αλλά ο εκφοβισμός όσων ασκούν κριτική μέσω της ηθικής και οικονομικής εξουθένωσής τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η άσκηση πολλών αγωγών του ίδιου ενάγοντος κατά του ίδιου εναγόμενου, αφορουσών ακόμη και το ίδιο άρθρο, ή η καταχρηστική εναγωγή δημοσιογράφου, ιδίως σε περιπτώσεις δημοσίευσης στο διαδίκτυο, ενώπιον αλλοδαπού δικαστηρίου.

Η αγωγή υψηλόβαθμου στελέχους της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» κατά της δημοσιογράφου του Alterthess, Σταυρούλας Πουλημένη, αποτελεί ακόμη μια τέτοια υπόθεση. Ο ενάγων ζήτησε 100.000€ ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης για δημοσίευμα της δημοσιογράφου με θέμα την καταδίκη στελεχών της «Ελληνικός Χρυσός» για ρύπανση του νερού στη Β. Χαλκιδική και άλλων παραβιάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα που ακολούθησαν την απόφαση, το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι η δημοσιογράφος προχώρησε σε παράνομη επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων, εφόσον καταχώρησε την καταδίκη του στο ρεπορτάζ χωρίς να λάβει τη ρητή συγκατάθεσή του. Το δικαστήριο επέβαλε στη δημοσιογράφο την καταβολή 3.000€ για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης του ενάγοντος.

Η προστασία της ερευνητικής δημοσιογραφίας αποτελεί βασικό στοιχείο για την προστασία των δικαιωμάτων στη χώρα μας. Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει επανειλημμένα ασχοληθεί με το θέμα παρεμβαίνοντας δημόσια με ανακοινώσεις και εκδηλώσεις. Με ανακοινώσεις της η Ένωση κάλεσε την πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα προστασίας των ερευνητών δημοσιογράφων στην κατεύθυνση της σχετικής Πρότασης Οδηγίας και της Σύστασης 2022/758 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία δημόσιων προσώπων δημοσιογράφων και υπερασπιστών/τριών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:

-Μάχη Νικολάρα, δημοσιογράφος ΕΡΤ, μέλος ΔΣ ΕΣΗΕΑ

-Θοδωρής Χονδρόγιαννος, δημοσιογράφος Reporters United

-Τάσος Σαραντής, δημοσιογράφος Εφημερίδας των Συντακτών

-Σταυρούλα Πουλημένη, δημοσιογράφος Alterthess

Παρεμβαίνουν:

-Μαρίνα Μεϊντάνη, δημοσιογράφος, μέλος Ασύνταχτου Τύπου ΕΣΗΕΜΘ

-Χαράλαμπος Κουρουνδής, δικηγόρος, διδάκτορας Νομικής Σχολής ΑΠΘ και διδάσκοντας Συνταγματικού Δικαίου ΔΠΘ & ΕΑΠ

-Γιώργος Χρηστίδης, δημοσιογράφος, μέλος ΔΣ Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου

Για την οικονομική ενίσχυση του Alterthess την ημέρα της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί μπαζάρ βιβλίου από τις 18:00 στο εντευκτήριο του Κοινωνικού Κέντρου/ Στέκι Μεταναστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.